OOK-recensie: Het regent in mijn toekomst. Het verdriet van grootouders

Rouwdeskundige Maria de Greef ontmoet in haar werk regelmatig grootouders met verdriet om een kleinkind dat niet meer leeft. Vaak gunnen zij zich weinig ruimte voor dit verdriet en stellen zichzelf op het tweede plan, omdat zij er vooral voor hun kinderen willen zijn. Ook in literatuur over rouw kwam De Greef weinig informatie tegen over het verdriet van grootouders. Omdat er meer aandacht en erkenning voor hen mag zijn, schreef zij dit boek.

Ze verwoordt het mooi: ‘Ik heb een diep respect voor al deze grootouders die bovenal ouder zijn, die voor hun (schoon)kinderen klaarstaan en daarom hun eigen verdriet op een ventweg parkeren.’

In de inleiding beschrijft ze de bijzondere band tussen grootouders en kleinkinderen. De geboorte van een kleinkind is voor de meeste mensen een grote bron van vreugde. Als dat omslaat in verdriet omdat het kleinkind overlijdt, komen grootouders in een zoektocht naar het vinden van balans tussen zelf rouwen en er kunnen zijn voor je kind. Waarbij er grote individuele verschillen zijn, omdat iedereen anders rouwt. Soms ontstaat er (tijdelijk) verwijdering, in andere gevallen wordt de band tussen grootouders en ouders juist hechter.

Maria de Greef sprak uitgebreid met opa’s en oma’s die dit overkwam. De twaalf interviews met persoonlijke verhalen vormen het indrukwekkende hart van dit boek.

De kleinkinderen staan centraal. Uit alle verhalen komt de onvoorwaardelijke liefde en trots van de grootouder voor het kleinkind naar voren. Maar ook de intense pijn om het verdriet van de ouders. Een opa: ‘Wat ik ontzettend moeilijk vind is om hun verdriet te zien. Dat doet zo zeer en meer pijn dan mijn eigen gemis. Er is niets om te zeggen. Niets om te troosten. Ik sta met lege handen.’

Het is een prettig leesbaar en aangrijpend boek, herkenbaar voor grootouders maar ook belangrijk voor anderen. De boodschap die Maria de Greef in de epiloog uitdraagt is dat grootouders behoefte hebben aan aandacht voor hun verdriet. Zij hebben mensen in hun omgeving nodig, anderen dan hun eigen kinderen, die er voor hen zijn in hun verdriet.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer en de huidige druk is alleen rechtstreeks bij de auteur te bestellen. Meer informatie vind je op de website www.bureaumariadegreef.nl/over-het-leven/.

Eind 2022 verschijnt er een nieuwe, herziene druk van dit boek.

Maria de Greef – Het regent in mijn toekomst. Het verdriet van grootouders.
Uitgave in eigen beheer, 2013

 

Meer blogs

23 oktober 2021

Uitverkocht: boek ‘Verdriet in de ogen kijken’, bij 40-jarig bestaan

Bij het 40-jarig bestaan van de vereniging Ouders Overleden Kind is het boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ uitgebracht. Lees de verhalen van lotgenoten met updates waarin de ouders vertellen: hoe is het nu? Bestel jouw boek hier.

Lees meer

2 december 2021

OOK-recensie: Overal en ergens

In dit boekje geeft iedereen een andere uitleg aan de uitspraak ‘als je me zoekt, dan zul je me vinden’. Yolanda’s mama zei dat tegen haar, voor ze overleed. Kinderboek over rouw.

Lees meer