Programma landelijke dag 2017

Op zaterdag 16 september 2017 organiseert de vereniging Ouders van een Overleden Kind weer een landelijke dag. Hiervoor is het wenselijk om je vooraf aan te melden. De dag is open voor iedereen, wel of geen lid van de vereniging. De dagvoorzitter, Peter van Hest, opent de dag om 11.00 uur.

Ochtendprogramma
Het programma omvat in de ochtend een lezing door Dolores Thijs, lotgenote en schrijfster van onder andere het boek Je stappen op de twaalf treden. 

Middagprogramma
Na de lunch, aangeboden door de vereniging, is er een theatervoorstelling van Theater Draad. Theater Draad maakt ‘terugspeeltheater’, een vorm van improvisatietheater die gebruik maakt van verhalen uit het publiek. De acteurs en muzikanten zetten een verhaal ter plaatse om in theater, de ene keer meer beeldend, de andere keer meer muzikaal of verbaal.  Theater Draad speelt daar waar mensen tijd en ruimte maken om persoonlijke ervaringen uit te wisselen.

Daarna kun je kiezen uit diverse workshops:

Wandelen
Er staat een wandeling van rond een uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte voor elkaars verhalen horen, samen delen. Onderweg zullen we stoppen om samen onze kinderen te gedenken. Natuurlijk is er ook tijd voor een hapje en een drankje.
Je bent van harte welkom om mee te gaan.

Alle sterren aan de hemel onder leiding van René vd Rest
Een bijzonder spel waarin we elkaar aan de hand van kaartjes vragen stellen over onszelf en onze omgang met ons verdriet. De vragen kunnen de inleiding vormen voor fijne gesprekken.  Dit spel wordt in een kleine groep van max. 8 personen gespeeld.

In gesprek met Marinus van den Berg 
In deze workshop komen ouders zelf aan het woord. Want zo zegt Marinus: “Ouders hebben elkaar vaak veel te zeggen en kunnen elkaar steunen”. Marinus schept een veilige en vertrouwde sfeer. En stelt in deze workshop open vragen zoals: wie of wat helpt je bij je eigen verhaal?  Waarvan ga je open en waarvan ga je dicht? En wie of wat stoort je hierin?

Yoga workshop onder leiding van Josine Weia
In de westerse wereld zijn we gewend om veel te analyseren en te proberen te begrijpen. Yoga en meditatie helpen je de geest tot rust te brengen en te ervaren en te voelen in plaats van te denken.
De adem is daarbij de essentiële link tussen lichaam en geest, want ‘Wie zijn adem beheerst, beheerst zijn denken, wie zijn denken beheerst, beheerst zijn adem.’ In het algemeen zijn de effecten van het beoefenen van Yoga: verbetering van adembeleving en concentratie, vastzittende spieren worden losgemaakt zoals in nek en schouders, je leert spanning te signaleren en voorkomt stress, je lichaamshouding verbetert en de rompspieren worden versterkt, er komt meer kracht in je hele lichaam. Een ontspannen, soepel lichaam brengt vanzelf de geest tot rust. Zorg bij deze workshop voor gemakkelijke kleding.

Muziek workshop onder leiding van Joan Joosten en Peter van Hest
Joan en Peter hebben een samenstelling gemaakt van muziek die troost biedt. “Laat deze muziek de pijn en het gemis verzachten, door de woorden te laten klinken die je zelf even niet vindt, of alleen te luisteren naar de mooie klanken. Soms zijn woorden eigenlijk niet nodig; de melodie is krachtig genoeg. Laat deze selectie muziek door alle genres heen toe tot je geest”.

Workshop ‘troost vanuit mijn hart’ door rouw en ritueelbegeleidster Jolanda Geerlink – Kuipers
Als lotgenoot kent Jolanda de vereniging al sinds 2000, het jaar dat haar zoon Bart overleed. In de afgelopen jaren heeft Jolanda vaak ervaren dat de omgeving wilde troosten maar dat niet altijd deed met de juiste woorden, hoe goed bedoeld ook. Jolanda wilde geen slachtoffer zijn, maar wel begrepen worden. Nu biedt Jolanda tijdens haar workshop jou een luisterend oor, toont zij begrip en medeleven vanuit haar hart. Ze wil jouw leven iets lichter maken. Meer informatie: hier vind je de website van Jolanda.

Creatieve workshop ‘een herinneringsdoosje maken’ door Trudie Enthoven-Aartman
Door middel van een herinneringsdoosje maken, blijven belangrijke herinneringen binnen handbereik. Door een kleine doos te versieren met verf, beplakken met glitters, stickers en alle andere creatieve versiersels maak je een eigen kleine bijzondere herinneringsdoos. In dit doosje kunnen verschillende voorwerpen van de dierbare persoon, b.v een horloge, ring, foto etc. zodat je, wanneer je hier behoefte aan hebt in handen kan nemen. Op deze manier voel je diegene even dicht bij en het wordt een soort schatkistje met dierbare herinneringen. Tijdens deze workshop praten we over hoe het was en hoe het nu is en hoe verder. Door middel van creativiteit en in gesprek gaan kan je het soms het onbespreekbare weer bespreekbaar maken.
Trudie Enthoven-Aartman heeft een praktijk in rouw- en verliesbegeleiding. Voor verdere informatie zie haar website.

VBZ Verbonden Broers en Zussen organiseert eigen programma
Lieve broers en zussen,
Op zaterdag 16 september organiseren wij weer onze jaarlijkse ontmoetingsdag voor iedereen die zijn of haar broer of zus moet missen. Het belooft een hele mooie dag te worden in samenwerking met OOK – ouders overleden kind.
We beginnen de ochtend samen, waarna we ons als broers en zussen zullen terugtrekken voor een kennismaking en workshop.
Vervolgens genieten we met zijn allen van een heerlijke lunch en zullen we met alle broers en zussen de dag afsluiten met een wandeling.

Lijkt het jou ook fijn ons en anderen te ontmoeten die hun broer of zus hebben verloren?
Om samen in een ontspannen sfeer ervaringen uit te wisselen?
Dan hopen we jou 16 september ook te mogen ontmoeten!

Het is vrij toegankelijk, maar weet je of je komt, laat het ons dan even weten zodat wij er rekening mee kunnen houden. Meld je aan op onze website.

Hopelijk tot dan!
Liefs Lynn & Martijn (team Verbonden Broers & Zussen)

Afsluiting van de dag
We sluiten de dag af met een hapje en een drankje.

Aanmelden voor de landelijke dag is gewenst. Dit kan via deze pagina.

Landelijke dag 2017

Zaterdag 16 september, 10:15 – 17:00 uur
Vergader- en congrescentrum “De Schakel”, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk
Programma Landelijke Dag OOK 2017 is een printbare versie van het dagprogramma met locatie.

Gerelateerd

Spring naar toolbar