Landelijke Dag 2021: Terug en Verder

Op zaterdag 17 april vindt tussen 10.00-17.30 in “De Schakel” de landelijke dag van OOK plaats. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Terug en Verder’. Vanaf 9.45 uur staat de koffie en thee klaar en het programma start om 10.30 uur. Er is gelegenheid om de foto van je kind op een tafel te zetten met een kaarsje er bij. De dag eindigen we met een drankje tot 17.30 uur.

Ouders van een overleden kind zijn op zaterdag 17 april van harte welkom; de dag is open voor iedereen, wel of geen lid van de vereniging.

Programma

De dag bestaat uit een ochtendprogramma met een lezing. Daarna lunchen we met elkaar. In de middag is ruimte voor het volgen van een workshop. Samen sluiten we de dag af.
De dagvoorzitter is Joan Joosten, vrijwilliger van de OOK en deskundig in omgaan met verlies en rouw. De muzikale omlijsting gedurende de dag zal worden verzorgd door Ellen Ijland. Namens de Verbonden Broers en Zussen spreekt Lynn Kraaijeveld.

Ochtend: lezing door Nicolette

Het programma start in de ochtend met een lezing door Nicolette Koopen. Zij stelt zich hierbij aan je voor:

‘Lieve allemaal, ik ben Nicolette en ben de moeder van Daniëlle, Maaike, Wessel en Ilse, Daniëlle is op 26 juli 2016 op 21-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het gebruik van XTC. Na haar overlijden kon ik er met mijn gedachten niet bij dat dit kon gebeuren, daarom ben ik Stichting Team Daniëlle gestart.

Ik geef presentaties in allerlei instanties en op scholen; dit alles met het doel een reëel beeld van XTC te scheppen. Dit houdt in dat ik alle kennis die ik de afgelopen jaren opgedaan heb, deel met de aanwezigen en voor de Landelijke dag van de OOK in april in het bijzonder voor u.

Daarnaast heb ik een boek geschreven waar ik enkele passages uit zal voorlezen, een boek waarin ik omschrijf wat de dood van Daniëlle met mijn gezin en mijzelf gedaan heeft. Ik heb, nu ruim 4 jaar verder, weer moeten leren leven, leren lachen, leren genieten zonder schuldgevoel; misschien herkent u zichzelf hierin. Fijn als wij elkaar in april kunnen treffen, een woord met elkaar kunnen wisselen, naar elkaar kunnen luisteren.
Vriendelijke groet, Nicolette’.

Middagprogramma: kies een workshop

Na de lunch kan je meedoen met één van de inspirerende workshops. Hieronder volgt per workshop een korte toelichting. Je kiest de workshop direct bij aanmelding via het formulier hieronder.
Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK of heb je vragen? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen: [email protected].

Afsluiting van de dag

Na afloop van de workshops en de gezamenlijke afsluiting in de grote zaal nodigen we je uit voor een drankje. We eindigen de dag om 17.30 uur.

We zien je graag op 17 april 2021 in Nijkerk.

De werkgroep Landelijk Dag OOK
Tineke, Jeroen en Meriam 

Tineke en Meriam willen Monica hartelijk danken voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren en verwelkomen Jeroen als nieuw lid van de werkgroep.

 

Middagprogramma: keuze uit diverse workshops. Kies er een door deze aan te klikken in het aanmeldformulier onderaan deze pagina. 

Workshop 1 “Verder leven met je kind in je hart” door Annette Hartlief en Sandra Posthuma.

Ook al is jouw kind overleden; de verbinding blijft. Jouw kind zit voor altijd in je hart. In deze workshop willen we daaraan op een creatieve manier vorm geven. Na een kleine geleide meditatie vragen we je “jouw hart” in de vorm van een klein schilderij te versieren. Er zijn allerlei materialen hiervoor aanwezig. Je kunt ook een meegebrachte foto(kopie) hierin verwerken.
We ronden af met een korte uitwisseling. Er is plaats voor 16 personen bij deze workshop.

