Twee wetenschappelijke onderzoeken over rouw: doe je mee?

Wij ontvingen van twee onderzoekers het verzoek om hun onderzoek te delen, zodat wij meer waardevolle ervaringen kunnen gebruiken om begeleiding bij rouw te verbeteren. De onderzoeken worden gedaan door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Rouw en corona: voor 18 jaar en ouder

Voor mensen die een dierbare zijn verloren tijdens de coronacrisis, is er online rouwtherapie aan die online wordt ondersteund door een therapeut. De behandeling wordt aangeboden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. Je kunt deelnemen aan deze behandeling wanneer jouw dierbare is overleden aan de gevolgen van het coronavirus of wanneer jouw dierbare is overleden tijdens de coronacrisis door een andere doodsoorzaak.

Meer informatie over het onderzoek en de behandeling staat op de website: www.rouwencorona.nl.

Wil je eerst meer weten? In Nieuwsuur van 4 oktober vorig jaar (2020) vertelt dr. Lonneke Lenferink over het onderzoek. Klik hier voor het fragment. Ook hebben zij een boekje gemaakt over rouw tijdens corona. Dat vind je hier terug.

Afgerond in maart 2022: Kinderen tussen 8-18 jaar en rouw en hun ouders

Hit onderzoek richtte zich op kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar die een dierbare zijn verloren. Hoe gaan zij om met het verlies en wat hebben ze nodig om hun leven weer op te pakken? Dat is nog nauwelijks onderzocht. De onderzoekers willen weten: hoe kunnen we eventuele problemen die deze leeftijdsgroep na het verlies kunnen ervaren, sneller herkennen?

Let op: OOK heeft geen verdere relatie met de onderzoekers of onderzoeken. Als je vragen hebt, kun je het beste bij de onderzoekers zelf terecht. Rouwbehandeling.nl is een initiatief vanĀ Fonds Slachtofferhulp.

Meer blogs

2 april 2019

Uitkomsten onderzoek ervaringen met NCU

Lees de uitkomsten van recent onderzoek naar de ervaringen van ouders met nazorg na overlijden van hun kindje op een Neonatal Care Unit (NCU) in ziekenhuizen, waar OOK-leden aan meewerkten.

Lees meer

15 mei 2018

Verliesverwerking: een Gronings onderzoek

OOK ontving het verzoek om dit onderzoek te delen: studenten uit Groningen willen van lotgenoten meer weten over verliesverwerking. Het onderzoek loopt tot 4 juni…

Lees meer