Ons Gijs: documentaire door een verbonden zus

OOK ontving dit bericht:
“Wij zijn Noortje de Vries en  Sander Kok. Wij hebben voor de minor Audio Visual Storytelling op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek een documentaire mogen maken over de familie van Noortje. Onze documentaire ‘Ons Gijs’ gaat over rouwverwerking.

Noortje is in 2018 haar broer (27) verloren aan melanoomkanker. Zij is destijds drie maanden later naar Amerika vertrokken en als het ware weggelopen voor haar problemen. Sinds ze in 2020 terug is gekomen merkte ze dat ze eigenlijk weg was gelopen voor haar rouwproces. Ze had het gevoel alsof ze er niet met haar ouders en broer over kon praten.

Daarom besloten Noortje en Sander een documentaire te maken waar Noortje opzoek gaat naar de manier hoe mensen met het rouwproces omgaan. Dit doet ze doormiddel van gesprekken met haar familie, gesprekken met lotgenoten, zoekt ze plekken op uit het verleden en volgt ze een therapiesessie met een rouwspecialist. Op deze manier wil ze erachter komen hoe haar eigen rouwproces werkt en waar het obstakel ligt waarom ze het er met haar familie niet over kan praten.

Volgens ons is het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt omdat het om een belangrijk maatschappelijk onbesproken onderwerp gaat. Wij merken namelijk dat mensen het heel moeilijk vinden om over rouwen te praten en dat mensen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Door deze documentaire willen wij herkenning en erkenning creëren voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of zullen meemaken. Leden van Verbonden Broers en Zussen hebben deelgenomen aan deze documentaire.”

Je kijkt de documentaire hier:

Meer blogs

29 januari 2022

Het verhaal van een lotgenoot – Lieke verloor haar broertje van 17

Lees het verhaal van Lieke, een lotgenoot van de verbonden broers en zussen. Lieke verloor haar broer Jorrit toen hij 17 was. Ze vertelt wat ze mist, en dat ze hem mist.

Lees meer

13 januari 2022

Toneelstuk Gif in nationale theaters

Carine Crutzen en Stefan de Walle spelen vanaf februari in ‘Gif’, het toneelstuk over ex-geliefden die hun kind hebben verloren. Hier vind je de link naar het dubbelinterview in het NRC en de speeldata.

Lees meer