Recensie: Oker

Het echtpaar David Onnekink en Martine Veldhuizen schreef onder het pseudoniem Robin Elias samen deze roman gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Het boek gaat over de Nederlanders Daan en Nina uit Utrecht die met hun vierjarige dochter Roos voor een aantal maanden naar Californië vertrekken om daar te werken en onderzoek te doen aan een universiteit. Zij sluiten hun verblijf af met een roadtrip in een camper door Californië en Arizona. In de verschillende hoofdstukken is steeds één van de ouders aan het woord.

Helende natuur bij leegte en gemis
Al snel wordt duidelijk dat het vertrek naar de VS ook een poging is om de leegte en het gemis thuis achter zich te laten en weer rust te vinden. Hun tweede dochter Hannah is een jaar eerder overleden, twee weken na haar geboorte. De overweldigende natuur werkt helend en het verblijf biedt nieuwe inzichten en perspectief, maar de mooie en droevige herinneringen, de pijn en het verdriet reizen natuurlijk ook met hen mee.

De ouders vertellen open over hun gevoelens, de wijze waarop zij soms verschillend met hun verdriet omgaan en over de hoop op een nieuwe zwangerschap na een recente miskraam. De passages over Hannah, haar vroeggeboorte en verblijf in het ziekenhuis, zijn herkenbaar beschreven voor ouders die dit ook hebben meegemaakt.

Het geloof speelt een grote rol in het leven van de hoofdpersonen en daarmee ook in hun rouwproces.

Robin Elias – Oker
Uitgeverij Ark Media, 2018

 

Meer blogs

10 januari 2017

Recensie ‘Het is net alsof ik hier niet hoor…’

Resencie van het boek ‘Het is net alsof ik hier niet hoor…’ Na de zelfdoding van zijn dochter gaat een vader op zoek naar de signalen die er toch waren, samen met een psycholoog. Boek in briefvorm, met analyse van de signalen.

Lees meer

10 september 2020

Recensie: Ik had je gedacht mijn kind

OOK recenseert boeken over verlies. Casper van Koppenhagen vertelt over het verlies van zijn zoons Lennard en Simon binnen een jaar tijd, en over het IVF-traject dat volgt en geen succes heeft.

Lees meer