Landelijke dag 2020 – Samen Sterker

Op zaterdag 7 maart 2020 ben je hartelijk welkom bij de landelijke dag van OOK.

Op deze pagina vind je alle informatie over de landelijke dag. Hieronder kun je je aanmelden voor de workshops die voor de middag staan gepland.
We beginnen om 10.30 uur (inloop 9.45 uur) en hebben een programma tot 17.30 uur. We zien elkaar in “De Schakel”, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk.

Je mag een ingelijste foto van jouw kind of kinderen meenemen. Daar reserveren wij een mooie, centrale plaats voor. Aan het einde van de dag kun je de foto weer mee naar huis nemen.
Ouders van een overleden kind zijn van harte welkom; de dag is open voor iedereen, wel of geen lid van de vereniging. Je aanmelding en keuze voor de workshops ontvangen we graag vooraf via het formulier op deze pagina.

Programma: Samen Sterker

Vanaf 9.45 uur staat de koffie en thee klaar, het programma start om 10.30 uur. De dag eindigen we met een hapje en een drankje tot 17.30 uur. De dagvoorzitter van de Landelijke Dag is Marleen Mulderij.
Het programma start in de ochtend met een lezing door Rien Verbiest. Namens de Verbonden Broers en Zussen (VBZ) spreekt Suzanne Zuiderwijk. De VBZ hebben een eigen programma voor deze dag, waar alle lotgenoten vanaf 18 jaar aan kunnen deelnemen (zie voor programma deze pagina).

Na de lunch kan je meedoen met één van de inspirerende en diverse workshops. Hieronder volgt per workshop een korte toelichting.

Na de workshop zingt Marleen Mulderij een aantal liederen. We sluiten de dag gezamenlijk af rond 16.30 uur. We nodigen je uit voor een drankje na afloop. We eindigen de dag om 17.30 uur.

Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK of heb je vragen? Dan kun je ons natuurlijk altijd mailen: [email protected]. We zien je graag op 7 maart in Nijkerk.

Werkgroep Landelijk Dag OOK
Tineke Werner, Monica van Hest, Meriam Kemper

Ochtendprogramma

De dag wordt geopend door Rien Verbiest. Hij verloor vijfentwintig jaar geleden zijn toen 25-jarige zoon door een terroristisch-zelfmoordcommando in Israël. Dramatische jaren waren het gevolg voor hem en zijn directe omgeving. Waarom en hoe hij de veerkracht heeft weten te vinden is een van de vele ervaringen die hij samengevat –‘in een tijd ervoor, versus, een tijd erna’- duidelijk in beeld heeft.

De laatste tien jaar tekende hij vele verhalen op van ouders die hun kind hebben verloren binnen de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers als redactielid van hun blad de Cocon. Door de vele interviews werkte hij niet alleen ongemerkt aan zijn eigen rouw maar merkte Rien ook hoe uitgebreid, diepgaand, persoonlijk, onvoorspelbaar en tijdloos rouw kan zijn.  Deze verhalen en bevindingen zijn o.a. terug te vinden in het boek ‘Een Schaduw Levenslang’ waar Rien de trekker van was in 2018.

Weer midden in (de senioriteit van) het leven staande, weet hij als geen ander ons een spiegel voor te houden van het leven wat voor velen van ons zo anders is geworden dan ‘de tijd daarvoor’. Het verhaal van Reinier is, zoals hij zegt, ‘ook zijn verhaal’. ‘Immers Reinier is deel van mij en ik van hem’. Onder het motto SAMEN STERKER brengt hij met zijn verhaal onze kernpunten troost, herkenning en perspectief , indringend en toepasbaar naar voren.

Na het verhaal van Rien nodigen we je uit voor de lunch.


Middagprogramma: diverse workshops

Workshop 1: Annette Hartlief en Sandra Posthuma, Zielskaart maken (vol)

Deze workshop is een simpele en leuke manier om contact te maken met je intuïtie. Voor het maken van een zielskaart heb je geen artistiek talent nodig.
Je zoekt afbeeldingen uit waar je je toe aangetrokken voelt. Deze afbeeldingen kun je knippen, scheuren en/of snijden en plak je vervolgens op een blanco kaart. In deze workshop besteden we aandacht aan jou als ouder van een overleden kind.
We maken twee kaarten:
Een kaart over jouw kind.
Een kaart over jou, als vader of moeder van een kind wat fysiek niet meer hier is, maar waar jij altijd ouder van zult zijn.

