Recensie: Suzan Hilhorst schreef ‘Sara en Liv’

Suzan Hilhorst vertelde het verhaal van haar twee overleden dochters eerder op indrukwekkende wijze in de televisiedocumentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers”. Nu heeft ze er ook een boek over geschreven.

In korte hoofdstukken vertelt ze over de ontmoeting met haar Zweedse partner Jens in Honduras, de geboorte van hun zoon Nils en enkele jaren later de geboorte van dochter Sara. “Een koningspaar”, ze kunnen hun geluk niet op. Sara komt ter wereld als een kerngezonde baby, maar wordt na vier weken plotseling ernstig ziek. Na zenuwslopende weken in het ziekenhuis waarbij haar ouders blijven hopen op een wonder, overlijdt Sara, acht weken oud. De artsen kunnen niet verklaren wat er precies aan de hand is geweest en noemen het ‘pech’.

Ruim een jaar later krijgen Suzan en Jens weer een dochter, Liv. Opnieuw ogenschijnlijk een gezonde baby. Als ze twee weken oud is, verslechtert haar gezondheid zeer snel en acht uur later overlijdt Liv in het ziekenhuis.
Na de dood van Liv wordt duidelijk dat er waarschijnlijk sprake is van een zeer zeldzame stofwisselingsziekte veroorzaakt door een genetische afwijking.

Deze autobiografische roman heeft een bijzondere vorm. De schrijfster vertelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook vanuit het perspectief van baby Sara. De invoelbaar beschreven vreugde, hoop, angst, pijn en liefde van de ouders wordt afgewisseld met een dromerig, sprookjesachtig relaas door Sara.

Aangrijpend is de reactie van grote broer Nils op de geboorte en het overlijden van zijn zusjes. Tegelijkertijd houdt zijn levenslust zijn ouders op de been.
In de epiloog beschrijft de schrijfster hoe de twee meisjes voor haar nog voortleven en deel blijven uitmaken van haar gezin.
Een ontroerend boek, herkenbaar en troostend voor lotgenoten.

Suzan Hilhorst – Sara en Liv
Uitgeverij Hollands Diep, 2017
ISBN 978 90 488 3966 7
Prijs € 19,99

Meer blogs

18 april 2017

Recensie: Kijken in de ziel – de achterblijvers

Hoe gaan verschillende nabestaanden om met het verlies van een dierbare? Deze achterblijvers doen hun verhaal in het boek ‘Kijken in de Ziel’. Je leest de complete interviews uit de documentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers” (2017).

Lees meer

16 januari 2018

Nieuwe editie boek Manu Keirse verschenen: gids in helpen bij verlies en verdriet

In 1997 verscheen de eerste druk van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’, van dr. Manu Keirse. Recent verscheen een compleet herziene uitgave. Een van…

Lees meer