Twee wetenschappelijke onderzoeken over rouw: doe je mee?

Wij ontvingen van twee onderzoekers het verzoek om hun onderzoek te delen, zodat wij meer waardevolle ervaringen kunnen gebruiken om begeleiding bij rouw te verbeteren. De onderzoeken worden gedaan door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Kinderen tussen 8-18 jaar en rouw en hun ouders

Het eerste onderzoek richt zich op kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar die een dierbare zijn verloren. Hoe gaan zij om met het verlies en wat hebben ze nodig om hun leven weer op te pakken? Dat is nog nauwelijks onderzocht. De onderzoekers willen weten: hoe kunnen we eventuele problemen die deze leeftijdsgroep na het verlies kunnen ervaren, sneller herkennen?
Iedereen die tussen de 8-18 jaar is en meedoet, werkt mee aan het ontwikkelen van passende hulp. Hierdoor hoeven kinderen en jongeren niet onnodig lang met problemen rond te lopen. Hoe doe je mee? Je meldt je aan en geeft antwoord op de vragen in een online interview.
Ouders en verzorgers kunnen ook deelnemen aan het onderzoek. Ook wanneer het weer beter gaat na het verlies en geen problemen worden ervaren, kan dat. Meedoen kan door het beantwoorden van vragen in een online vragenlijst.

Speciale aandacht voor rouw na verkeersongeval
Enkele onderdelen van het onderzoeksproject richten zich op jeugdigen die een dierbare zijn verloren aan een verkeersongeval. Voor die gezinnen is daarnaast het beantwoorden van vragen tijdens een gesprek tussen ouder en kind onderdeel van het onderzoek.

Meer informatie is te vinden op www.trafvickids.nl. Op deze website kan je je ook aanmelden. Meedoen kan tot maart 2022.

Rouw en corona: voor 18 jaar en ouder

Het tweede onderzoek gaat over de effecten van een online rouwbehandeling voor nabestaanden tijdens de coronacrisis.

Voor mensen die een dierbare zijn verloren tijdens de coronacrisis, is er online rouwtherapie aan die online wordt ondersteund door een therapeut. De behandeling wordt aangeboden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. Je kunt deelnemen aan deze behandeling wanneer jouw dierbare is overleden aan de gevolgen van het coronavirus of wanneer jouw dierbare is overleden tijdens de coronacrisis door een andere doodsoorzaak.
Meer informatie over het onderzoek en de behandeling staat op de website: www.rouwencorona.nl.

Wil je eerst meer weten? In Nieuwsuur van 4 oktober vorig jaar (2020) vertelt dr. Lonneke Lenferink over het onderzoek. Klik hier voor het fragment. Ook hebben zij een boekje gemaakt over rouw tijdens corona. Dat vind je hier terug.

Let op: OOK heeft geen verdere relatie met de onderzoekers of onderzoeken. Als je vragen hebt, kun je het beste bij de onderzoekers zelf terecht. Rouwbehandeling.nl is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp.

Meer blogs

2 april 2019

Uitkomsten onderzoek ervaringen met NCU

Lees de uitkomsten van recent onderzoek naar de ervaringen van ouders met nazorg na overlijden van hun kindje op een Neonatal Care Unit (NCU) in ziekenhuizen, waar OOK-leden aan meewerkten.

Lees meer

15 mei 2018

Verliesverwerking: een Gronings onderzoek

OOK ontving het verzoek om dit onderzoek te delen: studenten uit Groningen willen van lotgenoten meer weten over verliesverwerking. Het onderzoek loopt tot 4 juni…

Lees meer