Sacha van der Donk “Leven naast de dood”

Sacha van der Donk beschrijft in dit boek het leven van haar jong gestorven dochter Rosanne, geboren op 15 september 2008. Het boek begint bij de doop van Rosanne op 28 juni 2009.

Na een periode van ongerustheid over de motoriek en gezondheid van Rosanne krijgen haar ouders uiteindelijk op 16 december 2009 de diagnose te horen: Rosanne heeft een tumor in de hersenstam die niet te behandelen en ongeneeslijk is. Haar levensverwachting is maximaal een jaar.

Sacha schrijft gedetailleerd en zeer persoonlijk over de ziekteperiode van Rosanne, de ziekenhuisbezoeken en operaties, ervaringen met specialisten en de zware beslissingen die zij en haar man Frans moeten nemen over ondermeer chemotherapie.

Tegelijkertijd proberen zij zoveel mogelijk het gewone gezinsleven, ook voor hun zoontje Jesse, voort te zetten. Dat valt niet altijd mee, omdat bij alle bijzondere gebeurtenissen en familiemomenten bij Sacha het bewustzijn overheerst dat het voor de laatste keer is dat Rosanne erbij is.

In de loop van de tijd gaat Rosanne steeds verder achteruit en wordt de zorg voor haar zwaarder. Rosanne overlijdt op 6 november 2010.

Het boek bevat een groot aantal privéfoto’s van Rosanne en het gezin Van der Donk.

De boodschap die Sacha met haar boek wil uitdragen is dat iedereen vooral zijn of haar eigen keuzes moet maken bij verlies en rouw en dat anderen daar niet over zouden moeten oordelen. Zij heeft voor zichzelf bewust de keuze gemaakt dat zij van het leven wil blijven genieten met haar gezin. Aan het slot van het boek geeft Sacha aan dat zij daarin is geslaagd, ondanks de moeilijke en verdrietige momenten die ook blijven bestaan.

Frans en Sacha komen kort na het vernemen van de diagnose in contact met de Stichting Semmy, die geld inzamelt voor onderzoek door het VU medisch centrum naar deze zeldzame vorm van kanker bij kinderen.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer en te bestellen voor € 19,99 via de website www.semmysnet.nl. Van de eerste druk gaat € 2,50 van ieder verkocht exemplaar naar Stichting Semmy.

foto: website www.semmysnet.nl

Sacha van der Donk: ‘Leven naast de dood’.
Eerste druk 2016

Meer blogs

10 januari 2017

Recensie ‘Het is net alsof ik hier niet hoor…’

Resencie van het boek ‘Het is net alsof ik hier niet hoor…’ Na de zelfdoding van zijn dochter gaat een vader op zoek naar de signalen die er toch waren, samen met een psycholoog. Boek in briefvorm, met analyse van de signalen.

Lees meer

4 februari 2018

Recensie: Suzan Hilhorst schreef ‘Sara en Liv’

Suzan Hilhorst vertelde het verhaal van haar twee overleden dochters eerder op indrukwekkende wijze in de televisiedocumentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers”. Nu heeft ze er ook een boek over geschreven.

Lees meer