Boek: Als je een broer of zus verliest, Minke Weggemans

Minke Weggemans verloor op haar 21e verjaardag een broer, op haar 27e een zus en in latere jaren nog twee broers. In de inleiding van haar boek beschrijft ze hoe dat toen ging en hoe eenzaam ze zich voelde. Het was, zo dacht ze destijds, vooral erg voor haar ouders en de partner van haar broer. Zelf ging ze ‘gewoon’ door met leven, schoof haar verdriet naar de achtergrond, zweeg er over en in haar omgeving was er niemand die haar vroeg naar haar broers of zus. Pas later in contacten met lotgenoten is zij zich gaan realiseren hoe belangrijk het is je verlies te uiten en te delen en je overleden broer of zus de ruimte en plaats in je leven te geven die hem of haar toekomt.

In haar boek komen alle aspecten van het verlies van een broer of zus aan de orde, aan de hand van tien thema’s in tien hoofdstukken. Ieder hoofdstuk begint met een mooi gedicht van een bekende dichter.

Hoe beleef je dit verlies?
Minke Weggemans stelt de lezer veel vragen, soms over praktische zaken als je rol bij de uitvaart, soms heel diepgaand, die je kunnen helpen te reflecteren op je eigen situatie. Ook moeilijke onderwerpen als: wat als de band met je zus of broer niet goed was, veranderingen in het gezin of: wanneer is het goed om professionele begeleiding te zoeken, worden behandeld.

In haar beschouwing haalt ze waar dat toepasselijk is (veelal Amerikaans) wetenschappelijk onderzoek aan en geeft de essentie daarvan in het Nederlands op een toegankelijke en heldere wijze weer.

Ervaringen van lotgenoten
De kern van het boek wordt gevormd door persoonlijke getuigenissen van overblijvende broers en zussen.  Ieder hoofdstuk eindigt met een uitgebreid persoonlijk verhaal, geschreven door een inmiddels volwassen broer of zus. Allerlei verschillende situaties komen hier aan bod: het verlies van een broer of zus in de kinderleeftijd, als tiener, als volwassene; abrupt verlies door een ongeluk of zelfdoding en verlies na een ziekbed.
Deze verhalen zijn door hun openheid aangrijpend en herkenbaar.

Achterin het boek is een overzichtelijke boekenlijst opgenomen voor wie meer wil lezen over het onderwerp.
Minke Weggemans schreef een informatief en ontroerend boek, niet alleen voor broers en zussen, maar ook voor ouders lezenswaardig.

Minke Weggemans: ‘Als je een broer of zus verliest’
Uitgeverij Kok, 2015
Verkrijgbaar via bol.com

Meer blogs

25 april 2020

Boek: Anders Nabij. Verhalen van ouders over het leven na het verlies van hun kind

Vijf ouders vertellen over het leven na de dood van een kind. Eerlijk en authentiek. An Hooghe, psycholoog en relatie- en gezinstherapeut, plaatst de verhalen in een kader en helpt je er betekenis aan te geven. 

Lees meer

18 april 2017

Recensie: Kijken in de ziel – de achterblijvers

Hoe gaan verschillende nabestaanden om met het verlies van een dierbare? Deze achterblijvers doen hun verhaal in het boek ‘Kijken in de Ziel’. Je leest de complete interviews uit de documentaire “Kijken in de Ziel – De achterblijvers” (2017).

Lees meer