Podcast: Ik ben niet meer zo boos

In deze podcast luister je naar een gesprek met Floris over zijn zoon Luuk die in januari 2016 om het leven kwam bij een verkeersongeval. Waar Floris eerst een podium zocht om zijn woede over het verlies en gemis kwijt te kunnen, zegt hij nu van zichzelf dat hij milder is geworden en beter voor zichzelf zorgt. Dat hij echt nog wel het leven aan wil gaan en zelfs genieten kan. Marleen gaat met Floris in gesprek over Luuk, die zo gemist wordt, en wat het verlies door de afgelopen jaren met hem gedaan heeft.

Floris over zijn nummerkeuze: “Kleiner Engel van Straubkind beschrijft hoe ik mijn ‘relatie’ met Luuk op dit moment zie. Het nummer Flugzeug aus Papier gaat over compassie en empathie, Sarah Connor zingt het als moeder niet over haar eigen kind. Maar over en voor het overleden kind van andere ouders. Uit medeleven, omdat ze het verlies van een kind niet meer uit haar hoofd kon krijgen. En het derde nummer is een vriendelijker versie van ‘smells like a teen spirit’ van Nirvana. Het stond in de Spotify-lijst van Luuk die dag, wellicht wel op zijn oortjes ten tijde van dat wat hem is overkomen. Tori Amos maakt de verbinding met mij, een stukje van mijn jongere ik.”

Over de paddestoel zegt Floris: ‘Als je bereid bent, en het lukt je om, anders te kijken, anders te denken en anders te doen, dan kom in de wereld die je ziet op mijn foto’s. Weg van de drukte van de samenleving blijkt die wereld er ook te zijn. De bijgevoegde foto is op dezelfde plaats gemaakt als de paddestoel foto. Op een ogenschijnlijk normale plek in de natuur. Als je lang op één plaats gaat zitten dan neem je steeds meer waar, de stilte, al het geluid, de geuren, de veranderingen in temperatuur en van het licht, de wind, de hardheid en zachtheid van de grond, hoe langer je stilzit hoe meer je ervaart. Alles leeft, dieren komen voorbij en op een bepaald moment zit je in ‘mijn’ sprookjeswereld. Dan is een foto maken het enige wat je moet doen. Dat kan denk ik, weet ik, op iedere andere plaats in de natuur, ver weg van mensen, en soms heel dichtbij. Voor mij is dat ontspanning, dan voel ik me gelukkig, iets wat ik kennelijk nog kan zijn na het verlies van mijn kind.’

De podcast beluister je hieronder, of via jouw favoriete podcast-app.

Meer blogs

4 januari 2022

OOK-recensie: Verkeersslachtoffer 22/10

Fleur beschrijft in dit boek het verlies van haar zusje Ylse en haar zoektocht naar de omstandigheden waarin zus Ylse verongelukt. Hoe ga je om met rouw als zus en als samenleving?

Lees meer

11 juni 2020

Podcast: Marleen in Lonneke’s kamer

In de serie podcasts: Marleen in Lonneke’s kamer, een stille getuige van haar wensen en toekomstdromen: van de landkaart en haar boekenkast.

Lees meer