Onderzoek: PGB en financien na overlijden van je kind

Voor alle ouders die een PGB ontvingen voor hun kind, dat wegviel na het overlijden.
OOK ontving de volgende oproep van een lotgenoot, die hierbij samenwerkt met het Kenniscentrum Kinderpalliatief Zorg:

Beste lezer,
Mijn dochter Bel is inmiddels bijna vier jaar geleden overleden. Ze werd vijf jaar oud.
Toen mijn dochter overleed had ik al zes jaar niet meer gewerkt en stopte per direct het pgb wat we voor haar kregen. De overheid vond blijkbaar dat na 5,5 jaar en meer dan 60 ziekenhuisopnames, deze moeder wel meteen weer een baan kon gaan zoeken. Ik was moe en uitgeput en wist niet eenwaar ik moest beginnen.
Ik was daar zo woedend over dat ik een boze brief schreef naar de minister en een lobby begonnen ben, samen met het Kenniscentrum Kinderpalliatief Zorg, voor een overgangsregeling voor als het pgb ingrijpend verandert of per direct stopt door overlijden. Zodat ouders en gezinnen een beetje op adem kunnen komen. De regeling zou wat mij betreft ook gaan over begeleiding bij terugkeer naar de arbeidsmarkt en of mogelijkheden bieden voor omscholing of studie.
Nu onderzoekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eindelijk hoe het ouders vergaat nadat het pgb drastisch verlaagd wordt of als het acuut stopt door overlijden van een kind.
Het ministerie zoekt meer ouders die uit ervaring kunnen spreken zodat het voor toekomstige ouders beter kan worden.
Mijn vraag is dus: Wilt u hier aan meedoen? en of kent u ouders bij wie het pgb ineens wegviel door overlijden van hun kind en die daar hun verhaal over willen doen.
Ik voeg de flyer van het ministerie bij en natuurlijk kunt u mij ook altijd benaderen als u nog vragen heeft.
Vriendelijk groet Neeltje Staats
De onderstaande flyer is er ook in PDF: Wervingsflyer pgb onderzoek.

Meer blogs

11 maart 2021

Rouw- Verliesbegeleiding: geestelijke verzorging thuis via het NIK

OOK de vereniging Ouders Overleden Kind, verwijst naar het NIK voor vergoeding van zorg en begeleiding bij rouw en verlies.

Lees meer

4 november 2021

‘Verdriet in de ogen kijken’ overhandigd aan lotgenoot en staatssecretaris Paul Blokhuis

De vereniging Ouders Overleden Kind presenteerde op maandag 1 november 2021 haar boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ aan Paul Blokhuis, lotgenoot en staatssecretaris VWS. Hij reageerde met grote dankbaarheid.

Lees meer