Het boek van Carl (recensie)

‘Het boek van Carl’ beschrijft de emoties die de schrijfster doormaakt nadat ze een telefoontje heeft gekregen met het nieuws dat haar zoon is overleden. Een zelfdoding die onverwachts gebeurde. Dat is in het kort het verhaal wat in het boek verteld wordt.
Omdat ikzelf ook deze ervaring heb meegemaakt herkende ik veel van wat in het boek beschreven staat. Het hele proces van wat er na het telefoontje gebeurt en de reacties van anderen daarop. Het is een aangrijpend verhaal waarin toch ook wel duidelijk wordt dat na verloop van tijd de draad van het leven wel weer wordt opgepakt, maar toch duidelijk anders.

Maar het persoonlijke verhaal is niet zozeer wat dit boek voor mij zo bijzonder maakt. De indringendheid van de emoties en gevoelens zit niet alleen in het verhaal maar ook in de manier waarop het geheel is vorm gegeven. Het verhaal is geen doorlopende tekst maar omvat in eerste instantie onsamenhangende stukken teksten van iemand die op dat moment niet meer dan dat kan. Het is chaos in het hoofd omdat je niet weet wat je overkomt en dat is zichtbaar in de teksten van het boek.

Toch moet er wat gebeuren na zo’n telefoontje en verdwaasd met behulp van anderen doe je de dingen die gedaan moeten worden. Dat is dan ook duidelijk te zien aan de teksten van het verhaal.

Er moeten besluiten genomen worden die je nog nooit genomen hebt. Hoe zoiets dan toch gaat, wordt niet alleen duidelijk door de inhoud van de teksten, maar ook door de vorm ervan.

Geleidelijk aan zie je in het boek dat de schrijfster de grip op het leven wel weer terug krijgt, maar dat het toch fundamenteel anders is geworden. Dit komt in het verhaal tot uitdrukking doordat er meer doorlopende teksten worden gebruikt, maar toch anders.

Met de ondertitel van het boek maakt de schrijfster duidelijk dat hoe erg het ook is, wat er is gebeurd, je toch altijd iets moet doen met hetgeen is gebeurd. Daarin kan je de kracht vinden om met de nieuwe situatie om te gaan zonder dat er een recept voor handen is.

Voor mij is het overlijden van mijn zoon inmiddels al ruim twaalf jaar geleden. Veel ervan is alweer vervaagd, maar in dit boek herken ik iets van de route die ik ook heb afgelegd, namelijk door onbekend land waarin ik toch verder reis en ik iets van het leven van mijn zoon laat oplichten.

René van der Rest,
Februari 2019

Het boek van Carl.
Heeft de dood iets van je afgenomen geef het dan terug.

Door Naja Marie Aidt
ISBN 978 90 214 08538 / NUR 320 Uitgeverij www.querido.nl

Meer blogs

24 maart 2017

Doodgewoon – boekrecensie

“Doodgewoon” is de titel van een prachtig uitgegeven kinderboek met gedichten van Bette Westera en bijpassende illustraties van Sylvia Weve.
Het thema van het boek is de dood, in al zijn facetten. Angst voor de dood, vragen over de dood en het hiernamaals en confrontatie met de dood en verdriet worden in woorden en beelden gevat. Ook rituelen en gebruiken in andere landen rond dood en afscheid komen aan bod. Het uitgangspunt van de auteur is, zoals de titel ook aangeeft, dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort.

Lees meer

16 januari 2018

Nieuwe editie boek Manu Keirse verschenen: gids in helpen bij verlies en verdriet

In 1997 verscheen de eerste druk van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’, van dr. Manu Keirse. Recent verscheen een compleet herziene uitgave. Een van…

Lees meer