Over OOK

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’.

Herkenning

Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind, en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn. 

Troost

We houden elkaar vast wanneer we dreigen te vallen en helpen elkaar overeind wanneer we weer eens zijn gestruikeld. We luisteren naar elkaar, vertellen over de pijn die we voelen en het onbegrip dat we soms ontmoeten. We kijken elkaar aan, huilen én lachen samen.

Perspectief

Samen ontdek je dat het mogelijk is om verder te gaan. Over gaat het nooit, maar verdriet om het een en vreugde om het ander verdragen elkaar op den duur wel, al lijkt dat moment soms ver weg.

Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt. Een overzicht van geplande activiteiten tref je in de agenda.

Voor professionals

Voor professionals (politie, zorg, dienstverleners) die ouders willen begeleiden bij het verlies van hun kind of kinderen, biedt de vereniging gastlessen aan. Deze zijn te vinden op de pagina Contact.

Gerelateerd