
Rouw en werk: vaak goed op de korte termijn. Aandacht nodig voor de lange termijn
Uit onderzoek van het CNV (9 juli 2020) blijkt dat rouwende werknemers vaak in de knel komen: van de mensen die een naaste verloren kreeg een op de tien een burn-out door de combinatie van rouw en werk. En een op de vijf zegt te weinig steun te krijgen van de werkgever. En een kwart zegt langere tijd niet goed te functioneren. Binnen de vereniging Ouders Overleden Kind is al ervaring met werk en rouw: het begeleiden van een collega die een kind verliest, is langdurig nodig om uitval te voorkomen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin: “Mensen vinden het ingewikkeld – degene die het ondergaat en de collega’s. Wat wij zien is dat vroegtijdig contact tussen bedrijf en werknemer goed is. Een bedrijf moet niet lang niets van zich laten horen. En delegeer het niet naar de arbodienst of personeelszaken, maar doe dat zelf als leidinggevende.” Ook stelt de voorzitter: ‘Medewerkers die zich ondersteund weten in zware periodes zijn loyaler en melden zich minder ziek.’
De bond pleit voor een eenduidig rouwverlof van twee weken, flexibel op te nemen: ‘Al is het maar om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen en bespreekbaar te maken bij werkgevers.’
De bond publiceert een ‘rouwhandreiking’ op haar website . Ook heeft het CNV een filmpje gemaakt over ‘hoe werkt rouw’.
Rouw bij het overlijden van een kind
Uit een enquête in 2019 van het LSV (Landelijk Steunpunt Verlies) op verzoek van Nieuwsuur onder ruim 350 nabestaanden blijkt dat een werknemer na een sterfgeval van een kind, partner of ouder gemiddeld 143 dagen niet werkt.
Volgens het LSV kan goede begeleiding het verzuim met zeker een kwart terugdringen. Dat is niet alleen gunstig voor de werkgever die het verzuim ziet afnemen, maar ook voor de werknemer want thuis zitten blijkt niet per se gunstig voor het verwerkingsproces. De meeste mensen die met een verlies worden geconfronteerd ervaren de steun van collega’s en werkgevers in eerste instantie als goed of voldoende. Maar op de langere termijn geeft een meerderheid van de ondervraagden de steun van de werkgever een onvoldoende.
Ervaringsdeskundigheid bij OOK
In april 2019 vertelde Aart, bestuurslid van OOK en vader van twee overleden kinderen, over hoe werk en rouw zich met elkaar verhouden. In zijn geval leidde dit tot een depressie en landurige uitval. Aart herstelde hiervan volledig en heeft gaandeweg weer nieuw perspectief gevonden. Hij vertelde er meer over in een uitzending van Nieuwsuur:
Kijk verder bij Nieuwsuur (of klik op de foto).
Wil je in contact komen met Aart of met andere lotgenoten die te maken hebben met rouw en werk? Ga naar onze Directe Hulp-lijn.