tonio, overleden, kind

Tonio – de film

Tonio, het zeer persoonlijke boek van A.F.Th. van der Heijden over het overlijden van zijn zoon, is vertaald naar het witte doek. De film is vanaf half oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

In de veelgeprezen roman beschrijft hij het moeilijke rouwproces van hem en zijn vrouw na het verlies van hun enige zoon Tonio. Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven.

Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.

“Regisseur Paula van der Soest en de acteurs hebben de kern van het boek knap weten te vatten,” aldus de schrijver in het Parool. “Een regisseur maakt andere keuzes en schrapt aspecten, maar de intensiteit van het papier is naar het filmdoek overgebracht.” En de film draagt bij aan het doel dat hij met het boek had, namelijk Tonio langer levend houden, meer mensen bekend te maken met zijn verhaal en zijn leven.

De film Tonio draait in de week van 22 september al in een beperkt aantal bioscopen. Vanaf half oktober is de film in heel Nederland te zien. Bekijk de trailer hieronder.

 

Meer blogs

1 september 2016

Vermist voor altijd

Liesbeth (76) is de moeder van Annemieke en Erik. Erik raakte in 1993 op 22-jarige leeftijd vermist na een bootongeluk in Tanzania. Hij is nooit gevonden. “Ook wij hebben onze zoon Erik veel te vroeg moeten verliezen.”

Lees meer
Spring naar toolbar