Boek: Tonio’s blik

Schrijfster Mirjam Rotenstreich is in haar eigen woorden vanaf haar kinderjaren een ‘kattengek’. Haar liefde voor katten bracht zij over op haar zoon Tonio. Hij overleed in 2010 door een ongeluk, zijn verhaal is bekend door het gelijknamige boek dat zijn vader schreef en de daarop gebaseerde film.

Tonio was ook een enthousiast fotograaf. Mirjam heeft zijn fotoarchief bekeken. Aan de hand van de foto’s die Tonio van zijn Noorse boskatten Tycho en Tasha maakte, schrijft zij in korte hoofdstukken over de herinneringen aan het leven met Tonio en andere gedachten en gevoelens die de foto’s bij haar oproepen.

Zij leeft zich in Tonio’s blik in en doet dat met veel overtuigingskracht en ontroering. Tonio heeft volgens zijn moeder ‘de ziel van de katten’ proberen te vangen. Zijn foto’s zijn inderdaad bijzonder en krachtig.

Heftig is de beschrijving van het overlijden van Tonio’s lievelingskat Tycho en hoe dat Mirjam aangrijpt. Toch komt er uiteindelijk dankzij Tonio opnieuw een rode boskat op haar pad. Voor kattenliefhebbers is het een prachtig fotoboek en lotgenoten zullen zich herkennen in het persoonlijke verhaal.

Mirjam Rotenstreich: ‘Tonio’s blik‘.
Een foto-memoir
Focus op zijn katten
Uitgeverij Pepperbooks, 2018

 

Meer blogs

21 juli 2016

“Tonio” van A.F.Th van der Heijden

Een detectiveachtige reconstructie van de laatste dagen van Tonio’s leven. Herinneringen, dagboekpassages, beschrijvingen van vrienden, familie en gebeurtenissen. Tonio is de zoon van schrijver A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

Lees meer

24 maart 2017

Doodgewoon – boekrecensie

“Doodgewoon” is de titel van een prachtig uitgegeven kinderboek met gedichten van Bette Westera en bijpassende illustraties van Sylvia Weve.
Het thema van het boek is de dood, in al zijn facetten. Angst voor de dood, vragen over de dood en het hiernamaals en confrontatie met de dood en verdriet worden in woorden en beelden gevat. Ook rituelen en gebruiken in andere landen rond dood en afscheid komen aan bod. Het uitgangspunt van de auteur is, zoals de titel ook aangeeft, dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort.

Lees meer