OOK recensie: Achtste-groepers huilen niet

Jacques Vriens werkte jarenlang in het basisonderwijs voordat hij zich fulltime aan het schrijven ging wijden. Zijn vele kinderboeken zijn succesvol en worden veel gelezen. ‘Achtste-groepers huilen niet’ kreeg in 2000 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en werd in 2012 verfilmd.

Het boek is opgedragen aan Anke, die bij Jacques Vriens in de klas zat en overleed aan leukemie. In het boek heet zij Akkie en de namen van haar klasgenoten zijn ook veranderd en de meester is juf Ina geworden. Vriens vertelt in het nawoord dat hij dat nodig had om met enige afstand het verhaal te kunnen vertellen.

Akkie is een vrolijke, stoere meid. In groep acht gebeurt van alles, over voetbal, gekibbel tussen de jongens en de meisjes, vriendschappen en verliefdheden. Akkie kan goed voetballen en laat zich door niemand op haar kop zitten. In de loop van het schooljaar blijkt ze leukemie te hebben en dat verandert niet alleen haar eigen wereld en die van haar ouders totaal, maar ook die van haar klasgenoten en de juf. Akkie moet ingrijpende behandelingen in het ziekenhuis ondergaan. Groep acht leeft ontzettend mee en Akkie bemoeit zich ook vanuit het ziekenhuis nog met het schoolvoetbaltoernooi en de musical.

Een paar maanden voor het einde van het schooljaar overlijdt Akkie. Haar afscheid en hoe het daarna verder gaat in de klas vormen het slot van het boek.

Het verhaal wordt vlot verteld, met humor en ontroering en het verdriet mag er zijn. Het is een mooi eerbetoon aan Anke, haar ouders en haar klasgenoten. Met recht een klassieker voor kinderen vanaf 10 jaar.

Jacques Vriens – Achtste-groepers huilen niet

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Eerste druk 1999, 32e druk 2017

 

Meer blogs

1 februari 2021

Klokhuis-serie over doodgaan

Bekijk de vierdelige Klokhuis-serie over de dood, overlijden, afscheid, uitvaart en rouw. Over begraven en cremeren. Zo geeft het programma antwoord op vragen van kinderen.

Lees meer

4 november 2021

‘Verdriet in de ogen kijken’ overhandigd aan lotgenoot en staatssecretaris Paul Blokhuis

De vereniging Ouders Overleden Kind presenteerde op maandag 1 november 2021 haar boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ aan Paul Blokhuis, lotgenoot en staatssecretaris VWS. Hij reageerde met grote dankbaarheid.

Lees meer