Door middel van vragen over je kaart ga je verbinding maken met je intuïtie en krijg je inzicht in jezelf. Ze geven je toegang tot je innerlijke wijsheid. Deze workshop wordt verzorgd door Annette Hartlief en Sandra Posthuma.

Er is plaats voor 16 personen bij deze workshop. 

Workshop 2: Suzanne Hilhorst, gedichten schrijven (vol)

Foto: Wybe van Brakel

Suzan Hilhorst is schrijver, regisseur en programmamaker. Over haar overleden dochters schreef zij het boek Sara en Liv, en tal van gedichten en columns. In haar workshop Gedichten schrijven laat ze zien hoe je op eenvoudige manier kunt rouwen met woorden. Of je nu schrijft voor je kind, je omgeving of jezelf: poëzie kan helpen om op een andere manier naar een situatie te kijken.

Er is plaats voor 16 personen bij deze workshop.

Workshop 3: Peter van Hest, muziek

Muziek geeft vorm aan je verdriet, het verklankt je verlies en biedt daar tegelijkertijd troost voor.
Tijdens de workshop muziek gaat het om het (weer) luisteren naar muziek. De muziek die je kind mooi vond of die jezelf vindt passen bij je kind of bij je gevoel. Van Nederlandstalig tot klassiek. Het samen luisteren naar muziek kan je de rust geven waar je naar op zoek bent. Of mooie herinneringen terugbrengen in je geest. Muziek als verbinding.

Er is plaats voor 15 personen bij deze workshop. 

Workshop 4: Aart Harder, vaders van een overleden kind in gesprek met elkaar

Mannen rouwen OOK. Alleen anders dan vrouwen, maar ze rouwen. Ieder mens rouwt op zijn eigen manier in zijn eigen tijd en tempo. Het verlies van een kind heeft veel invloed op ons en op ons verdere leven. Als man, als echtgenoot, als vader en meer. Als lotgenoot weet je als geen ander hoe dit is en voelt, maar ook dat je in de omgeving wel eens onbegrepen voelt. Het is dan fijn om met mannelijke medelotgenoten je ervaringen te delen, om te horen en te ervaren hoe gaan zij om met hun verlies en rouw van hun kind. Hoe doen andere vaders dit? Erachter komen dat je niet alleen bent en dat je je niet geïsoleerd hoeft te voelen. Dat geeft lucht, troost, herkenning en perspectief. Als vadergroep zijn we onze eigen hulpbron.

Sinds enige tijd organiseert OOK een gespreksgroep voor Vaders van een overleden kind. Aart Harder is begeleider van deze groep en deelt zijn ervaringen met deze groep. Aart nodigt vandaag de deelnemende vaders uit om hun eigen thema’s, ervaringen en/of vragen te delen en zo met elkaar een tijdje op te lopen.

Voor de workshop spreken we af dat wat er daar besproken wordt binnen de groep blijft. Daar bedoelen we mee dat je over de inhoud van de workshop niet met anderen gaat praten met naam en toenaam erbij. Zo kunnen we met elkaar voor de onderlinge veiligheid en vertrouwen zorgen.

Aart Harder is vader van Maarten en Rosemarie, beiden overleden, ervaringsdeskundige en als vrijwilliger bestuurslid bij OOK, trainer van de communicatietraining voor Contactouders, medeorganisator van het Ouderweekend en gespreksleider van de vadergroep. Aart heeft daarnaast een eigen coachpraktijk Harder & Verder, hart voor perspectief waarin hij trainingen geeft en ondersteuning biedt aan mensen met vragen over zingeving, relationele vraagstukken, (chronische) stress, psychotrauma, leven met verlies en omgaan met rouw.

Er is plaats voor 15 mannen bij deze workshop.

Workshop 5: Beate Matznetter, ouders van een overleden kind in gesprek met elkaar (vol)
Rouw, lach, bemin, wees creatief en geniet! 

