OOK-recensie: Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Als je kindje gezond geboren wordt, heb je het groene boekje van het consultatiebureau of andere boekjes waarin je lengte, gewicht, familie, prikjes, eerste tandjes, eerste stapjes, eerste woordjes e.d. kan vastleggen. Als je kindje tijdens de zwangerschap overlijdt, door een miskraam (vroeg of later in de zwangerschap), abortus of een complicatie tijdens de zwangerschap, is er niets om je ervaringen vast te leggen. Je staat op een andere manier ‘met lege handen’.

In deze leemte is voorzien met dit boekje, gebaseerd op de jarenlange ervaring van Miriam van Kreij, die Miskraambegeleiding Nederland oprichtte. Het is een echt invulboek, met veel ruimte voor foto’s, tekeningen, tips en vragen die je onder andere laten stilstaan bij welke plek je kindje in het gezin innam, wat hij/zij voor je betekende, hoe je omgaat met verlies en verdriet, je relatie, wat er gebeurt als je opnieuw zwanger wordt en hoe nu verder.

Zo kan het helpen bij het verwerkingsproces en tegelijkertijd mooie herinneringen creëren. Het is mooi, fris en fijntjes vormgegeven en aangevuld met heel mooie gedichtjes en teksten die troost en herkenning bieden. Het invullen van het boek kan wel wat losmaken heb ik zelf gemerkt, maar is heel waardevol.

Cecile Bus

Miriam van Kreij – Als je je kindje verliest in de zwangerschap. Persoonlijk boek om in te vullen en bewaren
Uitgeverij Lannoo, 2018

Meer blogs

10 september 2020

Recensie: Ik had je gedacht mijn kind

OOK recenseert boeken over verlies. Casper van Koppenhagen vertelt over het verlies van zijn zoons Lennard en Simon binnen een jaar tijd, en over het IVF-traject dat volgt en geen succes heeft.

Lees meer

14 september 2021

Podcast: ‘hun dood betekent niet dat ik niet verder mag met mijn leven’

Nicole vertelt over haar ervaringen met dood en verlies. Ze verloor tweemaal een partner en ook enkele kinderen. ‘Dat zij dood zijn betekent niet dat ik niet verder mag met mijn leven…’

Lees meer