OOK-recensie: Overleven

In januari 2017 moesten Patty Zoet en haar vriend Paul afscheid nemen van hun dochter Jolijn na een zwangerschap van 20 weken. De zwangerschap was tot stand gekomen via IVF na een lang medisch traject. Patty zocht direct professionele hulp omdat zij voelde dat zij anders niet overeind zou blijven. Ze had zoveel vragen en vroeg zich af hoe andere ouders die een kind verloren daar ooit overheen gekomen zijn.

Daarom ging ze op zoek naar lotgenoten om haar vragen aan te stellen. Haar gesprekken met zeven ouders zijn opgenomen in dit boek, doorvlochten met haar persoonlijke ervaringen. Het zijn stuk voor stuk heftige verhalen, op één na over kinderen die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden. Er komt veel verdriet langs: over lange en zware trajecten om zwanger te kunnen worden, over miskramen en slecht nieuws tijdens de zwangerschap over de gezondheid van het zo gewenste kindje. Enkele ouders kwamen voor de beslissing te staan om de zwangerschap af te breken of de behandeling van hun pasgeboren kind te staken. Toch is de toon van de interviews een positieve, want alle ouders hebben de veerkracht gevonden om weer verder te gaan, met een leven waar hun overleden kind of kinderen altijd deel van blijven uitmaken.
Het laatste interview is met een man die binnen een half jaar zijn volwassen stiefzoon en zijn echtgenote verloor. Naar zijn zeggen stierf zijn vrouw ‘aan haar gebroken moederhart.’

Patty Zoet vraagt alle ouders wat zij geleerd hebben van hun kind en wat voor advies zij lotgenoten willen geven. Ze stelt ook vragen over praktische kwesties, zoals: hoe sta je stil bij de geboortedag van je kind, vertel je wel of niet aan nieuwe collega’s over je overleden kind.

In het slotwoord geeft Patty aan dat zij veel geleerd heeft van de andere ouders en dat de gesprekken haar hebben geholpen. Het is een met liefde en aandacht geschreven en vormgegeven boekje, met troostende en herkenbare verhalen voor ouders die rond de geboorte een kindje verloren. En met de krachtige en positieve boodschap over de waarde van het ontmoeten van lotgenoten: voor het voelen van herkenning en erkenning van je verdriet, als steuntje in de rug in zware tijden, voor bruikbare tips in je zoektocht en als baken van hoop voor de toekomst.

Het boek is rechtstreeks te bestellen bij Patty. De opbrengst stelt zij beschikbaar aan Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Op de website staan ook blogs en schrijft Patty hoe het enkele jaren later met de geïnterviewde ouders gaat.

Marja Bouwman

Overleven. Kleine verhalen over groot verlies. Patty Zoet
www.jolijn.nu  2019

Meer blogs

25 maart 2020

Boek: Stille baby’s

De schrijver, Christine Geerinck-Vercammen, is maatschappelijk werker. Ze begeleidde ouders die met het overlijden van hun baby voor of rond de geboorte of met een zwangerschapsafbreking vanwege medische redenen geconfronteerd werden.

Lees meer

17 januari 2022

OOK-recensie: Als je je kindje verliest in de zwangerschap

‘Als je je kindje verlies in de zwangerschap’ is een invulboek, met veel ruimte voor foto’s, tekeningen, tips en ruimte voor herinneringen en rouw. Gemaakt door Miskraambegeleiding Nederland.

Lees meer