dood geboren, overleden kind, lotgenoten

Barbara

Barbara (1972) is sinds 14 februari 2013 de trotse moeder van Faye Anuja Mirella. Faye werd na ruim 40 weken zwangerschap dood geboren. ‘Verder gaan na het verlies is zwaar. Je hebt een kind verloren, maar daaromheen verlies je nog veel meer.’

“Op mijn 39e raakte ik in verwachting van mijn dochter. Niet geheel gepland, maar bij mij direct erg welkom. Ik had een goede zwangerschap waar ik met volle teugen van genoten heb. Na een ‘goede’ controle op 13 februari 2013 sloeg 4,5 uur later, toen ik met weeën in het ziekenhuis kwam, het noodloot toe. Het bleek dat Faye niet meer leefde. Met 40 weken en 3 dagen was ze voor altijd in slaap gevallen, in mijn buik. Op Valentijnsdag de volgende ochtend werd de liefde van mijn leven geboren, met haar oogjes dicht.

img_1841

Periode na het verlies van Faye
“Toen was ik thuis, alleen zonder Faye. De dagen strekten zich voor me uit. Ik ben blij dat Faye een mooi plekje heeft. Dat dwong me om de deur uit te gaan. Om deze periode als alleenstaand mama door te maken is heel zwaar; je bent altijd alleen met je eigen gedachten en verdriet. Ook als je het echt even niet ziet zitten zal je toch alleen verder moeten. Mijn vriendenkring slonk. Omdat ik wel de behoefte heb om over Faye te praten zocht ik andere opties. Want net als elke nieuwe moeder wilde ik niks liever dan over mijn dochter praten. Ik was en ben heel trots, en ja: ook heel verdrietig. Zo ben ik bij diverse lotgenoten groepjes op Facebook terecht gekomen en daar was ook mijn eerst kennismaking met Ouders Overleden Kind.

img_1829

“Verder gaan na het verlies van Faye is zwaar. Je hebt een kind verloren, maar daaromheen verlies je nog veel meer. Zoals onder andere mijn baan. Het invulling geven aan vind ik lastig, sinds een half jaartje gaat dat iets beter. Ik probeer zoveel mogelijk mee te werken aan projecten omtrent het verlies van een kind, om het bewustzijn rondom het onderwerp te vergroten bij mensen en meer ruimte voor gesprek te creëren. Ik heb onder andere mee gewerkt aan het boek “Liever bij mij” door Irene Wesel en wil ook graag mijn steentje bijdragen aan OOK. Deze dingen helpen mij om op een positieve manier met Faye bezig te zijn en er voor te zorgen dat haar korte ‘leven’ niet voor niks is geweest.

“Er is voor altijd iets beschadigd. Het onbezorgde, het echte genieten van dingen, het vertrouwen, dat is me ontnomen. Als ik in de spiegel kijk zie ik andere ogen dan voorheen.”

Onlosmakelijk verbonden
“Faye is mijn reden om elke ochtend op te staan en aan de dag te beginnen, hoe donker die soms ook is. Want ook al is ze fysiek niet hier, ik wil voor haar zorgen. Ik voel me 100% haar mama. Al had ik de uitkomst van tevoren geweten, dan nog had ik haar nooit willen missen.

img_1767 “Mijn dochter is zichtbaar aanwezig door de vele foto’s in huis, het canvas met haar naam in de gang en de tatoeage met haar naam op mijn onderarm. Ook draag ik vaak een sieraadje met haar naam of letter. Deze dingen bieden steeds weer een opening om over haar te kunnen praten, wat ik graag en met trots doe.”

Wil jij ook je verhaal delen? Mail het naar [email protected].

 

Meer verhalen

Ellen

Ellen (54) is getrouwd en moeder van 3 jongens: Quint, Stijn en Zack. Stijn overleed onverwachts in 1997, vlak na de geboorte. Hij was drie maanden oud. ‘Hij was gezond, werd ons verteld. Hoe kon hij dan dood zijn?’

Lees meer

Geert

Geert is getrouwd en heeft 2 dochters. Hij verloor dochter Martine op 17-jarige leeftijd als gevolg van kanker, op 26 december 2011. “Er zijn zoveel momenten dat ik haar nog wil helpen, beschermen, liefhebben.”

Lees meer