Landelijke Dag 2021: Terug en Verder. Online.

Op zaterdag 17 april vindt vanaf 10.30 uur online de landelijke dag van OOK plaats. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Terug en Verder’. Het programma start om 10.30 uur; je kunt al vanaf 10 uur inloggen. Hieronder lees je het programma en verdere informatie. Het aanmeldformulier staat open tot en met zaterdag 10 april aanstaande. 

De Landelijke Dag heeft per 12 februari een aangepast programma: dit is hieronder te vinden. Alle ouders, broers en zussen van een overleden kind zijn op zaterdag 17 april van harte welkom; de dag is open voor iedereen, wel of geen lid van de vereniging. Omdat we een online programma hebben, willen we graag dat iedereen zich apart aanmeldt voor de workshops in de middag.

Programma

10.00 uur zoom-kamer open.
Fijn als je al rond 10.15 uur aanwezig bent.
10.30 uur: aanvang ochtend
  Ochtendprogramma met introductie door onze voorzitter Cecile Bus. De verenigingskaars wordt aangestoken. Er is live muziek.
Daarna volgt een lezing van Nicolette Koopen van stichting Daniëlle.
 
12.30 uur (verwacht) Gezamenlijke lunch
 
Vanaf 13.30 uur tot 15 uur Keuze voor een workshop of je meldt je aan voor de gastruimte van OOK ‘ik wil met iemand praten’, waar je lotgenoten kunt ontmoeten.
     
15 uur   Afsluiting van de Landelijke Dag

 

Ochtend: lezing door Nicolette

Het programma start in de ochtend met een lezing door Nicolette Koopen. Zij stelt zich hierbij aan je voor:

‘Lieve allemaal, ik ben Nicolette en ben de moeder van Daniëlle, Maaike, Wessel en Ilse, Daniëlle is op 26 juli 2016 op 21-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het gebruik van XTC. Na haar overlijden kon ik er met mijn gedachten niet bij dat dit kon gebeuren, daarom ben ik Stichting Team Daniëlle gestart.
Ik geef presentaties in allerlei instanties en op scholen; dit alles met het doel een reëel beeld van XTC te scheppen. Dit houdt in dat ik alle kennis die ik de afgelopen jaren opgedaan heb, deel met de aanwezigen en voor de Landelijke dag van de OOK in april in het bijzonder voor u.
Daarnaast heb ik een boek geschreven waar ik enkele passages uit zal voorlezen, een boek waarin ik omschrijf wat de dood van Daniëlle met mijn gezin en mijzelf gedaan heeft. Ik heb, nu ruim 4 jaar verder, weer moeten leren leven, leren lachen, leren genieten zonder schuldgevoel; misschien herkent u zichzelf hierin. Fijn als wij elkaar in april kunnen treffen, een woord met elkaar kunnen wisselen, naar elkaar kunnen luisteren.
Vriendelijke groet, Nicolette’.

Middagprogramma: kies een workshop
Na de lunch, die je gewoon thuis eet maar waarbij je online kunt aanschuiven bij andere aanwezigen, kan je meedoen met één van de inspirerende workshops.
Wil je wel in de middag met lotgenoten praten, maar heb je geen zin in een workshop? Dan kun je je aanmelden voor de zoomruimte ‘Ik wil met iemand praten’. Namens OOK zal Ina gastvrouw zijn.
Jouw keuze geef je door in het aanmeldformulier.

Workshop “Verder leven met je kind in je hart” door Annette Hartlief en Sandra Posthuma.
Ook al is jouw kind overleden; de verbinding blijft. Jouw kind zit voor altijd in je hart. In deze workshop willen we daaraan op een creatieve manier vorm geven. Na een kleine geleide meditatie vragen we je “jouw hart” in de vorm van een klein schilderij te versieren. We ronden af met een korte uitwisseling. Er is plaats voor 16 personen bij deze workshop.

Workshop “Terug en verder”, lotgenoten in gesprek met elkaar, begeleid door Jan Gieling
Na het overlijden van je kind verder leven. Dat is ook jouw lot als lotgenoot. Bart en Jelle zijn overleden in 2005 en 2006. Zij werden respectievelijk 27 en 25 jaar. Wij, (Loes, mijn vrouw en hun moeder, en ik, hun vader) moeten zonder hen verder. Zij hebben mede ons leven en onze leefomgeving bepaald. Ze doen dat nog steeds.

Ongeveer 15 jaar na hun overlijden heb ik het boek TERUG (1e druk 2019) kunnen schrijven, waarin in proza, poëzie en briefvorm hun en ons verhaal beschreven staat. Kort en bondig schrijf ik over, hoe wij als paar en na hun geboorte met zijn vieren onbevangen en normaal ons leven leiden, hoe de diagnose het leven drastisch verandert, hoe zij en wij met die diagnose omgaan en verder leven naar hun einde, hoe groots zij hun leven afsluiten en hoe wij verder leven.

TERUG kan voorbeeld zijn, troostend werken, misschien inspireren, sterken. Voor deze workshop is het boek aanleiding en vormt het de inleiding tot gesprek.Na het rouwen is verwerken hard werken om het leven weer op te pakken, om met het gemis verder te gaan en zo mogelijk weer geluk te ervaren. Dat harde werken kan in deze workshop.

