Toneelstuk Gif in nationale theaters

Carine Crutzen en Stefan de Walle spelen vanaf februari in ‘Gif’, het internationaal geroemde toneelstuk van Lot Vekemans over ex-geliefden die hun kind hebben verloren. „Veel mensen kunnen niet praten over dit soort moeilijke dingen.”

De twee acteurs gaven een interview aan het NRC. Uit het artikel:

Gif is de meest gespeelde Nederlandse toneeltekst in het buitenland. Sinds de première in 2009 bij NTGent is het stuk in meer dan twintig landen te zien geweest. De tekst van toneelschrijver Lot Vekemans kenmerkt zich door de alledaagse dialogen, die een onnoemlijk verdriet verhullen dat gaandeweg steeds meer aan de oppervlakte komt.

Het is een toneelstuk waarin je tussen de regels door van alles kunt spelen, zegt Crutzen. „Want het gaat niet alleen over verlies, maar ook over verbondenheid. Als een huwelijk stopt, betekent het niet dat de mooie dingen die ze samen hebben meegemaakt ineens onwaar zijn. Het gaat over mensen die eigenlijk heel veel van elkaar houden, maar het leven heeft dat onmogelijk voor ze gemaakt. Als ze bij elkaar zijn, duwen ze elkaar voortdurend het verdriet in.”

Volgens De Walle hebben we als samenleving nog veel te leren, als het gaat om het vormgeven van rouw. „Er zijn culturen op de wereld waar veel gemakkelijker met de dood wordt omgegaan, waar de dood wordt beschouwd als een consequentie van het leven. Als je wilt leven, ga je dood, dat is niet leuk maar dat is de afspraak. Het lijkt soms alsof wij dat een beetje vergeten zijn. Ik geloof dat dit soort stukken, zeker in deze coronaperiode waarin we een soort gemeenschappelijk trauma beleven, kunnen helpen om daar beter mee om te gaan. Als je de dood ziet als de prijs voor het leven, vind ik het dat wel waard.”

Lees verder in het NRC.

Alle speeldata en theaters vind je hier. En hier zie je deze acteurs in hun samenspel:

Meer blogs

25 mei 2020

Voorstelling RAUW van de Dansdivisie online te bekijken

Ben je weer eens toe aan het zien van een voorstelling? Dat kan! De succesvolle locatievoorstelling RAUW kun je binnenkort online bekijken. Ieder van ons…

Lees meer

9 mei 2018

Oproep: word lid van de werkgroep Voor Elkaar

Wij zoeken jou! Voor onze activiteiten hebben we helpende handen nodig. Het gaat meestal om wat kleinere hand- en spandiensten zoals aanspreekpunt bij bijvoorbeeld een…

Lees meer