wiegendood, overleden kind

Ellen

Ellen (54) is getrouwd en moeder van 3 jongens: Quint, Stijn en Zack. Stijn overleed in 1997, vlak na de geboorte, aan de wiegendood. Hij was drie maanden oud. ‘Hij was gezond, werd ons verteld. Hoe kon hij dan dood zijn?’

“Op 1 januari 1997 werd Stijn geboren. We waren zo blij! Op 13 maart, ruim drie maanden later, ging hij dood. Zomaar, opeens. Hij was gezond, werd ons verteld. Hoe kon hij dan dood zijn? We begrepen er niets van. Quint was toen 2 jaar, we wilden niet dat hem ook iets overkwam. Daarom moesten we onderzoek laten doen naar de doodsoorzaak. Het was de wiegendood.

“Alles stortte in. Ik kon niet thuis zijn, niet werken, niet weg gaan. Er was alleen onrust en pijn. Ik voelde me machteloos en eenzaam. Hoe moest het nu verder, vroeg ik me af. Zou ik ooit weer kunnen lachen?

“We wilden heel graag nog een kindje. Dit hadden we al besloten toen Stijn nog leefde. Heel snel na het overlijden van Stijn werd ik spontaan zwanger. Gek, want met de andere jongens had ik hormonen moeten slikken. Zack werd een jaar na de dood van Stijn geboren. Zoveel emoties waren er. Rouwen en zwanger. Pijn en een heel klein beetje blijdschap. Angst. Alles ging door me heen.

“Gelukkig heb ik twee mensen leren kennen die 4 jaar daarvoor hun zoon hadden verloren. Wij zagen eigenlijk alleen maar dat ze soms weer echt lachten en met het gemis toch een leuk leven hadden. Zelf waren we daar nog lang niet, maar iets van hoop kreeg ik van hun mee.

“Ik ben nu contactouder bij OOK, om ouders met zoveel verdriet hun verhaal te kunnen laten doen. De naam van hun kind te noemen en te blijven noemen. En heel misschien iets mee geven; dat het leven met al je verdriet ook mooi kan zijn. Anders, maar de moeite waard.”

Wil jij ook je verhaal delen? Mail het naar [email protected].

 

Meer verhalen

Sebastiaan

Sebastiaan en Sabina hebben 4 kinderen. Dochter Mirthe overleed op 3-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. ‘Ouders van een overleden kind zijn kwetsbaar, maar ook sterk.’

Lees meer

Liesbeth

Liesbeth (76) is de moeder van Annemieke en Erik. Erik raakte in 1993 op 22-jarige leeftijd vermist na een bootongeluk in Tanzania. Hij is nooit gevonden. “Ook wij hebben onze zoon Erik veel te vroeg moeten verliezen.”

Lees meer