Levensvreugde is een eigenschap, waarmee de meesten, wellicht ieder van ons, in de wieg zijn gelegd. Iedereen van ons krijgt zachte ogen en een ontroerde glimlach bij de gedachte aan de eerste lach van een pasgeboren kind. Allen lopen we pijn op, net als met onze ouders ook al was gebeurd, waarmee we in onze cultuur niet leren omgaan. Huilen is zowat verboden, flierefluiten uit den boze. Het lachen vergaat ons letterlijk.

En dan verliezen we op een dag een kind. Onze kinderen zijn bij uitstek de verbinding met onze verloren gewaande kinderlijke speelsheid en met pure liefde. Met hun dood verliezen we de mens waarmee we compleet konden zijn, liefdevol en betrokken. Er kan ook het besef komen van wat we niet konden geven ook al hadden we dat toch zo graag gewild. Dat is de klus die ‘rouwproces’ heet.

In de workshop voor vrouwen en mannen, alleen of als stel, gaan we op zoek naar ieders verbinding met blijdschap. Waar rouw je het meest om, wat heb je door de dood van je kind geleerd over jezelf en hoe wend je dat aan in het dagelijks leven? 

Er is plaats voor maximaal 16 mensen.

Workshop 6: Marleen Mulderij, zingen

Marleen: ‘In april 2015 ben ik begonnen met mijn eigen onderneming ‘FIJN Zangcoaching’ in Assen. Naast mijn werk als basisschoolleerkracht geef ik twee dagen per week individuele zanglessen aan ‘iedereen die een stapje verder wil dan de badkamer’. Voornamelijk pop/lichte muziek, mijn leerlingen komen zelf met nummers die ze graag willen zingen.

Na de plotselinge dood van onze dochter en zus Lonneke (18-12-2015) dacht ik dat ik niet meer zou kunnen zingen. Maar ook Lonneke genoot haar hele leven van zang en muziek. Juist in die muziek zou ik haar kunnen vinden. Dus heb ik besloten om door te gaan met het geven van de zanglessen en ben ik zelf ook blijven zingen, hoe moeilijk soms ook. Zingen zonder te hoeven presteren, zonder de angst wat anderen van je stem vinden, jezelf en misschien je emoties kunnen vinden in het zingen, samen zingen en daar kracht uit halen, iets in jezelf overwinnen, dat waren mijn gedachten toen ik aangaf een workshop te willen geven tijdens de landelijke dag. Ik nodig een ieder uit om deel te nemen aan de workshop. Niks hoeft, alles mag. Ik neem een piano mee en ook een aantal nummers waar we uit kunnen kiezen, maar als iemand een eigen inbreng heeft is dat ook mogelijk.’

Workshop 7: René van de Rest, ‘Alle sterren aan de hemel’

‘Alle sterren aan de hemel is een bijzonder spel waarin we elkaar aan de hand van kaartjes vragen stellen over onszelf en onze omgang met ons verdriet. De vragen kunnen de inleiding vormen voor fijne gesprekken.

Er is plaats voor 8 personen bij deze workshop.

Workshop 8: Tineke Werner, wandelen

Er staat een wandeling van rond een uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte voor elkaars verhalen horen, samen delen. Onderweg zullen we stoppen om samen onze kinderen te gedenken. Je bent van harte welkom om mee te gaan.

Workshop voor verbonden broers en zussen

Opening samen met Ouders overleden kind. Vervolgens zullen de broers en zussen de ochtend met elkaar doorbrengen onder begeleiding van Marieke Knegtel. Zij is net als wij op jonge leeftijd (20 jaar), haar broertje verloren. Zij heeft aan den lijve ondervonden hoe waardevol het kan zijn om er met lotgenoten over te kunnen praten. Als ervaringsdeskundige en rouwbegeleider zal zij ons daarom begeleiden in de ochtend. De workshop zal in het teken staan van ontmoeten en verbinden. Ook is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over rouwthema’s.

Vervolgens vindt er na de lunch een creatieve workshop plaats (ook prima te doen voor iedereen die zich minder creatief voelt 🙂 ). Meer informatie lees je via deze pagina. Daar vind je ook het aanmeldformulier.

Gerelateerd

Spring naar toolbar