
Boekrecensie: 30 messteken
Op 10 februari 2013 wordt Kim Stoker door haar vriend in hun appartement in Emmen op gruwelijke wijze vermoord. Haar vader Rob vertelt in dit boek hoe zijn leven sindsdien is verlopen.
Hij schrijft rauw, zonder opsmuk en nuance over zijn verwarring en ongeloof, verdriet en woede. Zijn woede richt zich bovenal op de man die Kim om het leven bracht, maar ook op de rechtsgang die volgt en die hem in hoge mate frustreert. Hij vindt dat zijn dochter en de nabestaanden geen recht wordt gedaan en dat de dader te makkelijk wegkomt met wat hij heeft aangericht. Maar hij schrijft ook om uiting te geven aan de liefde voor zijn dochter en hoe hij haar elke dag mist.
Schokkend om te lezen vond ik dat de gewelddadige dood van zijn dochter voor Rob Stoker in de jaren daarna ook hebben geleid tot het verlies van zijn gezondheid, zijn baan en zijn (tweede) huwelijk (niet met de moeder van Kim). En boven op zijn eigen rouw wordt hij geconfronteerd met blijvende zorgen om het welzijn van zijn twee andere kinderen en de moeder van Kim.
Psycholoog Jos de Keijser, gespecialiseerd in complexe rouw, schrijft in het nawoord dat dit helaas vaak voor komt bij nabestaanden na een gewelddadig verlies van een dierbare.
Hopelijk kan dit boek hen steun en herkenning geven.
Marja Bouwman
Rob Stoker – 30 messteken. Hoe de moord op Kim Stoker doodslag werd
Uitgeverij kleine Uil, 2016