Recensie: Kan ik iets voor je doen?

Kunstenaar en tekentherapeut Wilma Koolstra tekent en schildert zolang zij zich kan herinneren en meestal gebruikt zij felle, vrolijke kleuren. In het voorjaar van 2016 overleed haar jongste zoon Robbin, 21 jaar oud. Toen had zij geen energie om te schilderen en vrolijke kleuren pasten totaal niet bij haar gevoelens van intens verdriet en gemis. Ze had vooral behoefte aan troost. ‘Het bakje troost’ oftewel koffie, inspireerde haar om iets te gaan doen met koffieprut en gebruikte koffiefilters. Ook het nummer ‘Kan ik iets voor je doen?’ van de Nederlandse band De Dijk vormde een inspiratiebron.

Gaandeweg ontstond het verhaal over Veertje de vogel die heel verdrietig is omdat haar beste vriendje, het rode vogeltje, voor altijd weggevlogen is. Er komen verschillende troostvogeltjes op haar pad, die Veertje ieder op hun eigen manier een vorm van troost bieden. Het werken aan het boek gaf Wilma houvast en zij hoopt met het boek nu anderen troost te bieden.

Het is bijzonder hoe met ogenschijnlijk eenvoudige middelen een zo fijngevoelig en sfeervol boek is ontstaan. De donkere koffieprut geeft perfect de somberte en zwaarte weer, op troostvolle momenten is het geheel lichter en spelen de vogels de hoofdrol. En in de loop van haar zoektocht komt er heel subtiel weer wat kleur voor Veertje. Het resultaat is een prachtig en fantasierijk (voor)lees- en prentenboek voor kinderen en volwassenen over rouw en troost. Je blijft erin kijken met verwondering (dat dit mogelijk is met koffieprut!) en ontroering om het verhaal van de lieve vogeltjes.

Wilma Koolstra heeft van idee tot vormgeving de productie volledig in eigen hand gehouden en het boek ook zelf uitgegeven. ‘Kan ik iets voor je doen?’ is rechtstreeks bij haar te bestellen via haar website, het formaat is liggend A4. Op haar website staan ook blogs waarin Wilma schrijft hoe ze de rouw om Robbin probeert te verweven in haar leven.

Kan ik iets voor je doen? Wilma Koolstra, 2018
www.kleurenderwijs.nl

Meer blogs

9 juli 2020

Recensie: Een sky full of gedoofde lichtjes

OOK recenseert boeken over verlies. Journalist Remco de Ridder verloor vier familieleden bij de MH17-vliegramp. De ramp relativeert alles in zijn leven. Familie en vrienden helpen hem overeind te blijven.

Lees meer

4 februari 2018

Recensie: Suzan Hilhorst schreef ‘Sara en Liv’

Suzan Hilhorst vertelde het verhaal van haar twee overleden dochters eerder op indrukwekkende wijze in de televisiedocumentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers”. Nu heeft ze er ook een boek over geschreven.

Lees meer