Wereldlichtjesdag Bergen op Zoom: Je moet een overleden kind anders gaan leren vasthouden

Naar aanleiding van wereldlichtjesdag afgelopen zondag 10 december 2017, publiceert de internetbode een mooie impressie:

BERGEN OP ZOOM – Voor de vierde keer werd er bij RSG ’t Rijks te Bergen op Zoom het Kaarsen Branden Wereldwijd gehouden voor ouders van overleden kinderen (OOK). Een groep van ruim 60 mensen bezocht de bijeenkomst die afgewisseld werd met voordrachten en muzikale optredens door scholieren van deze middelbare school. Een interactief gedeelte zorgde ervoor dat overleden kinderen een schakel voor verbinding werden. Ouders die er voor het eerst waren, spraken hun bewondering uit.

Martien van Leeuwen, vrijwilliger van OOK afdeling Noord-Brabant West: “Ouders die een kind hebben verloren, hebben een immense wond. Dit wordt een litteken dat gezien mag worden. Stop het niet weg. Het hoort bij ons.” Op de herdenkingsavond voor 45 kinderen die als een sterrenhemel voorbij kwamen, waren lichtjes aangestoken. Iedere ouder en andere nabestaande kon een vlinder meenemen in een kleikoker gemaakt door kunstenares Gea Korpel-Beskers uit Roosendaal.

Alle overleden kinderen werden bij naam genoemd en getoond bij een ster in een sterrenhemel. Kinderen die zijn omgekomen door natuurgeweld, door nodeloos oorlogsgeweld, die zijn gevlucht voor vijandigheid en kinderen die te vroeg geboren zijn en die geen naam hebben gekregen, kregen ook een ster aan de sterrenhemel met een hartje erin. “En ook een ster voor kinderen van wie de naam niet meer genoemd wordt, omdat ze zijn overleden. Het is echt waar”, laat Martien van Leeuwen weten. Geen enkel overleden kind wordt vergeten op de herdenkingsavond Kaarsen Branden Wereldwijd die jaarlijks op de tweede zondag in de decembermaand om 19.00 uur wordt gehouden.

Naam

Nadat aandoenlijke teksten en gedichten zijn uitgesproken, afgewisseld met muzikale optredens door leerlingen van RSG ’t Rijks, worden ouders uitgenodigd naar voren te komen. Dit interactieve gedeelte zorgt ervoor dat ze nog meer verbonden worden met elkaar. Bij het uitspreken van de naam van hun overleden kind, houden ze kort degene vast die naast hen staat. Tussen deze ouders staan de ouders van de 5-jarige Damian die in april 2017 is overleden. Annemijn Jaspers, moeder van Damian: “Ik vind deze avond zo mooi. We zijn er voor de eerste keer. Het is heel indrukwekkend.”

Schoentje

Het is nog steeds een moeilijke periode voor haar. “Met Sinterklaas mochten de kinderen een schoentje zetten. Dan wordt er toch één schoentje minder gezet. En de lichtjes in de kerstboom vond hij altijd zo mooi. Zijn lievelingskleur was blauw. Alles is nu blauw in de kerstboom.” Ritueel begeleidster Lilian Boudewijn-Slaats heeft ook haar herinneringen en verwerking aan haar overleden dochter. “Ze werd op haar 20ste ziek. Ze had acute leukemie. Op 22-jarige leeftijd is ze gestorven. Ik was hypotheekadviseur, maar heb me laten omscholen naar ritueel begeleidster met een vakspecialisatie rouw en verlies”, vertelt ze.

Vasthouden

Als bestuurslid van Stichting Tinkerbel in Bergen op Zoom heeft Lilian Boudewijn-Slaats een wens weten te vervullen voor de overleden Damian. “We moesten het een paar keer uitstellen, omdat hij te ziek was. Maar toen lukte het toch een keer om hen naar Disneyland Parijs te laten gaan.” Zelf schreef Lilian een boek over haar overleden dochter met titel ‘Hier heb ik helemaal geen tijd voor’. “Omdat ik er niet aan wilde verdienen, heb ik van de opbrengsten een huis laten bouwen voor een familie in Bali.” Elke ouder zit er met een eigen verhaal en met eigen herinneringen aan hun overleden kind. Lilian Boudewijn-Slaats: “Een plaats geven gaat niet als het om een overleden kind gaat. Je moet je kind anders gaan leren vasthouden.”

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE

Meer blogs

30 augustus 2016

Als je kind er niet meer is

Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? Regisseur Annelies Heesakkers, bevriend met ouders die dit meemaakten, laat in deze documentaire de veerkracht zien van mensen, en hoe zij na zo’n verlies verder leven.

Lees meer

13 april 2017

Bezig zijn is gelukkig zijn

Zeilbootonderhoud als levensvervulling. Mees is mijn zoon. Hij is slechts vijftien geworden.

Lees meer
Spring naar toolbar