Online workshop muziek: een mooie ervaring!

We ontvingen van een van onze leden deze terugblik op de workshop ‘Music is the Voice of my Soul’, die op zaterdag 5 juni online werd gegeven:

Op zaterdag 5 juni heb ik deelgenomen aan de Workshop Music is the voice of my soul. Spannend, want het is een dag voor het ongeluk wat onze zoon Etienne overkwam. Nog een dag later overleed hij, 23 jaar geleden. Wellicht een mooi moment om deel te nemen aan deze workshop. Na het inloggen via Zoom, wat heel makkelijk was, werd ik met muziek ontvangen via het scherm door Marleen en Ina van OOK. Met zijn tweeën begeleidden zij deze workshop. Intussen kwamen ook de andere deelnemers in beeld. Omdat de groep klein was, hoefden wij niet te op splitsen, zodat voor iedereen echt de tijd genomen kon worden.

Na het openingsnummer ‘Don’t worry about me’ van Francis, kregen alle deelnemers de tijd om zich voor te stellen en te vertellen over hun overleden zoon of dochter. Het doet zo goed te horen dat je niet alleen bent en je nog zoveel andere lotgenoten om je heen hebt. Allemaal met hetzelfde gemis. Of het nu lang of kort geleden is. Misschien in de loop van tijd iets ‘dragelijker’ geworden, maar allemaal met dezelfde gevoelens.

Iedereen mocht een muziekstuk noemen dat veel voor hen betekende of herinneringen met zich meebracht. Muziek van Elvis, Bløf, Freek en Suzanne en Racoon is ten gehore gebracht. Wat mij opviel was dat ik sommige liedjes wel eens meegezongen had, maar dat nu (goed luisterend naar de tekst en met uitleg van de ouder) de teksten nog meer binnenkwamen. Het liedje Kindje van Elly Zuiderveld begon met de pingeltjes van het muziekdoosje, dat velen van ons boven het kinderbedje hadden hangen. Dit bracht bij meerdere herinneringen naar boven en er vloeiden tranen. Wat fijn dat zelfs via een Zoomverbinding het mogelijk is om getroost en begrepen te worden. Wat een warme verbinding tussen lotgenoten.

Ook kregen wij vier stellingen te zien en kon je er eentje uitkiezen die jou het meest aansprak. Ik koos voor de stelling dat muziek je raakt tot in je ziel, maar ook de stelling ‘muziek kan uitdrukken wat we niet kunnen zeggen en waarover we niet kunnen zwijgen’ werd veel genoemd. Hierbij werd weer een nummer genoemd dat Marleen daarna uit de computer toverde. Wat kan muziek toch verbinden en troosten. Wij keken zelfs naar de videoclip van de Young Ones, moesten allemaal lachen om dat malle nummer, maar ook hier kleefde een mooie herinnering aan.

Marleen liet een prachtige opname, I Wish, van haar overleden dochter Lonneke horen. Kippenvel bij ons allemaal. Omdat er tijd over was werden er nog meer verzoeknummers gedraaid en sloten wij af met het nummer ‘Vanaf vandaag’ gezongen door Marleen.

Samen met lotgenoten, die net als ik houden van muziek en door deze muziek, vanmiddag voor even, dichterbij onze kinderen waren. Een waardevolle middag die ik niet gemist zou willen hebben.
Met dank aan Marleen en Ina en onze overleden kinderen, Lonneke, Melissa, Lisa, Mark, Etienne en ♥.

Marian Kreemers – de Winter

Meer blogs

28 mei 2021

40 jaar OOK: kom 23 oktober naar ‘Verbinding in Verlies’

OOK viert haar 40 jarig jubileum op zaterdag 23 oktober 2021. We komen samen bij ‘Verbinding in verlies’. We kijken terug en vooruit en bieden elkaar herkenning, troost en perspectief. Dit programma is voor leden en genodigden van OOK. Ben je lid? Binnenkort kun je je aanmelden.

Lees meer

1 februari 2021

Klokhuis-serie over doodgaan

Bekijk de vierdelige Klokhuis-serie over de dood, overlijden, afscheid, uitvaart en rouw. Over begraven en cremeren. Zo geeft het programma antwoord op vragen van kinderen.

Lees meer