Recensie: Gelukkig hebben we de foto’s nog

Journalist Marcel Langedijk heeft het boek ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ opgedragen aan en geschreven op verzoek van zijn jongere broer Mark, die op 14 juli 2016 overleed, 41 jaar oud. Een maand voor zijn dood vertelt Mark zijn ouders en zijn broer en zus tot hun verbijstering dat hij al meer dan een jaar bezig is om euthanasie te regelen en dat zijn verzoek binnenkort zal worden ingewilligd.

Daaraan ging een jarenlange alcoholverslaving vooraf, die Mark geestelijk en lichamelijk heeft gesloopt. Aanvankelijk lijkt hij alles in het leven goed voor elkaar te hebben, met een gezin met twee kinderen en een succesvolle eigen onderneming. Dat is de buitenkant, innerlijk worstelt hij met depressies en angsten waarover hij met niemand praat. Mark begint met stiekem drinken en weet dat lang voor zijn omgeving verborgen te houden. Uiteindelijk is hij een zware alcoholist geworden en dat kost hem zijn huwelijk, zijn werk en zijn sociale omgeving.

Uitzichtloos lijden
Marcel Langedijk beschrijft eerlijk hoe zwaar de omgang met een verslaafde voor de naaste familie is geweest. Talloze afkickpogingen leveren niets op, iedere keer valt Mark vrijwel direct terug en hij glijdt steeds verder af.
In het boek zijn korte dagboekfragmenten uit het laatste levensjaar van Mark opgenomen, waaruit zijn wanhoop, de pijn en de uitzichtloosheid van zijn bestaan duidelijk worden, zonder kans op verbetering. Dat brengt hem uiteindelijk tot de keuze dat hij niet verder wil leven.
De allerlaatste fase van zijn leven brengt Mark bij zijn ouders door en neemt hij afscheid van zijn dierbaren. Het moment van de euthanasie, waarbij zijn familie om zijn bed staat en hem vasthoudt, en de periode na Marks overlijden komen ook aan bod.

Euthanasie
Marcel Langedijk benadrukt dat het niet de alcoholverslaving was, maar de onderliggende psychische stoornissen, waarvoor Mark geen uitweg meer zag, die ertoe geleid hebben dat na een zorgvuldig en langdurig traject euthanasie mogelijk werd. Het raakt de familie pijnlijk dat in commentaren op internet, vooral in de internationale pers, de suggestie werd gewekt dat in Nederland zomaar een alcoholist werd gedood terwijl daarvoor toch behandeling mogelijk is  en dat de familie dit heeft laten gebeuren.
Langedijk stelt: “Niet iedereen is te redden. Net zoals er mensen zijn die een zo verwoestende vorm van kanker krijgen dat er geen medicijn meer tegen is opgewassen, zijn er ook mensen die psychisch zó ziek zijn dat er geen therapie of medicatie tegen opgewassen is. Wat je ook doet, hoe briljant je psychiater ook is; het helpt niet. Mijn broertje was zo iemand.”

Aangrijpend, met humor
Het verhaal van Marks leven en dood heeft een aangrijpend, rauw en ook met humor (want dat hoorde ook bij Mark) geschreven boek opgeleverd. Het maakt invoelbaar dat de familie nooit gewild heeft dat Mark zou overlijden, maar toch begrip kan opbrengen voor zijn keuze en hem in de laatste fase van zijn leven is blijven steunen, hoe zwaar dat ook was. Ook wordt pijnlijk duidelijk dat het verdriet en gemis na Marks dood voor de nabestaanden onverminderd groot blijven.
Een bijzonder verhaal waaruit de liefde voor Mark spreekt en dat indruk maakt.

Luister naar Marcels’ verhaal
In het tv-programma “De Wandeling” was op 5 januari 2018 een ontroerend interview met Marcel en zijn vader Ton Langedijk over de dood van Mark te zien.

Marcel Langedijk – Gelukkig hebben we de foto’s nog
De zelfgekozen dood van mijn broer
Uitgeverij Q, 2017

 

Meer blogs

18 april 2017

Recensie: Kijken in de ziel – de achterblijvers

Hoe gaan verschillende nabestaanden om met het verlies van een dierbare? Deze achterblijvers doen hun verhaal in het boek ‘Kijken in de Ziel’. Je leest de complete interviews uit de documentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers” (2017).

Lees meer

27 april 2020

Boek: Als je een broer of zus verliest, Minke Weggemans

Recensie: Minke Weggemans schreef een informatief en ontroerend boek over het verlies van broers en zussen. Niet alleen geschikt voor achterblijvende broers en zussen, ook voor ouders lezenswaardig.

Lees meer