Recensie: Een sky full of gedoofde lichtjes

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer boven de Oekraïne. De inzittenden overleefden de crash niet. Journalist Remco de Ridder verloor vier familieleden bij deze vliegramp. Zijn ervaringen heeft hij gebruikt bij het schrijven van deze roman.

Hoofdpersoon Ruben de Ruijter is 30 jaar en kampt al jaren met een angststoornis die paniekaanvallen veroorzaakt. Hij is met zijn vriendin op vakantie in Spanje als zijn zus belt met het nieuws dat hun halfzus met haar gezin is omgekomen bij het neerstorten van vlucht MH17. Ruben vertelt in rauwe, duidelijke taal wat dit nieuws teweegbrengt en hoe hij de tijd daarna beleeft. De schok, de pijn, het ongeloof, de woede op de daders en het grote verdriet en verlies. Een gezin van vier personen op weg naar hun vakantiebestemming is in een klap letterlijk weggevaagd.

Ramp relativeert
De achterblijvers worden geconfronteerd met onzekerheid over wat er precies is gebeurd, het lange wachten op de thuiskomst van hun geliefden, een slopend identificatieproces en voortdurende belangstelling en media-aandacht. Ruben bemerkt ook dat de ramp zijn hele leven in ander perspectief zet, waardoor zijn angst naar de achtergrond verdwijnt. De ramp lijkt al het andere te relativeren. Zijn vriendin die er onvoorwaardelijk voor hem is, zijn familie en vrienden blijken het belangrijkste te zijn en zorgen voor steun om overeind te blijven.

Een indringende, toegankelijk geschreven inkijk van binnenuit op de persoonlijke tragedie voor nabestaanden van een ramp die Nederland collectief heeft geraakt.

Remco de Ridder – Een sky full of gedoofde lichtjes
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., 2018

Meer blogs

19 september 2020

Recensie: Overlevingskunst

OOK recenseert boeken over verlies. Christa Anbeek onderzoekt, hoe te leven met het immense verlies van ouders, broer en man en niet alleen te ‘overleven’. Is er een houding van levenskunst?

Lees meer

16 januari 2018

Nieuwe editie boek Manu Keirse verschenen: gids in helpen bij verlies en verdriet

In 1997 verscheen de eerste druk van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’, van dr. Manu Keirse. Recent verscheen een compleet herziene uitgave. Een van…

Lees meer