Rouw- Verliesbegeleiding: geestelijke verzorging thuis via het NIK

Een kind verliezen is waarschijnlijk wel de meest ingrijpende gebeurtenis die je kan overkomen. Ondersteuning in het proces van rouw en verlies kan jou hiermee verder helpen. Of misschien wil je met iemand kunnen praten over de levensvragen die een dergelijk overlijden met zich mee kunnen brengen. Misschien zie je dat jouw andere kinderen worstelen met emoties, of vragen hebben die niet zomaar te beantwoorden zijn. We noemen dat de zogenaamde ‘langzame vragen’. Wist je dat je ondersteuning kunt aanvragen via een coördinator van een Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) bij jou in de buurt?

Heb jij, je partner of je kind(eren) behoefte aan een rouw- verliesbegeleider, of geestelijk verzorger? Zijn de kosten niet door de gemeente, de zorgverzekering of een andere financieringsstroom te betalen? Dan kun je contact opnemen met een NIK-coördinator in de buurt. Je kunt ook een professional vragen om dit voor je te doen. Deze coördinator brengt jou dan in contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider. Zo vind je begeleiding of een meedenker over allerlei vragen over het leven, ziek zijn en de dood.

Kosten en administratie uit handen

Jij hebt met jouw rouw- en verliesvragen geen enkele administratieve of financiële rompslomp met een zorgverlener, want dat wordt allemaal voor je geregeld. Het ministerie van VWS heeft subsidie beschikbaar gesteld voor deze begeleiding (tussen de vijf en acht gesprekken). Heb je al een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Ook deze professional kan zich aanmelden bij het NIK in jouw regio. Dan kunnen jouw kosten vergoed worden vanuit deze subsidie. Om in contact te komen met een coördinator van een NIK in de buurt kijk je op hun website.

Wat is het NIK?

Het NIK (Netwerk Integrale Kindzorg) is een samenwerking van zo’n 200 organisaties en zelfstandige zorgprofessionals in de kind(erpalliatieve) zorg. Het NIK heeft als doel de kindzorg in Nederland te verbeteren door het realiseren van langdurig georganiseerde zorg rond gezinnen met een ernstig ziek kind. Hiermee kunnen ouders weer voor hun kinderen zorgen. De zeven NIK vallen onder het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. OOK is betrokken bij het NIK en brengt daar ervaringsdeskundigheid aan tafel.

Meer blogs

13 juli 2020

Rouw en werk: vaak goed op de korte termijn. Aandacht nodig voor de lange termijn

Uit onderzoek van het CNV (9 juli 2020) blijkt dat rouwende werknemers vaak in de knel komen: van de mensen die een naaste verloren kreeg…

Lees meer

31 augustus 2020

Recensie: De draad weer oppakken

OOK recenseert boeken over verlies. Journalist Jeroen Kleijne onderzoekt in dit boek hoe mensen na een schokkende gebeurtenis of een ingrijpend verlies de draad van hun leven weer oppakken. 

Lees meer