Landelijke Dag 2021: Terug en Verder. Online.

Op zaterdag 17 april vindt vanaf 10.30 uur online de landelijke dag van OOK plaats. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Terug en Verder’. Het programma start om 10.30 uur; je kunt al vanaf 10 uur inloggen. De lezing in de ochtend is openbaar, deze kun je hier volgen. Deze lezing is ook te volgen voor iedereen die zich niet heeft aangemeld.

Bekijk hieronder de livestream terug

Update 13 april: de voorbereidingen voor de landelijke dag 2021 zijn in volle gang. Zo maken we achter de schermen de livestream gereed, zorgen we dat iedereen zoveel mogelijk bij de workshop naar keuze geplaatst wordt en we verzorgen een kleine attentie voor de deelnemers. Ook hebben we een workshop ‘zoom’ gevolgd zodat de online bijeenkomst zo soepel mogelijk verloopt. De e-mail aan alle aanmelders is rond, die is vanavond verstuurd (check je spambox als je niets hebt ontvangen).

Alle ouders, broers en zussen van een overleden kind zijn op zaterdag 17 april van harte welkom; de dag is open voor iedereen, wel of geen lid van de vereniging. Omdat we een online programma hebben, willen we graag dat iedereen zich apart aanmeldt voor de workshops in de middag.

Programma

10.00 uur zoom-kamer open.
Log SVP in voor 10.15 uur.
10.30 uur: aanvang ochtend
  Ochtendprogramma met live muziek van Ellen IJland onder begeleiding van pianist Denis Wolkorte. Zij brengen muziek onder de naam ‘Songs in the key of life’.
Ook komen namen van de kinderen die wij moeten missen in beeld.
De verenigingskaars wordt aangestoken, er wordt een gedicht voorgelezen en er zijn enkele mededelingen. Sprekers:  voorzitter Cecile Bus en organisator Meriam Kemper. Daarna volgt een lezing van Nicolette Koopen van stichting Team Daniëlle. Vragen kunnen na de lezing worden gesteld.
 
12.30 uur (verwacht) Gezamenlijke lunch
 
Vanaf 13.30 uur tot 15 uur – log vanaf 13 uur in Workshop of je meldt je aan voor de gastruimte van OOK ‘ik wil met iemand praten’, waar je lotgenoten kunt ontmoeten.
Iedereen die zich heeft aangemeld, krijgt voor vrijdag 16 april een link in de mail. Niet ontvangen? Check je junk mail/spambox.
Wil je meedoen met het open gesprek via zoom? Mail [email protected] voor de link.
     
15 uur   Afsluiting van de Landelijke Dag

 

Ochtend: lezing door Nicolette

Het programma start in de ochtend met een lezing door Nicolette Koopen. Zij stelt zich hierbij aan je voor:
‘Lieve allemaal, ik ben Nicolette en ben de moeder van Daniëlle, Maaike, Wessel en Ilse, Daniëlle is op 26 juli 2016 op 21-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het gebruik van XTC. Na haar overlijden kon ik er met mijn gedachten niet bij dat dit kon gebeuren, daarom ben ik Stichting Team Daniëlle gestart.
Ik geef presentaties in allerlei instanties en op scholen; dit alles met het doel een reëel beeld van XTC te scheppen. Dit houdt in dat ik alle kennis die ik de afgelopen jaren opgedaan heb, deel met de aanwezigen en voor de Landelijke dag van de OOK in april in het bijzonder voor u.
Daarnaast heb ik een boek geschreven waar ik enkele passages uit zal voorlezen, een boek waarin ik omschrijf wat de dood van Daniëlle met mijn gezin en mijzelf gedaan heeft. Ik heb, nu ruim 4 jaar verder, weer moeten leren leven, leren lachen, leren genieten zonder schuldgevoel; misschien herkent u zichzelf hierin. Fijn als wij elkaar in april kunnen treffen, een woord met elkaar kunnen wisselen, naar elkaar kunnen luisteren.
Vriendelijke groet, Nicolette’.

Middagprogramma: workshops
Na de lunch, die je gewoon thuis eet maar waarbij je online kunt aanschuiven bij andere aanwezigen, kan je meedoen met één van de inspirerende workshops.
Wil je wel in de middag met lotgenoten praten, maar heb je geen zin in een workshop? Dan kun je je aanmelden voor de zoomruimte ‘Ik wil met iemand praten’. Namens OOK zal Ina gastvrouw zijn.

