OOK-recensie: Daar lag/lach je dan

Youri Mom was een vrolijke jongen van negen jaar die hield van voetbal en motoren. Tijdens een vakantie in Slovenië krijgt Youri pijn aan zijn schouder. Bij thuiskomst neemt zijn moeder hem mee naar de huisarts. Al snel blijkt dat Youri een Ewing sarcoom in zijn schouder heeft. Kwaadaardige kanker dus. Voor Youri, zijn ouders en zijn broer Bryan en zusje Daisy staat een hele lange weg van ziekenhuisopnames en pijnlijke behandelingen voor de deur.

Moeder Natasja heeft, om de vrienden en kennissen op de hoogte houden van de situatie van Youri, e-mails geschreven waarin ze de behandelingen en de emoties van het ziekteproces van Youri gedetailleerd beschrijft. Deze e-mails zijn de basis voor het boek: Daar lag/lach je dan.

Natasja beschrijft in 11 hoofdstukken de lijdensweg van Youri, maar ook alle lieve initiatieven die door allerlei stichtingen en privépersonen genomen worden om Youri in het zonnetje te zetten.  Ze beschrijft de hoopvolle momenten, de tegenvallers, de goede en de slechte dagen, de blunders van het ziekenhuis en de lieve aandacht van de zorgmedewerkers. In het laatste hoofdstuk van het boek komen de professionals aan het woord: de basisschooldirecteur van de school van Youri, de huisarts, de kinderverpleegkundige, de uitvaartverzorger en anderen.

Youri is de ster van het verhaal. Hij is verschrikkelijk moedig, het is ongelooflijk wat een jongen van 9/10 jaar verdragen kan. Voor mensen die zelf een kind aan kanker hebben verloren is het een herkenbaar verhaal, voor anderen laat het zien wat een moeilijke weg deze kinderen en hun ouders en broers en zussen moeten gaan. Steeds heen en weer geworpen tussen hoop en vrees om uiteindelijk toch afscheid van elkaar te moeten nemen. Het is een vreselijk pad.

Eveline Brunklaus

Natasja Mom – Daar lag/lach je dan
Bullseye Publishing, 2021

Meer blogs

3 mei 2020

Boek: Laat dat wonder maar komen

Moeder Irma schrijft het verhaal over de ziekte en het verlies van haar dochter Anna aan kanker. Een tumor zorgt voor een ziekbed als Anna 9 jaar is.

Lees meer

11 april 2017

Sacha van der Donk “Leven naast de dood”

‘Leven naast de dood’: mag je leven en genieten terwijl je weet dat je dochter zal overlijden? Daarover schrijft Sacha in dit boek.

Lees meer