Nabij vaders verhalen

Nabij 3-2020: voor en door vaders

De Nabij van juli 2020 is een bijzonder nummer: een editie die helemaal is gevuld met verhalen van vaders. Hun rouw, hun verdriet, hun verhaal. Hoe gaan vaders om met hun verdriet? Hoe gaan ze om met schuldgevoelens? Bij wie vinden ze steun? Waarin vinden ze troost en verlichting?

Over mannen bestaan veel stereotypen. Mannen zijn geen praters, maar doeners. Zij zoeken troost in werk of sport. Zij willen bezig zijn en niet navelstaren. Problemen oplossen in plaats van erover praten. Het zijn clichés. Maar clichés zijn in veel gevallen ook waar. Daarom zijn het ook clichés geworden. Maar iedere vader is een uniek individu. Clichés kunnen soms het zicht op verschillen belemmeren.

Interviews
Twee verschillende mannelijke professionals hebben we vanuit hun expertise geïnterviewd. Wim van Lent, professioneel rouwbegeleider, gespecialiseerd in het begeleiden van mannen, biedt inzicht in hoe mannen omgaan met rouw en verlies. Mannen zijn hierin vaak anders geconditioneerd dan vrouwen. Zij willen problemen zelf oplossen en liefst direct. Jakob van Wielink, spreker en auteur over rouw en verlies, gaat in op de werksituatie en het belang van je gezondheid. Zowel Wim als Jakob geven aan hoe belangrijk verbinding met anderen is. Vrouwen zijn daar vaak beter in. Vrouwen kunnen ook leren van mannen.

‘Iets doen’
Mannen zijn vaak beter in het in beweging komen en afleiding zoeken. Johan, wiens verhaal in deze Nabij is te lezen, is iemand die in beweging komt. Worstelend met het overlijden van zijn zoon Jeroen wilde hij “iets goeds” gaan doen. Johan probeert daarom zijn dagen zinvol te vullen met vrijwilligerswerk en mantelzorg. Het geeft hem structuur en afleiding. Nu in tijden van Corona het vrijwilligerswerk wat stil ligt, probeert hij zijn hoofd leeg te maken op het water, in zijn zeilboot.

Peter schrijft dat hij twee weken na het overlijden van zijn zoon Tom weer aan het werk is gegaan op de orchideeënkwekerij. Het werk gaf hem ritme en houvast. Later is Peter gaan trainen met een fietsgroep, met als doel het rijden van de ‘Homeride’. Het werd een heroïsche tocht als eerbetoon aan Tom. Peter is blijven fietsen. Hij vond bij de andere leden van de fietsgroep ook begrip en een luisterend oor. Fietsen als therapie!

Uit het hart
Naast gedichten ontvingen we 16 persoonlijke verhalen van vaders. Allemaal recht uit het hart en allemaal heel verschillend. Je ziet dat ieder op zijn manier zijn weg zoekt. Deze Nabij is daarmee een stuk dikker dan gebruikelijk. In tijden van Corona kan dat geen kwaad. Zo houden we binding met elkaar.

Bedankt vaders voor jullie verhalen.

Adri Zuiderwijk namens de redactie

Nabij 3-2020 ook ontvangen, terwijl je geen lid bent? Klik hier voor meer informatie. 

Meer blogs

2 mei 2020

Oproep redactie ‘With a little help from my friends’

Oproep: schrijf mee aan het thema ‘With a Little Help from My Friends’ voor Nabij 3 van 2020. Wij publiceren jullie verhalen over vrienden en familie die steunden.

Lees meer

3 juni 2020

Ouderweekend 2020

OOK organiseert elk jaar een weekend voor lotgenoten in een warme, veilige omgeving. Doe je verhaal en vindt zo herkenning en troost bij elkaar.

Lees meer