Boekrecensie: Tjalling

Tjalling van Elst overlijdt op 27 juli 2007 door zelfdoding. Hij is dan 27 jaar. In de loop van 2003 kwam hij in het hulpverleningscircuit terecht. Zijn ouders Monique en Hans beginnen enkele jaren na zijn dood met het opschrijven van zijn levensloop, en van de contacten die ze daarna met de hulpverleners hebben. Ze werken er 15 jaar aan.

Voorjaar 2021 verschijnt hun boek Tjalling. Ze beschrijven het korte leven van hun zoon, maar meer dan de helft gaat over zijn medisch dossier. In hoeverre krijgen zij dat compleet? Wie van zijn behandelaars heeft waar welke steken laten vallen? Wat had er anders gekund? Het verhaal is ongeveer chronologisch, maar soms net zo warrig als de zoektocht van de ouders. Ze krijgen de gegevens in stukjes en beetjes, maar ze kunnen ook niet alles tegelijk verwerken, het is soms te heftig. Op deze manier word je deelgenoot van hun verwarring, en hun woede bij het doorspitten van het dossier spat van de pagina’s. Natuurlijk, de geestelijke gezondheidszorg is mensenwerk, maar is dat altijd een excuus?

Omdat alle details zonder schroom zijn vermeld, hebben een aantal personen, woonplaatsen en instellingen fantasienamen gekregen. Maar het staat nu wel allemaal op papier. Voor de auteurs zal dat zeker een vorm van voldoening zijn. Het is niet onopgemerkt gebleven.
Het is een bijzonder boek. Voor lotgenoten die na het overlijden van hun kind ook de confrontatie met de medische instanties zijn aangegaan, zal het zeer herkenbaar zijn.

In elk geval is het een aanrader voor wie nog overweegt om, meestal vanuit een diep gevoel van aangedaan onrecht, zich in de medische casus van zijn overleden kind te gaan verdiepen: weet waar je aan begint, je bent zo tien jaar verder. En dan? Bedenk van tevoren of het resultaat al die moeite waard zal zijn.

Ries de Winter

Monique en Hans van Elst – Tjalling
Uitgeverij Elikser, 2021

Meer blogs

29 september 2021

OOK recensie: Moederhart vol liefde

OOK recensie van boek: Moederhart vol liefde door Elsbeth Kuysters. Voortleven na de zelfdoding van mijn enig kind. 

Lees meer

10 november 2020

Podcast: het was geen bevlieging!

Beluister de podcast van ouders overleden kind. Vader en moeder vertellen over de zelfdoding van ongelukkige zoon en broer. Het was geen bevlieging!

Lees meer