OOK-recensie: Alles wat was

‘Alles wat was’ van schrijfster en filosofe Stine Jensen is een filosofisch kinderboek over afscheid nemen en rouw. Het boek is speciaal voor en door kinderen geschreven. Het biedt daarmee niet alleen kinderen handvatten om over de dood na te denken en te praten, het is ook voor volwassenen herkenbaar. De mooie uitspraken van kinderen die in het boek staan opgetekend, geven een kijkje in het hoofd en het hart van kinderen wanneer ze afscheid moeten nemen van iets of iemand waarvan ze houden. Het boek gaat niet alleen in op de dood. Het gaat over allerlei soorten afscheid en verlies, zoals het verlies van een lievelingsknuffel of een huisdier.   

‘Nu ze dood is, mis ik haar lach het meest. Van de kinderen van school heb ik een troostdeken gekregen. Daar lig ik vaak onder.’ Vosse (9 jaar)

Het is eenvoudig verwoord, informatief en tegelijkertijd filosofisch met mooie metaforen om betekenis te geven aan het grote verdriet dat gepaard gaat wanneer we afscheid moeten nemen van iemand van wie we veel houden. Het boek biedt troost. Je kunt iemands leven vieren en er is altijd ruimte voor een nieuw begin. In het boek wordt uitgelegd hoe verschillende culturen omgaan met de dood en wordt samen met kinderen gefilosofeerd over wat er gebeurt na de dood.

Wat mij persoonlijk erg raakte was de brief van de negenjarige Vosse die vertelt over zijn zusje Bel dat doodging en wat dat met hem deed. Zijn zusje had een hertenlampje dat ze overal mee naartoe nam. Het lampje ging ook mee de kist in. Toen hij later een hertje in een bos zag springen, dacht hij dat dat zijn zusje was.

Het boek is mooi vormgegeven, met mooie tekeningen en daarmee een aanwinst om in de kast te hebben.

Suzanne Bos

Alles wat was. Hoe ga je om met afscheid? – Stine Jensen
Uitgeverij Kluitman, 2020

Meer blogs

23 oktober 2021

Uitverkocht: boek ‘Verdriet in de ogen kijken’, bij 40-jarig bestaan

Bij het 40-jarig bestaan van de vereniging Ouders Overleden Kind is het boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ uitgebracht. Lees de verhalen van lotgenoten met updates waarin de ouders vertellen: hoe is het nu? Bestel jouw boek hier.

Lees meer

6 mei 2020

Kinderboek: Misschien is doodgaan hetzelfde als een vlinder worden

Dit kinderboek vertelt kinderen over de dood. Wat is doodgaan en hoe kun je het zien? ‘Misschien is doodgaan hetzelfde als een vlinder worden, vanaf 5 jaar.

Lees meer