Recensie: Kijken in de ziel – de achterblijvers

Coen Verbraak
Kijken in de ziel
De achterblijvers
Leven met het verlies van een dierbare
Uitgeverij Thomas Rap, 2017
ISBN 978-940-004-0424-3
Prijs € 17,99

In januari 2017 werd de documentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers” in twee delen uitgezonden (nog te bekijken via www.npo.nl).
Journalist en programmamaker Coen Verbraak sprak daarin met zeven nabestaanden over rouw en het verlies van een dierbare.

In dit boek zijn de volledige teksten van deze interviews opgenomen, aangevuld met een nieuw interview dat Verbraak speciaal voor het boek maakte met een man die bij een tragisch ongeluk in 2013 zijn echtgenote verloor en met twee jonge kinderen achterbleef.
Verbraak stelt open vragen, respectvol en soms ook confronterend. Hij laat de geïnterviewden alle ruimte om hun eigen verhaal te vertellen. Dat levert openhartige en diepgaande gesprekken op. Het boek bevat een mix van zeer verschillende verliessituaties: het verlies van ouders, een kind, een partner, een zus.
Duidelijk komt naar voren dat iedereen op zijn of haar eigen wijze met verlies en rouw omgaat. Het is vaak herkenbaar en tegelijkertijd bijzonder om te lezen hoe iedere nabestaande rouw ervaart en emoties verwoordt.
Er komen twee lotgenoten aan het woord, elk met een heel verschillende ervaring. Een jonge moeder die binnen een jaar twee dochters kort na de geboorte verloor en een moeder van een volwassen dochter die niet meer wilde leven. Beide interviews zijn indrukwekkend en aangrijpend.

Voor wie de documentaire gezien heeft, is het boek een waardevolle aanvulling, omdat de verhalen in het boek een completer en veelzijdiger beeld opleveren. Maar ook zonder kennis van het tv-programma zijn alle interviews stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Naast herkenning bieden ze ook troost, hoop en perspectief.
Zoals Verbraak in zijn voorwoord schrijft: “Het is het relaas van mensen die weten hoe het voelt om iemand te missen, maar die desondanks voluit gekozen hebben voor het leven en de toekomst”.

Meer blogs

24 maart 2017

Doodgewoon – boekrecensie

“Doodgewoon” is de titel van een prachtig uitgegeven kinderboek met gedichten van Bette Westera en bijpassende illustraties van Sylvia Weve.

Lees meer

21 februari 2017

Roek Lips – het boek Job

Een mooi geschreven, moedig en persoonlijk boek dat herkenning en troost biedt en ook overdenkingen voor lotgenoten op zoek naar een nieuw perspectief.

Lees meer