Nieuwe editie boek Manu Keirse verschenen: gids in helpen bij verlies en verdriet

In 1997 verscheen de eerste druk van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’, van dr. Manu Keirse. Recent verscheen een compleet herziene uitgave. Een van de leden van de vereniging Ouders van een Overleden Kind las deze uitgave en schreef een persoonlijke en krachtige aanbeveling in deze recensie.

“Mensen in verdriet waren mijn ‘echte professoren’’

In 1997 verscheen de eerste druk van het standaardwerk Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse. Nu, 20 jaar later, verschijnt een ‘volledig nieuwe editie’ van dit magistrale boek, dat wel zijn ‘magnum opus’ genoemd mag worden. Manu Keirse, van professie klinisch psycholoog, is nu met emeritaat. Hij is een goede bekende binnen de Vereniging Ouders van een Overleden Kind, waarvoor hij meerdere malen op landelijke dagen heeft gesproken en op regionale bijeenkomsten.

Twintig jaar geleden schreef ik een lovende recensie over zijn toen pas verschenen boek. In een persoonlijk gesprek vertelde hij toen dat het zijn bedoeling was om met dit boek een bemiddelende rol te spelen tussen rouwenden en de mensen om hen heen, die er vaak met lege handen en een mond vol tanden hulpeloos en ongemakkelijk bij staan. Of hij daarin ook werkelijk geslaagd is valt te bezien, want dan moet zo’n boek in handen komen van allen die nog niet rechtstreeks met het sterven van een geliefde in hun omgeving te maken hebben gehad. En meestal zijn dat toch mensen die niet in dit soort literatuur geïnteresseerd zijn, zich zelfs het liefst afschermen van de confrontatie met het grote verdriet van anderen die een geliefde verloren.

Het nu voor mij liggende boek zou eigenlijk in ieder huishouden en op het bureau van ieder die vanuit welke professie ook maar in aanraking komt of kan komen met mensen die rouwen, binnen handbereik moeten liggen. Het is een totaal ander boek dan het boek dat 20 jaar geleden verscheen en daarna een bijzonder groot aantal herdrukken heeft beleefd. Manu Keirse heeft het in feite geheel opnieuw geschreven. Het is de neerslag van zijn 50 jaar lange ervaring in het begeleiden van en luisteren naar mensen in rouw.

“In de vele diepgaande gesprekken, waarin luisteren mijn voornaamste opdracht was, leerde ik de diepste roerselen van het verdriet verstaan en aanvoelen. Mensen in verdriet waren mijn ‘echte professoren’”, schrijft hij. En in een interview in Trouw (25 juni) voegt hij daaraan toe: “Luisteren is verdraaid moeilijk.”

“Veel verdriet in een mensenleven verandert wel, maar gaat nooit over”

In die tijd heeft hij geleerd dat ‘verdriet verwerken’ een onmogelijke uitdrukking is, want “het woord ‘verwerken’ roept totaal verkeerde connotaties op. Het impliceert dat iets voorbij is. Het belangrijkste dat je moet weten over verdriet na verlies is misschien dat het niet overgaat. Je leert er mee leven.” Telkens weer in zijn boek komt hij hier op terug: er is veel verdriet in een mensenleven dat wel aan verandering onderhevig is, maar nooit overgaat.

Het boek is vele malen uitgebreider dan de vorige edities. Ik zou haast zeggen, er is geen aspect van rouw dat hij niet in dit boek aan de orde stelt. In over het algemeen korte hoofdstukken, overzichtelijk ingedeeld, heeft hij het over verdriet van kinderen, mannen en vrouwen, van mensen met een verstandelijke beperking, van asielzoekers, van broers en zussen, verdriet over het verlies van een zwangerschap of van volwassen kinderen, over zelfdoding en ‘levende verliezen’, na geweld en onrecht, over rouwen op het internet, rouwen op de werkvloer, enz., enz.. Alles wordt zeer ruim geïllustreerd met getuigenissen van ervaringsdeskundigen.

Dit buitengewoon informatieve boek is misschien niet een boek om achter elkaar uit te lezen, hoewel ik daar niet veel moeite mee had, maar vooral ook heel geschikt als naslagwerk. En daarom vind ik het bijzonder jammer dat er achterin dit boek geen uitgebreid register is opgenomen waarmee je alle aspecten die erin behandeld worden makkelijk en snel kunt terugvinden. Nu moet je dat vooral doen op basis van de hoofdstukindeling.

Ide Wolzak

Manu Keirse, Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener.
Volledig nieuwe editie (2017)
Prijs € 19,99. Te koop bij Bol.com, Libris.nl en uw eigen boekhandel.

 

Meer blogs

16 augustus 2017

OOK-vrijwilliger: van hulpvrager naar contactouder

Bettie Elzenaar verloor haar 31-jarige dochter Babet aan kanker. Van hulpvragende rouwende ouder heeft Bettie Elzenaar zichzelf ontwikkeld naar contactouder voor OOK: ‘De behoefte om te praten is groot.’

Lees meer

21 februari 2017

Roek Lips – het boek Job

Roek Lips beschrijft persoonlijk de rouw, zijn zoektocht om overeind te blijven en “woorden te geven aan iets waar geen woorden voor zijn” nadat zoon Job vermist raakt.

Lees meer