Workshop 2 “Terug en verder”, lotgenoten in gesprek met elkaar

Na het overlijden van je kind verder leven. Dat is ook jouw lot als lotgenoot. Bart en Jelle zijn overleden in 2005 en 2006. Zij werden respectievelijk 27 en 25 jaar. Wij, (Loes, mijn vrouw en hun moeder, en ik, hun vader) moeten zonder hen verder. Zij hebben mede ons leven en onze leefomgeving bepaald. Ze doen dat nog steeds.

Ongeveer 15 jaar na hun overlijden heb ik het boek TERUG (1e druk 2019) kunnen schrijven, waarin in proza, poëzie en briefvorm hun en ons verhaal beschreven staat. Kort en bondig schrijf ik over, hoe wij als paar en na hun geboorte met zijn vieren onbevangen en normaal ons leven leiden, hoe de diagnose het leven drastisch verandert, hoe zij en wij met die diagnose omgaan en verder leven naar hun einde, hoe groots zij hun leven afsluiten en hoe wij verder leven.

TERUG kan voorbeeld zijn, troostend werken, misschien inspireren, sterken. Voor deze workshop is het boek aanleiding en vormt het de inleiding tot gesprek.Na het rouwen is verwerken hard werken om het leven weer op te pakken, om met het gemis verder te gaan en zo mogelijk weer geluk te ervaren. Dat harde werken kan in deze workshop.

Spreken over je kind, hoe het leven was en is en hoe je kind(-eren) voortleven in je leven en je (leef-)omgeving, hoe je ze betekenis geeft en hoe je met het grote verlies en gemis omgaat, kan in alle openheid en zal worden gewaardeerd en gerespecteerd door je lotgenoten. Bij deze workshop is ruimte voor max. 28 personen.

Workshop 3 In gesprek met Marinus van den Berg

Marinus van den Berg is een bekend gezicht binnen onze vereniging. Hij heeft veel gesprekken gevoerd met ouders die een kind verloren en verzorgt van harte een workshop op onze Landelijke Dag in april 2021.

Hij zal een aantal kaarten meenemen en één vraag: “Welke vraag ontvang je graag die je weinig of nooit krijgt….”.

Er is plaats voor 20 deelnemers bij deze gespreksgroep.

Workshop 4 ‘Rond zelfdoding’ met Ries de Winter

Je kind verliezen door zelfdoding. Naast de rouw om je kind komt het onbegrip. Waarom? Hadden we iets kunnen doen? Hadden we iets moeten doen? En aan zelfdoding zit een stigma, je hebt het gevoel dat je erop aangekeken wordt. Dat komt er ook nog bij.

Suïcidologie begint een vak te worden. In ieder geval wordt daar een aantal halve waarheden en volkswijsheden ter discussie gesteld. Helpt ons dat? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

In deze workshop is er plaats voor 16 personen.

Workshop 5 Zingen met lotgenoten

In april 2015 startte ik mijn eigen zangonderneming ‘Fijn zangcoaching’. In december van dat jaar overleed onze dochter Lonneke (16) ten gevolge van een verkeersongeval.

Ik was bang nooit meer te kunnen zingen, maar het zingen is voor mij een therapie gebleken en ik ben daarom doorgegaan met het geven van de zangcoaching en het nemen van zanglessen.

Zangcoaching houdt voor mij in dat ik mensen help ontdekken wat ze met hun stem kunnen en dat ze daarvan kunnen en mogen genieten. Het maakt niet uit of men getalenteerd is of nauwelijks ervaring heeft.

Wat ik in deze workshop aanbied is het zingen in een groep. Samen ‘studeren’ op nummers die emoties zouden kunnen oproepen. Samen zingen wordt dan een intieme aangelegenheid.

Samen zingen geeft plezier, ruimte, kracht, troost en een fijn gevoel. De grootte van de groep is hierin niet zo belangrijk, net zo min als de kwaliteit van de stem. Dus wil je de kracht van het samen zingen ervaren, nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan de workshop ‘zingen met lotgenoten’ op de landelijke dag van OOK.

Misschien wil je weten wie Marleen is, alvast haar stem en stijl horen? Luister dan naar de podcasts die zij maakt voor OOK. 

Workshop 6 Helend tekenen

‘Heel stil zat ik aan de keukentafel. Ik voelde me als verlamd en had het gevoel dat ik niet meer voor- of achteruit kon. Op tafel lag een balpen en ik begon zomaar wat te krassen op een oude krant.’

