OOK recensie: Terug

Jan en Loes Gieling zijn de ouders van Bart en Jelle. Rond zijn twaalfde levensjaar krijgt Bart steeds meer fysieke en cognitieve problemen. Na een lange zoektocht blijkt Bart, en later ook Jelle, de zeldzame, ongeneeslijke en progressieve stofwisselingsziekte Niemann-Pick-c te hebben. Dat betekent een leven met toenemende beperkingen en een voortijdig overlijden. Bart overlijdt als hij 27 jaar oud is en Jelle wordt 25 jaar.

In deze bundel vertelt Jan Gieling in gedichten en korte teksten de levensloop van zijn gezin, vanaf de geboorte tot na het overlijden van zijn zoons. De lezer krijgt een indringend kijkje in een gezinsleven dat volkomen kantelt na de diagnose van de jongens ‘geen toekomst, nog een beetje heden…’ Gewoonlijk worden kinderen zelfstandiger, bij Bart en Jelle verloopt het omgekeerd: ze kunnen steeds minder en worden meer afhankelijk van hun ouders. Met bewonderenswaardige moed gaan ouders en kinderen door om er het beste van te maken en zoveel mogelijk dingen te blijven doen waar de jongens van genieten, al dan niet in aangepaste vorm en met de nodige ‘hulphanden’. Leven bij de dag maakt genieten nog steeds mogelijk en de positieve instelling van de jongens helpt daarbij. Na vijftien jaar intensieve zorg blijven de ouders uiteindelijk weer met zijn tweeën achter, met slechts de herinneringen aan hun zoons. Ook de energie, tijd en inzet die het kost om hun leven opnieuw vorm te geven beschrijft Gieling treffend: ‘overleven is hard werken’.

Een boek over een bijzonder gezin waar de onvoorwaardelijke liefde en inzet van ouders voor hun kinderen uit spreekt en hun onverbrekelijke band, ook na de dood.

De opbrengst van Terug komt ten goede aan VKS (Volwassenen en Kinderen met Stofwisselingsziekten).

Jan Gieling – ‘Terug’

Uitgeverij Elikser, 2019

Meer blogs

13 april 2017

Bezig zijn is gelukkig zijn

Zeilbootonderhoud als levensvervulling. Mees is mijn zoon. Hij is slechts vijftien geworden.

Lees meer

21 augustus 2018

Daan de Waal: ‘Geniet van het leven!’

Lees hier het verhaal van Daan de Waal, die op 18-jarige leeftijd overleed op 8 juli 2017. Na een jaar voelen zijn ouders de steun uit Weesp nog steeds.

Lees meer