Boek ‘Verdriet in de ogen kijken’, bij 40-jarig bestaan

Ouders van overleden kinderen bundelen hun verhalen en pijnpunten in het boekVerdriet in de ogen kijken’.

Verweven. Dat is een woord dat vaak terugkomt in de verhalen van ouders die hun kind verloren, recent of langer geleden. Want de pijn blijft, je blijft altijd ouders van je kind dat gestorven is. Misschien duurt die pijn door de tijd heen wat korter. Maar die scheut van verdriet en leegte kan er ieder moment weer zijn. Zoveel jaar geleden is één dag. Daarom is deze bundel met verhalen van ouders van overleden kinderen een oproep tot ons allemaal: om aandacht te hebben en te houden voor die pijn, om dat verdriet niet dood te zwijgen, om te zien hoe ouders met vallen en opstaan proberen hun kind of kinderen te verweven in hun leven, ook door de dood heen.

Deze ervaringen zijn een voorbeeld voor ons allemaal: omdat ze voorleven hoe je met de littekens van het verlies opnieuw tot leven kunt komen.

De verhalen van deze ouders gaan je door merg en been en geven je tegelijk inspiratie. Want als je het leven niet meer kunt terugdraaien – en dat kunnen ze niet, nooit meer – dan kun je zelf nog wel een draai aan jouw leven geven. Ouders van overleden kinderen zijn in die zin ook een voorbeeld voor ons allemaal: omdat ze voorleven hoe je met de littekens van het verlies opnieuw tot leven kunt komen. De ouders van overleden kinderen bundelen hier hun verhalen, tot troost en herkenning voor elkaar, maar ook om ons allemaal mee te geven dat verdriet en perspectief, afscheid en nieuwe zingeving elkaar niet uitsluiten. Sterker nog, het is ontroerend om te lezen dat in de diepste pijn nieuwe vreugde verborgen kan liggen. Daarom is deze bundel verplichte kost voor iedereen. Of zoals Manu Keirse in zijn inleiding schrijft: dit is een naslagwerk over liefde, ook al gaat het over verlies en sterven.

Herkenning , troost, perspectief
Bij OOK kun je terecht met je verhaal, keer op keer. Dat toont deze bundel ook aan, met meer dan 30 aangrijpende verhalen door de tijd heen, over verlies van kinderen met verschillende doodsoorzaken, in diverse leeftijden. Als iets duidelijk wordt in die verhalen, dan is het wel de tijdloosheid. Je blijft altijd ouders van je kind – ook als dat gestorven is. Het boek biedt herkenning en perspectief, daar is OOK voor. De bundel biedt naast de verhalen troost met diverse gedichten van de dichter en schrijver Marinus van den Berg, een goede bekende bij OOK. Het voorwoord is geschreven door Manu Keirse.
Deze bundel heeft ook aandacht voor de verhalen van opa’s en oma’s en broers en zussen. De redactie van het boek is gedaan door Elle Lepoutre, Marja Bouwman en Aart Harder, allen lotgenoten.

Het boek ‘Het verdriet in de ogen kijken’ telt ruim 200 pagina’s is een uitgave van Adveniat te Baarn.

Dit boek is te bestellen bij uitgeverij Adveniat te Baarn en te koop bij de landelijke dag 2023 (€15, contant).

Meer blogs

4 november 2021

‘Verdriet in de ogen kijken’ overhandigd aan lotgenoot en staatssecretaris Paul Blokhuis

De vereniging Ouders Overleden Kind presenteerde op maandag 1 november 2021 haar boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ aan Paul Blokhuis, lotgenoot en staatssecretaris VWS. Hij reageerde met grote dankbaarheid.

Lees meer

27 oktober 2021

Fotoalbum: Verbinding in verlies, 23 oktober 2021 in Zeist

Fotoalbum, fotoverslag van ‘Verbinding in verlies’, bij het 40-jarig bestaan van OOK op 23 oktober 2021. Deze dag werd gehouden in Woudschoten, Zeist. Foto’s zijn gemaakt door Carlo en Marleen Bouwman-van Echtelt.

Lees meer