Boek: Stille baby’s

Christine Geerinck-Vercammen was ruim 25 jaar maatschappelijk werker in het verloskundeteam van het Universitair Medisch Centrum in Leiden. Zij begeleidde ouders die met het overlijden van hun baby voor of rond de geboorte of met een zwangerschapsafbreking vanwege medische redenen geconfronteerd werden. Een eerste druk van haar boek verscheen in 2000. In 2018 is een herziene en geactualiseerde druk verschenen.

In overzichtelijke hoofdstukken wordt ingegaan op theoretische, medische en wettelijke aspecten. Er wordt praktische informatie gegeven over onder meer de bevalling en ziekenhuisopname, de kennismaking en het afscheid van het dode kindje. Veel aandacht is er voor de emotionele impact op de ouders en voor het omgaan met het verdriet op korte en lange termijn. Ook gaat de schrijfster in op het betrekken van andere kinderen in het gezin bij het overlijden van de baby en op een eventuele volgende zwangerschap.

In de tekst zijn persoonlijke fragmenten uit brieven van ouders verwerkt. Voor de omgeving van de ouders en voor professionele hulpverleners zijn concrete adviezen opgenomen om de ouders bij te staan.
In de bijlagen is een lijst met uitleg van medische termen opgenomen, een lijst van hulpverlenende instanties en een literatuurlijst.
“Stille baby’s” is een toegankelijk geschreven en zeer informatief boek voor ouders, hun omgeving en professionals.

Christine Geerinck-Vercammen: ‘Stille baby’s’
Rouwverwerking bij doodgeboorte & zwangerschapsafbreking
Uitgeverij De Arbeiderspers, herziene druk 2018

Meer blogs

25 april 2020

Boek: Anders Nabij. Verhalen van ouders over het leven na het verlies van hun kind

Vijf ouders vertellen over het leven na de dood van een kind. Eerlijk en authentiek. An Hooghe, psycholoog en relatie- en gezinstherapeut, plaatst de verhalen in een kader en helpt je er betekenis aan te geven. 

Lees meer

4 februari 2018

Recensie: Suzan Hilhorst schreef ‘Sara en Liv’

Suzan Hilhorst vertelde het verhaal van haar twee overleden dochters eerder op indrukwekkende wijze in de televisiedocumentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers”. Nu heeft ze er ook een boek over geschreven.

Lees meer