Boekrecensie: 30 messteken

Op 10 februari 2013 wordt Kim Stoker door haar vriend in hun appartement in Emmen op gruwelijke wijze vermoord. Haar vader Rob vertelt in dit boek hoe zijn leven sindsdien is verlopen.

Hij schrijft rauw, zonder opsmuk en nuance over zijn verwarring en ongeloof, verdriet en woede. Zijn woede richt zich bovenal op de man die Kim om het leven bracht, maar ook op de rechtsgang die volgt en die hem in hoge mate frustreert. Hij vindt dat zijn dochter en de nabestaanden geen recht wordt gedaan en dat de dader te makkelijk wegkomt met wat hij heeft aangericht. Maar hij schrijft ook om uiting te geven aan de liefde voor zijn dochter en hoe hij haar elke dag mist.

Schokkend om te lezen vond ik dat de gewelddadige dood van zijn dochter voor Rob Stoker in de jaren daarna ook hebben geleid tot het verlies van zijn gezondheid, zijn baan en zijn (tweede) huwelijk (niet met de moeder van Kim). En boven op zijn eigen rouw wordt hij geconfronteerd met blijvende zorgen om het welzijn van zijn twee andere kinderen en de moeder van Kim.

Psycholoog Jos de Keijser, gespecialiseerd in complexe rouw, schrijft in het nawoord dat dit helaas vaak voor komt bij nabestaanden na een gewelddadig verlies van een dierbare.
Hopelijk kan dit boek hen steun en herkenning geven.

Marja Bouwman

Rob Stoker – 30 messteken. Hoe de moord op Kim Stoker doodslag werd
Uitgeverij kleine Uil, 2016

 

Meer blogs

13 november 2020

Recensie: Een coupé verder…

OOk recensie: Een coupé verder… door Eddy Hekman. Hekman schreef een boek over het drama van Baflo, waarbij zijn dochter overleed. En de nasleep.

Lees meer

8 mei 2022

OOK-recensie ‘Als de man verliest’

Marja en Aart, samen ouders en lid van OOK, lazen het boek ‘Als de man verliest’, door Tim Overdiek en Wim van Lent. Ontroerend en de ervaringen van verlies raken de lezer. Dit boek biedt steun en handvatten bij rouw.

Lees meer