Boekrecensie: Natriltijd

Riet Fiddelaers-Jaspers is een bekende rouw- en traumatherapeut. Ze schreef meerdere boeken over rouw en verlies. Dit boek gaat niet specifiek over rouw bij een overlijden, maar over de stormen van het leven. Zo’n situatie waarin je hele leven ineens overhoop ligt, waar je zelf geen invloed op hebt, maar wel mee moet zien te dealen. Je moet je leven opnieuw oppakken terwijl dit voorgoed veranderd is. De titel slaat op het natrillen wat dieren doen als ze ontsnapt zijn aan een levensbedreigende situatie, een natuurlijke reactie die hen helpt om tot zichzelf te komen.

De metafoor van de storm komt in de opbouw van het boek steeds terug. Het begint met gerommel in de verte, dan steekt de storm op, leven in de onstuimige storm, het opnemen van de stormschade en tenslotte het acclimatiseren in een ander klimaat, dat wil zeggen het verweven van het oude en nieuwe leven.

Fiddelaers legt in heldere taal uit hoe een crisis verloopt en hoe het komt dat mensen daar heel verschillend op reageren. Ze schrijft ook wat je kan helpen om een crisis te doorstaan en hoe belangrijk steun van mensen om je heen is. Ze gebruikt voorbeelden uit haar eigen leven en citeert mensen die haar inspireerden, zoals Edith Eger, auteur van De keuze.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal reflectievragen en met oefeningen die je zelf kunt doen.

Aan het slot staan zes korte verhalen van mensen die vertellen over een storm in hun leven en hoe zij veerkracht vonden om verder te gaan en het verlies in hun leven hebben verweven.

Het boek is geschreven tijdens de coronacrisis, door Fiddelaers een collectief verlies genoemd. Het Bernhoven Ziekenhuis in Uden, zwaar beproefd in de eerste coronagolf, heeft het aan alle medewerkers gegeven. Ook los van corona is het een aanrader om te lezen of aan iemand te geven die het moeilijk heeft, een toegankelijk geschreven en mooi vormgegeven boek.

Marja Bouwman

Riet Fiddelaers-Jaspers – Natriltijd. Terugbuigen na de storm.
Circle Publishing, 2020

Meer blogs

25 april 2020

Boek: Anders Nabij. Verhalen van ouders over het leven na het verlies van hun kind

Vijf ouders vertellen over het leven na de dood van een kind. Eerlijk en authentiek. An Hooghe, psycholoog en relatie- en gezinstherapeut, plaatst de verhalen in een kader en helpt je er betekenis aan te geven. 

Lees meer

14 september 2022

Boekrecensie: gemis(t) in je leven

OOK las het boek Gemis(t) in je leven door lotgenoot Klari Nanning: een boek over de wereld van rouw een brug tussen mensen die rouwen en hun omgeving. Een boek anders dan alle andere.

Lees meer