Wat je kunt doen om iemand te steunen na het verlies van een dierbare

Als iemand waar je om geeft een dierbare verliest, wil je natuurlijk graag wat voor die persoon betekenen, maar wat doe je in zo’n situatie? In deze blog geef ik zes tips met dingen die anderen voor mij deden na het verlies van twee broers. Waarschijnlijk hebben velen die dit lezen dit juist niet nodig omdat jullie net als ik een dierbare zijn verloren, maar misschien heb je mooie aanvullingen of kun je het lijstje delen zodat anderen er wat aan hebben.  

Overigens geloof ik er vooral in dat het fijn is dat je laat weten dat je aan de ander denkt en dat je dit ook blijft doen. Wil je toch iets concreets doen? Dan zou je hier aan kunnen denken: 

Een kaart

Het is gemakkelijk om even een appje te sturen, maar het doet toch ook heel goed om een kaartje te ontvangen na het verlies van een dierbare. Al schrijf je er alleen maar ‘sterkte’ op of dat dat je aan iemand denkt. Het gebaar wordt vast gewaardeerd. Als je de dierbare zelf ook kende is het ook mooi om de overledene te omschrijven of om een anekdote over deze persoon te delen.  

Een bosje bloemen

Niet iedereen vindt het fijn om gelijk mensen thuis te ontvangen, maar een manier om toch te laten weten dat je aan iemand denkt is om een bos bloemen te sturen. Wat ik zelf ook mooi vond was dat ik ook nog bloemen kreeg na vier en zes weken. Dat toonde aan dat mensen aan ons bleven denken.  

Een maaltijd

In de eerste week na een verlies komt er heel veel op nabestaanden af qua emoties en qua regelwerk. Vaak heb je dan totaal geen zin om te koken. Hoe fijn is het als vrienden dat voor je doen en je daar dan niet aan hoeft te denken? Je kan iets warms/vers brengen in overleg, maar je kunt ook iets maken dat ingevroren kan worden voor later die week. 

Een herinneringenboek

Online zijn er verschillende invulboeken te vinden voor na het verlies van een dierbare. Je kunt er foto’s in plakken en mooie anekdotes in opschrijven. Maar bijvoorbeeld ook herinneringen aan de begrafenis en de eerste weken, zodat je het later kunt teruglezen. Je zou dit kunnen meesturen met een kaartje. 

Foto’s/video’s

Als nabestaanden is het soms bijzonder om een dierbare in een ander daglicht te zien. Hoe was iemand bijvoorbeeld op werk of in zijn/haar vrije tijd met vrienden? Heb je een mooie foto of een video van de overledene? Stuur deze dan op aan de nabestaanden. Afhankelijk van de ontvanger moet je misschien wel eerst even vragen of de persoon er klaar voor is, omdat foto’s en video’s ook confronterend kunnen zijn. 

Blijf betrokken

Als iemand een dierbare verliest blijft dit onderdeel van iemands leven. Rouwen is niet voorbij als de begrafenis of crematie is geweest. Je kunt echt iets betekenen als je ook na langere tijd nog wat laat horen en vraagt hoe het gaat. Het is ook fijn als je weet welke data belangrijk zijn, denk aan een sterfdatum of een verjaardag van de overledene. Noteer deze in je agenda en stuur op die dagen of met feestdagen als Kerst even een lief berichtje.  

Zijn er dingen die anderen voor jou deden die jij heel prettig vond? Laat dan vooral een reactie op de Facebookpagina van Verbonden Broers en Zussen achter. Dan kunnen we dit lijstje aanvullen. 

Hanna Yari van Verbonden Broers en Zussen

Meer blogs

23 januari 2021

Aanbod: Webinar door An Hooghe en Anje Claes

Speciaal voor leden van OOK; bekijk dit steun biedende webinar van therapeut An Hooghe en kunstenaar Anje Claes: ‘overspoelend en rust’. Op deze pagina vind je de inloggegevens.

Lees meer

22 december 2021

Wat als de feestdagen na een verlies niet langer ‘feest’dagen zijn?

De Verbonden Broers en Zussen, een werkgroep van OOK, publiceert regelmatig verhalen van lotgenoten. De ‘feestdagen’, hoe doe je die?

Lees meer