Workshop “Terug en verder”, lotgenoten in gesprek met elkaar, door Jan Gieling
Na het overlijden van je kind verder leven. Dat is ook jouw lot als lotgenoot. Bart en Jelle zijn overleden in 2005 en 2006. Zij werden respectievelijk 27 en 25 jaar. Wij, (Loes, mijn vrouw en hun moeder, en ik, hun vader) moeten zonder hen verder. Zij hebben mede ons leven en onze leefomgeving bepaald. Ze doen dat nog steeds.

Spreken over je kind, hoe het leven was en is en hoe je kind(-eren) voortleven in je leven en je (leef-)omgeving, hoe je ze betekenis geeft en hoe je met het grote verlies en gemis omgaat, kan in alle openheid en zal worden gewaardeerd en gerespecteerd door je lotgenoten. Bij deze workshop is ruimte voor max. 24 personen. Je wordt ingedeeld in een van de vier groepjes.

Workshop In gesprek met Willem Vermeijden (Marinus van den Berg is ziek)
Willem Vermeijden is initiatiefnemer van o.a. www.rouwgesprekken.nl. Zijn dochter Merel overleed in 2012. In 2013 is hij in Rotterdam begonnen met het organiseren van open groepen voor ouders die hun kind hebben verloren. Ouders hebben baat bij de ontmoetingen. Zij voelen zich getroost in hun verdriet, maar kunnen ook de draad van het leven weer oppakken, ieder op haar/zijn eigen wijze.
Er is plaats voor 20 deelnemers bij deze gespreksgroep.

Workshop ‘Music is the voice of my soul’
Je kent Marleen misschien al van de podcasts die zij maakt voor OOK. Luister hier. Zij is de gastvrouw van deze workshop. Muziek en rouw, de één zoekt het op, de ander kan de muziek niet horen vanwege alle emoties. Dat muziek een rol speelt bij rouw en bijdraagt aan het hebben van herinneringen moge duidelijk zijn. Music is the voice of my soul, vormt de basis van de workshop. We praten in kleine groepjes over wat muziek met je doet. Welke teksten zijn belangrijk voor je en waarom? Kun je naar muziek luisteren als het sterk verbonden is aan jouw overleden kind? Op welke momenten kan muziek je (verder) helpen? Heb je herinneringen aan bepaalde nummers en wil je die delen in een kleine groep lotgenoten? Welkom bij deze workshop.

*VOL* Workshop Helend tekenen
Wilma Koolstra is beeldend kunstenaar en creativiteitscoach bij rouw. Zij tekent, schildert en schrijft over het thema rouw en troost. Bekijk haar boek hier.
Deze workshop zit vol. Je kunt je ook aanmelden voor de ingelaste workshop van Wilma op zaterdag 24 april 2021. Ook vanuit huis: van 10.30-12 uur.
Wilma: “In de workshop ‘helend tekenen’ neem ik je mee op reis. Het vertrekpunt is een leeg vel papier. En niet weten hoe of wat je moet tekenen. Voor deze workshop hoef je alleen maar een pen te kunnen vasthouden. Ik neem je stapsgewijs mee. Woorden die passen bij deze workshop: abstract en intuïtief’.”

* VOL * Workshop ‘Rond zelfdoding’ met Ries de Winter
De workshop over zelfdoding is vol; er volgen nog een paar losse workshops hierover op 15 mei 2021. Meer informatie volgt via de Agenda op de website.

Je kind verliezen door zelfdoding. Naast de rouw om je kind komt het onbegrip. Waarom? Hadden we iets kunnen doen? Hadden we iets moeten doen? En aan zelfdoding zit een stigma, je hebt het gevoel dat je erop aangekeken wordt. Dat komt er ook nog bij.
Suïcidologie begint een vak te worden. In ieder geval wordt daar een aantal halve waarheden en volkswijsheden ter discussie gesteld. Helpt ons dat? Daarover gaan we met elkaar in gesprek. In deze workshop is er plaats voor 8 personen.

* VOL * Workshop “Verder leven met je kind in je hart” door Annette Hartlief en Sandra Posthuma
Ook al is jouw kind overleden; de verbinding blijft. Jouw kind zit voor altijd in je hart. In deze workshop willen we daaraan op een creatieve manier vorm geven. Na een kleine geleide meditatie vragen we je “jouw hart” in de vorm van een klein schilderij te versieren. We ronden af met een korte uitwisseling. Er is plaats voor 16 personen bij deze workshop.

Contact met de werkgroep Landelijke Dag
Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK of heb je vragen? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen: [email protected].

We zien je graag op 17 april 2021.

De werkgroep Landelijk Dag OOK
Tineke, Jeroen en Meriam 

Gerelateerd