Na het overlijden van haar zoon Robbin (op 21 maart 2016), ontdekte Wilma Koolstra hoe fijn het was om elke dag iets kleins te tekenen. Het leven dat zonder Robbin zo leeg en doelloos leeg, kreeg nu elke dag een klein doel: iets tekenen.

‘Vaak dacht ik ’s avonds: wat heb nu eigenlijk gedaan? Dan zag ik tóch iets kleins, dat gaandeweg uitgroeide tot een bonte verzameling krabbels en kleurrijke werkjes. Door de tijd lukte het me ook weer om vanuit de kleine krabbels naar grote schilderijen te werken. En steeds als ik dacht: nu gaat het weer helemaal goed,  viel ik terug in verlamming en niets kunnen en toch, dan weer die kleine krabbel. Vallen en opstaan. Tekenkrabbels en opkrabbelen. Terug, en weer verder.

Praten over rouw is vaak moeilijk. Tekenen is een fijne manier om stil te staan bij hoe je je voelt. Je hoeft niets te zeggen, en tijdens het tekenen, bij de beelden die ontstaan, vind je jouw woorden en krijg je inzichten. Van kleuren krijg je energie. En je komt tot rust.
In de workshop ‘helend tekenen’ neem ik je mee op reis. Het vertrekpunt is een leeg vel papier. En niet weten hoe of wat je moet tekenen. Voor deze workshop hoef je alleen maar een pen te kunnen vasthouden. Ik neem je stapsgewijs mee. Woorden die passen bij deze workshop: abstract en intuïtief’.

Wilma Koolstra is beeldend kunstenaar en creativiteitscoach bij rouw. Zij tekent, schildert en schrijft over het thema rouw en troost. www.kleurenderwijs.nl

Workshop 7 Gespreksgroep ‘Verlies van een baby’

Mijn naam is Marijana van Beek. Samen met mijn man en onze 4 kinderen wonen we in Houten. In 2009 overleed ons 2e kindje 9 dagen na zijn geboorte. Nikaj was gezond geboren. Door een bacteriële infectie werd hij al snel heel erg ziek. De behandeling in het ziekenhuis mocht niet baten. Ons mannetje heeft het niet gered. Onze wereld stortte in: hoe nu verder?

In mijn zoektocht naar lotgenoten kwam ik uit bij de vereniging en werd lid. Sinds 2010 begeleid ik lotgenotengroepen. De gespreksgroepen zijn met ouders die tijdens de zwangerschap of erna een baby zijn verloren, maar ook ouders van een peuter of kleuter. Graag nodig ik je uit om tijdens deze middag deel te nemen aan de gespreksgroep. Voel je welkom, ongeacht of het lang of kort geleden is, dat je kindje overleed.
Nadat we ons hebben voorgesteld en ons verhaal hebben gedeeld, kijken we samen waar behoefte aan is en bepalen we de gespreksonderwerpen voor deze middag.

Workshop 8 Wandelen onder leiding van Peter van Hest

Er staat een wandeling van een klein uur voor u klaar. Samen wandelen en praten, ruimte om elkaars verhalen te horen, samen delen. Onderweg drinken we een kopje koffie of thee. Je bent van harte welkom om mee te gaan.

  • Alle lotgenoten zijn welkom, neem gerust iemand mee!
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je dit laten weten en dan word je in de workshop van je tweede keus geplaatst. Als je 'geen' kiest, dan kun je op de dag zelf nog een keus doorgeven, mits er plaats is in deze workshop.
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je dit laten weten en dan word je in de workshop van je tweede keus geplaatst. Als je 'geen' kiest, dan kun je op de dag zelf nog een keus doorgeven, mits er plaats is in deze workshop.
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je dit laten weten en dan word je in de workshop van je tweede keus geplaatst. Als je 'geen' kiest, dan kun je op de dag zelf nog een keus doorgeven, mits er plaats is in deze workshop.
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je dit laten weten en dan word je in de workshop van je tweede keus geplaatst. Als je 'geen' kiest, dan kun je op de dag zelf nog een keus doorgeven, mits er plaats is in deze workshop.

Gerelateerd

Spring naar toolbar