Spreken over je kind, hoe het leven was en is en hoe je kind(-eren) voortleven in je leven en je (leef-)omgeving, hoe je ze betekenis geeft en hoe je met het grote verlies en gemis omgaat, kan in alle openheid en zal worden gewaardeerd en gerespecteerd door je lotgenoten. Bij deze workshop is ruimte voor max. 24 personen. Je wordt ingedeeld in een van de vier groepjes.

Workshop In gesprek met Marinus van den Berg
Marinus van den Berg is een bekend gezicht binnen onze vereniging. Hij heeft veel gesprekken gevoerd met ouders die een kind verloren en verzorgt van harte een workshop op onze Landelijke Dag in april 2021.
Hij zal een aantal kaarten meenemen en één vraag: “Welke vraag ontvang je graag die je weinig of nooit krijgt….”.
Er is plaats voor 20 deelnemers bij deze gespreksgroep.

Workshop ‘Rond zelfdoding’ met Ries de Winter
Je kind verliezen door zelfdoding. Naast de rouw om je kind komt het onbegrip. Waarom? Hadden we iets kunnen doen? Hadden we iets moeten doen? En aan zelfdoding zit een stigma, je hebt het gevoel dat je erop aangekeken wordt. Dat komt er ook nog bij.
Suïcidologie begint een vak te worden. In ieder geval wordt daar een aantal halve waarheden en volkswijsheden ter discussie gesteld. Helpt ons dat? Daarover gaan we met elkaar in gesprek. In deze workshop is er plaats voor 8 personen.

Workshop Music is the voice of my soul
Je kent Marleen misschien al van de podcasts die zij maakt voor OOK. Luister hier. Zij is de gastvrouw van deze workshop. Muziek en rouw, de één zoekt het op, de ander kan de muziek niet horen vanwege alle emoties. Dat muziek een rol speelt bij rouw en bijdraagt aan het hebben van herinneringen moge duidelijk zijn.
Als zangcoach zou lotgenote Marleen Mulderij tijdens de landelijke dag zingen met lotgenoten. Online is dit niet mogelijk. Daarom deze vorm, waarin we toch met muziek bezig kunnen zijn.
Music is the voice of my soul, vormt de basis van de workshop. We praten in kleine groepjes over wat muziek met je doet. Welke teksten zijn belangrijk voor je en waarom? Kun je naar muziek luisteren als het sterk verbonden is aan jouw overleden kind? Op welke momenten kan muziek je (verder) helpen? Heb je herinneringen aan bepaalde nummers en wil je die delen in een kleine groep lotgenoten? Welkom bij deze workshop.

Workshop Helend tekenen
Wilma Koolstra is beeldend kunstenaar en creativiteitscoach bij rouw. Zij tekent, schildert en schrijft over het thema rouw en troost. Bekijk haar boek hier.
‘Heel stil zat ik aan de keukentafel. Ik voelde me als verlamd en had het gevoel dat ik niet meer voor- of achteruit kon. Op tafel lag een balpen en ik begon zomaar wat te krassen op een oude krant.’
Na het overlijden van haar zoon Robbin (op 21 maart 2016), ontdekte Wilma Koolstra hoe fijn het was om elke dag iets kleins te tekenen. Het leven dat zonder Robbin zo leeg en doelloos leeg, kreeg nu elke dag een klein doel: iets tekenen.
‘Vaak dacht ik ’s avonds: wat heb nu eigenlijk gedaan? Dan zag ik tóch iets kleins, dat gaandeweg uitgroeide tot een bonte verzameling krabbels en kleurrijke werkjes. Door de tijd lukte het me ook weer om vanuit de kleine krabbels naar grote schilderijen te werken. En steeds als ik dacht: nu gaat het weer helemaal goed,  viel ik terug in verlamming en niets kunnen en toch, dan weer die kleine krabbel. Vallen en opstaan. Tekenkrabbels en opkrabbelen. Terug, en weer verder.
Praten over rouw is vaak moeilijk. Tekenen is een fijne manier om stil te staan bij hoe je je voelt. Je hoeft niets te zeggen, en tijdens het tekenen, bij de beelden die ontstaan, vind je jouw woorden en krijg je inzichten. Van kleuren krijg je energie. En je komt tot rust.
In de workshop ‘helend tekenen’ neem ik je mee op reis. Het vertrekpunt is een leeg vel papier. En niet weten hoe of wat je moet tekenen. Voor deze workshop hoef je alleen maar een pen te kunnen vasthouden. Ik neem je stapsgewijs mee. Woorden die passen bij deze workshop: abstract en intuïtief’.
Bij deze workshop is ruimte voor 15 deelnemers.

Contact met de werkgroep Landelijke Dag
Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK of heb je vragen? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen: [email protected].

We zien je graag op 17 april 2021.

De werkgroep Landelijk Dag OOK
Tineke, Jeroen en Meriam 

Inschrijven Landelijke dag 2021

  • Geef SVP aan of er allergieën zijn, etc. (ja, ook voor dit online event van belang)
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je laten weten dat je in de workshop van je tweede keus wordt geplaatst.
  • OOK wil weten: heb je specifieke vragen over jouw leven met rouw in een context? Wij willen er voor je zijn. Geef hieronder aan, waar je mee worstelt. We komen er bij je op terug. NB wil je direct contact? Ga dan naar Direct Hulp op de website.

Gerelateerd