Podcast: schrijven en dichten

Podcast microfoon bij MarleenEen mogelijkheid om je gevoelens te uiten is door ze toe te vertrouwen aan papier. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een gedicht. En hier hoef je niet super ‘talig’ voor te zijn. Marleen neemt je mee in een praktische podcast over schrijven en dichten.

Zij is naast podcaster en lotgenoot ook leerkracht en heeft ervaring met het schrijven van verhalen, columns en gedichten. In deze podcast vertelt ze over het schrijven van een rondeel.

Een rondeel is een dichtvorm dat zich leent om krachtige teksten te schrijven. Het belangrijkste kenmerk van een rondeel is de vele herhalingen: regels 1, 4 en 7 zijn hetzelfde en regels 2 en 8 zijn hetzelfde. Daardoor heb je met vijf verschillende zinnen al een gedicht. Het rondeel kent een vast rijmschema:

1 A
2 B
3
4 A
5
6
7 A
8 B

Marleen schreef vijf zinnen voor de podcast:

Waarom voel ik niets
Een kopje koffie in de ochtend
Ik kijk naar buiten
Spinnendraden zweven in het licht
De zon schijnt

Daar maakte ze dit rondeel van:

De zon schijnt
Waarom voel ik niets?
Een kopje koffie in de ochtend
De zon schijnt
Ik kijk naar buiten
Spinnendraden zweven in het licht
De zon schijnt
Maar waarom voel ik niets?

In de podcast gaat ze in op het vastleggen van je gevoel:

Meer blogs

2 juni 2020

Nieuw: podcasts ‘maak rouw bespreekbaar’

Luister naar podcasts over rouw, verdriet, troost en perspectief. Podcasts zijn beschikbaar via de website en podcastbibliotheken. Doe mee aan een podcast: geef een interview aan OOK.

Lees meer

10 mei 2020

Boek: Je stappen op de twaalf treden

Dolores Thijs verwoordt in haar boek ‘Je stappen op de twaalf treden’ helder hoe ingrijpend het leven voor altijd verandert voor ouders, broers en zussen na de dood van een kind.

Lees meer