Programma landelijke dag 2017

Op zaterdag 16 september 2017 organiseert de vereniging Ouders van een Overleden Kind weer een landelijke dag. Hiervoor is het wenselijk om je vooraf aan te melden. De dagvoorzitter, Peter van Hest, opent de dag om 11.00 uur.

Ochtendprogramma
Het programma omvat in de ochtend een lezing door Dolores Thijs, lotgenote en schrijfster van onder andere het boek Je stappen op twaalf treden. 

Middagprogramma
Na de lunch, aangeboden door de vereniging, is er een theatervoorstelling van Theater Draad. Theater Draad maakt ‘terugspeeltheater’, een vorm van improvisatietheater die gebruik maakt van verhalen uit het publiek. De acteurs en muzikanten zetten een verhaal ter plaatse om in theater, de ene keer meer beeldend, de andere keer meer muzikaal of verbaal.  Theater Draad speelt daar waar mensen tijd en ruimte maken om persoonlijke ervaringen uit te wisselen.

Daarna kun je kiezen uit diverse workshops:

Wandelen
Er staat een wandeling van rond een uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte voor elkaars verhalen horen, samen delen. Onderweg zullen we stoppen om samen onze kinderen te gedenken. Natuurlijk is er ook tijd voor een hapje en een drankje.
Je bent van harte welkom om mee te gaan.

Alle sterren aan de hemel onder leiding van René vd Rest
Een bijzonder spel waarin we elkaar aan de hand van kaartjes vragen stellen over onszelf en onze omgang met ons verdriet. De vragen kunnen de inleiding vormen voor fijne gesprekken.  Dit spel wordt in een kleine groep van max. 8 personen gespeeld.

In gesprek met Marinus van den Berg 
In deze workshop komen ouders zelf aan het woord. Want zo zegt Marinus: “Ouders hebben elkaar vaak veel te zeggen en kunnen elkaar steunen”. Marinus schept een veilige en vertrouwde sfeer. En stelt in deze workshop open vragen zoals: wie of wat helpt je bij je eigen verhaal?  Waarvan ga je open en waarvan ga je dicht? En wie of wat stoort je hierin?

Yoga workshop onder leiding van Josine Weia
In de westerse wereld zijn we gewend om veel te analyseren en te proberen te begrijpen. Yoga en meditatie helpen je de geest tot rust te brengen en te ervaren en te voelen in plaats van te denken.
De adem is daarbij de essentiële link tussen lichaam en geest, want ‘Wie zijn adem beheerst, beheerst zijn denken, wie zijn denken beheerst, beheerst zijn adem.’ In het algemeen zijn de effecten van het beoefenen van Yoga: verbetering van adembeleving en concentratie, vastzittende spieren worden losgemaakt zoals in nek en schouders, je leert spanning te signaleren en voorkomt stress, je lichaamshouding verbetert en de rompspieren worden versterkt, er komt meer kracht in je hele lichaam. Een ontspannen, soepel lichaam brengt vanzelf de geest tot rust. Zorg bij deze workshop voor gemakkelijke kleding.

Muziek workshop onder leiding van Joan Joosten en Peter van Hest
Joan en Peter hebben een samenstelling gemaakt van muziek die troost biedt. “Laat deze muziek de pijn en het gemis verzachten, door de woorden te laten klinken die je zelf even niet vindt, of alleen te luisteren naar de mooie klanken. Soms zijn woorden eigenlijk niet nodig; de melodie is krachtig genoeg. Laat deze selectie muziek door alle genres heen toe tot je geest”.

Workshop ‘troost vanuit mijn hart’ door rouw en ritueelbegeleidster Jolanda Geerlink – Kuipers
Als lotgenoot kent Jolanda de vereniging al sinds 2000, het jaar dat haar zoon Bart overleed. In de afgelopen jaren heeft Jolanda vaak ervaren dat de omgeving wilde troosten maar dat niet altijd deed met de juiste woorden, hoe goed bedoeld ook. Jolanda wilde geen slachtoffer zijn, maar wel begrepen worden. Nu biedt Jolanda tijdens haar workshop jou een luisterend oor, toont zij begrip en medeleven vanuit haar hart. Ze wil jouw leven iets lichter maken. Meer informatie: hier vind je de website van Jolanda.

Creatieve workshop
Nadere informatie volgt.

VBZ Verbonden Broers en Zussen
VBZ zal een eigen programma presenteren voor de broers en zussen.

Afsluiting van de dag
We sluiten de dag af met een hapje en een drankje.

Aanmelden voor de landelijke dag is gewenst. Dit kan via deze pagina.

Landelijke dag 2017

Zaterdag 16 september, 10:15 – 17:00 uur
Vergader- en congrescentrum “De Schakel”, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk
Download hier het programma als je dit wilt printen van het dagprogramma met locatie.

Gerelateerd