Bijeenkomsten in Winschoten voor lotgenoten

Johan de Jong uit Winschoten is sinds kort regiocoördinator van de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK). Hij organiseert voor zaterdag 28 mei (voor moeders) en zaterdag 18 juni (vaders) contactochtenden in zijn woonplaats. Op zaterdag 30 april (11-12 uur) is Marleen Mulderij, bestuurslid van OOK en actief in Assen, te beluisteren in het radioprogramma Info to Go van RTV Go om hierover te vertellen. Je luistert hier live: https://www.rtvgo.nl/live-radio.

“Er bestaan enorm veel verenigingen. Meestal is een vereniging opgericht vanuit een interesse, hobby of passie om zo mensen te ontmoeten die deze zelfde interesse, hobby of passie delen. Maar er zijn ook verenigingen waar je eigenlijk helemaal geen lid van wil zijn, maar waarvan het ontzettend goed en fijn is dat ze bestaan”, zegt De Jong, die vijftien jaar geleden, op 14 mei, zijn zoon verloor.

“De datum waarop mijn zoon overleed, 14 mei, komt weer dichterbij en dan word ik erg onrustig. Het laat je niet los, ook na vijftien jaar niet. Ik word weer emotioneel als ik erover praat. Mensen die niet hetzelfde hebben meegemaakt als jij begrijpen dat vaak niet. Treuren mag, maar niet te lang. Het lijkt of er een tijdslimiet zit aan rouwen, maar dat is niet zo. Dat is hen ook niet kwalijk te nemen, maar het is wel de realiteit. Alleen lotgenoten begrijpen precies wat jij doormaakt.”

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met zo’n 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders van een overleden kind. “Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Er is geen onderscheid in het verlies: het maakt niet uit op welke leeftijd je kind is overleden of op welke manier, je bent welkom. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is een-op-een-contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, inloopmiddagen, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig.”

Aanmelden

De contactochtenden in Winschoten op 28 mei (moeders) en 18 juni (vaders) zijn van 10.00 tot 12.00 uur. In verband met de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via [email protected] of 06-50651582. Je ontvangt na aanmelding de locatie en het programma voor die ochtenden.

Bron: Dagblad van het Noorden

Meer blogs

22 november 2021

Maandelijks online rouwcafé

OOK nodigt je uit, mee te doen aan het maandelijkse online rouwcafé! Gewoon vanuit je eigen huis. Ervaar hoe het is om te mogen praten, je masker even af te zetten en die herkenning te voelen, al zijn de verhalen zo verschillend.

Lees meer

4 juni 2022

VOL – Gespreksgroepen in Friesland en Drenthe vanaf september 2022 (8 bijeenkomsten)

De gespreksgroepen van Friesland en Drenthe zitten vol, die voor Groningen start in 2023. Meld je vast aan! Bedoeld voor leden van OOK.

Lees meer