scheiden, overleden, kind

Scheiden door het overlijden van je kind

De dood van je kind is het meest ingrijpende en verdrietigste wat je als ouders kan meemaken. Je wereld staat op zijn kop, niets is meer zoals het was. Het verlies doet verschrikkelijk veel pijn. In je ziel, in je lijf. Verdriet in overvloed en het gaat nooit ‘over’. Het wordt hooguit zachter, met de tijd. Een proces wat jaren duurt, zonder eindpunt. En dat mag. Soms leidt het proces tot een scheiding tussen partners. Tessa Engler is familie-mediator en begeleidt stellen die dit doormaken.

Tessa: “Ik geloof niet in ‘heb je het al een plek kunnen geven’ of ‘ je moet het verlies verwerken’ of ‘ze zeggen dat het over gaat’ of meer van zoiets. Volgens mij is het iets wat je moet verweven met het leven, soort integratie. Ieder mens is uniek, zo ook het rouwproces van mensen. Het verschilt van mens tot mens, van man tot vrouw, van kind tot bejaarde. Het kan partners ook uit elkaar drijven. Een scheiding.

“Wanneer stellen besluiten te gaan scheiden wil ik ze graag helpen bij dit proces. Bij het verlies van het kind en ook nog de relatie. Omdat ik het zelf ook die intense pijn en het verschrikkelijke verdriet heb meegemaakt, door het verlies van mijn dochter in 2012. Dat bracht pijn, maar ook inzicht en het gevoel om ‘iets zinnigs te gaan doen’ zodat ik niet alleen maar voor mijzelf, maar mijn steentje bijdraag aan de maatschappij.

“Haal de persoonlijke angel eruit, en er komt meer rust en ruimte tussen mensen en in het gesprek. Begrip groeit, evenals de bereidheid naar elkaar te willen luisteren. Mijn drijfveer is om mensen beter met elkaar te laten communiceren, het resultaat van het echte contact. Echt horen wat de ander zegt. Begrip en respect krijgen voor elkaar. Een soort keerpunt creëren. Dat is prettig en waardevol.”

Meer informatie en contact

Meer blogs

1 september 2016

Vermist voor altijd

Liesbeth (76) is de moeder van Annemieke en Erik. Erik raakte in 1993 op 22-jarige leeftijd vermist na een bootongeluk in Tanzania. Hij is nooit gevonden. “Ook wij hebben onze zoon Erik veel te vroeg moeten verliezen.”

Lees meer
Spring naar toolbar