STABAT MATER – Wilko Brouwers

De komende Nabij staat helemaal in het teken van muziek: het is bekend dat muziek en gevoel heel erg aan elkaar verbonden zijn. Bij alle belangrijke gebeurtenissen in ons leven speelt muziek een grote rol: als we verliefd worden, als we gaan trouwens en ook bij uitvaarten en bij rouw. Muziek kan, soms onverwacht, allerlei emoties oproepen, zoals fijne en confronterende herinneringen aan je kind. Deze Nabij verschijnt begin juli 2022.

De vereniging is al eerder door Wilko Brouwers geïnformeerd over zijn eigen Stabat Mater. Deze mogen wij delen: “Steeds opnieuw hoor ik om mij heen, bijna toevallig, verhalen van ouders die een kind verloren hebben. Een ongeboren kind, een pasgeboren kind, een jong kind, een ouder kind. Altijd is er die totale verslagenheid, dat hevige innerlijke protest dat een leven niet zo jong zou mogen eindigen. Onze zoon Béla stierf, vier maanden oud, door wiegendood. Sindsdien is alles anders. Dat sindsdien ‘alles anders’ is, wilde ik al die jaren uitdrukken in de kunst die ik beoefen: muziek. Eindelijk is het gelukt: dankzij het feit dat ik, meer dan 30 jaar later, een zekere rust gevonden heb, maar ook dankzij het feit dat ik de teksten vond, die zo stil en helder verwoorden wat ik ook voel, teksten uit de dichtbundel ‘Bloem, steen’ van Esther Jansma. Ik heb twee gedichten van haar gekozen en die, om te laten zien dat het hier gaat om een verdriet dat van alle tijden is, gecombineerd met tekstfragmenten uit een eeuwenoud lied, het Stabat Mater, de klaagzang van Maria, die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven.”

– Wilko Brouwers.

Muziek: Wilko Brouwers www.wilkobrouwers.nl

 

Meer blogs

22 januari 2021

Music is the Voice of my Soul playlist

Vereniging Ouders overleden kind verzamelt muziek, titels van liedjes die voor ouders van betekenis zijn. Je vindt hier de link naar de Spotify playlist ‘Music is the voice of my soul’

Lees meer

11 mei 2021

Podcast: Juist in verdriet voel je de link met je kind

In deze OOK-podcast luister je naar Jeroen, over zijn dochter Roos. De link met haar zit in de muziek, en daar vertelt hij meer over. Luister maar!

Lees meer