Landelijke Dag 2021: Terug en Verder. Online.

Zoals bijna alles dit jaar, moest ook de Landelijke Dag online plaatsvinden. Het ochtendgedeelte werd opgenomen in De Schakel in Nijkerk. Vanaf 10.00 uur kon iedereen dit bekijken via een livestream vanaf de site van OOK (zie hieronder voor de opname). Hiervoor hadden we de hulp ingeroepen van het videoproductie bedrijf Van Ei naar Kip. 

Er was muziek van de band Songs in the Key of Life (zang en piano), de namen van de kinderen werden getoond via Mentimeter, de dag werd geopend door de dagvoorzitter, de voorzitter van OOK sprak, en er werd een filmpje getoond van de Verbonden Broers en Zussen (VBZ).
Daarna hield Nicolette Koopen een indrukwekkend verhaal over haar dochter Daniëlle, die in 2016 overleed na gebruik van XTC. Nicolette, die sinds het overlijden van haar dochter al honderden presentaties heeft gehouden, hield een afgewogen verhaal waarin ze uitgebreid inging op rouw en verlies. Maar ze gaf ook veel informatie over de productie van XTC. De Stichting Team Daniëlle die ze heeft opgericht, heeft als missie statement op haar LinkedIn pagina staan:
Voorlichting over XTC en andere drugssoorten met als doel #bewustwording. 

Tenslotte beantwoordde Nicolette diverse vragen, die via de mail waren binnen gekomen. 

Op het drukste moment waren er zo´n 100 apparaten ingelogd op de livestream. Volgens Van Ei naar Kip kun je dan een ratio van 1,5 hanteren om het totaal aantal kijkers te schatten. Dat betekent dat er 150 mensen hebben gekeken. Wil je weten wat Nicolette vertelde? Bekijk haar verhaal hieronder terug. 

Tussen 12.00 en 13.30 uur was het tijd voor de lunch. Iedereen die zich had aangemeld kreeg een lunchbox thuis gestuurd (een idee van bestuurslid Ina van Weerd). Op deze manier hoopten we toch een gevoel van verbondenheid te creëren. Er zijn 70 pakketten verstuurd. 

Vanaf 13.30 uur startte het middagprogramma. Via Zoom kon worden deelgenomen aan diverse werkgroepen. Er waren tegen de 60 deelnemers. Het bedrijf YouFacilitate hadden we ingeschakeld om dit in goede banen te leiden. Als voorbereiding op deze middag verzorgde het een training voor de werkgroepleiders in het gebruik van Zoom. Om 15.00 uur werd centraal de dag afgesloten. Daarna was er de mogelijkheid om na te praten in diverse groepjes of breakout rooms, zoals dat in Zoom terminologie wordt genoemd. 

Online contact bij de landelijke dag
Als werkgroep Landelijke Dag hebben we ons van tevoren natuurlijk afgevraagd, of je online wel kunt praten over rouw, verdriet en gemis. Voor zover we dat zelf hebben ervaren en hebben gehoord van anderen, is gebleken dat dat wel degelijk kan. Ook al blijft elkaar live ontmoeten natuurlijk te verkiezen boven online.

De evaluatie van de Landelijke Dag, waarvan de input is verwerkt door Paula, leverde de volgende conclusies op: “De aanwezigen waren overwegend enthousiast over hoe dit in coronatijd online heeft plaatsgevonden. De lezing van Nicolette kreeg een 8, de technische begeleiding van de ochtend een 8,4 en van de middag een 7,7.”  

Volgend jaar hebben wij De Schakel in Nijkerk weer gereserveerd voor 19 maart 2022. Hopelijk tot dan! 

De werkgroep Landelijk Dag OOK
Tineke, Jeroen en Meriam 

Bekijk hieronder de livestream terug:

Dit waren de workshops tijdens de landelijke dag:

Workshop “Terug en verder”, lotgenoten in gesprek met elkaar, door Jan Gieling
Na het overlijden van je kind verder leven. Dat is ook jouw lot als lotgenoot. Bart en Jelle zijn overleden in 2005 en 2006. Zij werden respectievelijk 27 en 25 jaar. Wij, (Loes, mijn vrouw en hun moeder, en ik, hun vader) moeten zonder hen verder. Zij hebben mede ons leven en onze leefomgeving bepaald. Ze doen dat nog steeds.

Spreken over je kind, hoe het leven was en is en hoe je kind(-eren) voortleven in je leven en je (leef-)omgeving, hoe je ze betekenis geeft en hoe je met het grote verlies en gemis omgaat, kan in alle openheid en zal worden gewaardeerd en gerespecteerd door je lotgenoten.

Workshop In gesprek met Willem Vermeijden
Willem Vermeijden is initiatiefnemer van o.a. www.rouwgesprekken.nl. Zijn dochter Merel overleed in 2012. In 2013 is hij in Rotterdam begonnen met het organiseren van open groepen voor ouders die hun kind hebben verloren. Ouders hebben baat bij de ontmoetingen. Zij voelen zich getroost in hun verdriet, maar kunnen ook de draad van het leven weer oppakken, ieder op haar/zijn eigen wijze.

Workshop ‘Music is the voice of my soul’
Je kent Marleen misschien al van de podcasts die zij maakt voor OOK. Luister hier. Zij is de gastvrouw van deze workshop. Muziek en rouw, de één zoekt het op, de ander kan de muziek niet horen vanwege alle emoties. Dat muziek een rol speelt bij rouw en bijdraagt aan het hebben van herinneringen moge duidelijk zijn. Music is the voice of my soul, vormt de basis van de workshop. We praten in kleine groepjes over wat muziek met je doet. Welke teksten zijn belangrijk voor je en waarom? Kun je naar muziek luisteren als het sterk verbonden is aan jouw overleden kind? Op welke momenten kan muziek je (verder) helpen? Heb je herinneringen aan bepaalde nummers en wil je die delen in een kleine groep lotgenoten?

Workshop Helend tekenen
Wilma Koolstra is beeldend kunstenaar en creativiteitscoach bij rouw. Zij tekent, schildert en schrijft over het thema rouw en troost. Bekijk haar boek hier.
Wilma: “In de workshop ‘helend tekenen’ neem ik je mee op reis. Het vertrekpunt is een leeg vel papier. En niet weten hoe of wat je moet tekenen. Voor deze workshop hoef je alleen maar een pen te kunnen vasthouden. Ik neem je stapsgewijs mee. Woorden die passen bij deze workshop: abstract en intuïtief’.”

Workshop ‘Rond zelfdoding’ met Ries de Winter
Je kind verliezen door zelfdoding. Naast de rouw om je kind komt het onbegrip. Waarom? Hadden we iets kunnen doen? Hadden we iets moeten doen? En aan zelfdoding zit een stigma, je hebt het gevoel dat je erop aangekeken wordt. Dat komt er ook nog bij.
Suïcidologie begint een vak te worden. In ieder geval wordt daar een aantal halve waarheden en volkswijsheden ter discussie gesteld. Helpt ons dat? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Workshop “Verder leven met je kind in je hart” door Annette Hartlief en Sandra Posthuma
Ook al is jouw kind overleden; de verbinding blijft. Jouw kind zit voor altijd in je hart. In deze workshop willen we daaraan op een creatieve manier vorm geven. Na een kleine geleide meditatie vragen we je “jouw hart” in de vorm van een klein schilderij te versieren. We ronden af met een korte uitwisseling.

Contact met de werkgroep Landelijke Dag
Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK of heb je vragen? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen: [email protected].

 

Gerelateerd