Wereldlichtjesdag 2022

Wanneer

zondag 11 december    
18:00 - 20:00

Evenement type

Op de tweede zondag van december steken mensen over de hele wereld om 19 uur een kaars aan aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kind/kinderen. Door de tijdzones gaat er een golf van lichtjes over de wereld.

Deze bijeenkomsten worden door heel Nederland georganiseerd door vrijwilligers, wel of niet direct betrokken bij OOK. De woonplaats linkt door naar meer informatie over de bijeenkomst. Mocht je geen herdenking kunnen of willen bijwonen, dan kun je thuis om 19.00 uur een kaarsje branden.

Elke locatie heeft eigen mogelijkheden om de naam van jouw kind of kinderen door te geven. Klik op de link voor meer informatie.

Alkmaar: vanaf 18 uur is de deur open bij buurthuis de Smederij, Snaarmanslaan 42-A. Dit is op loopafstand van het NS en bus-station en van het centrum. De organisatie is er vanaf 18 uur aanwezig met koffie, thee en iets lekkers. Ouders mogen natuurlijk een foto van hun kind meebrengen en we steken dan de lichtjes om 19 uur gezamenlijk aan. De kaarsjes zijn al op de locatie. Wil je meer weten dan kun je mailen naar Roos.

Alkmaar / Schermerhorn: O.L.V.Geboortekerk, Hornplein 1 in Schermerhorn. Inloop vanaf 18:15 uur met koffie/thee. Aanvang: 18:40 uur. Aanmelden via [email protected] of 06-43279474.

Altena: meer informatie volgt via lokale media.

Amersfoort: in de Boogkerk (Watersteeg 2). Voor volwassenen: een programma in stilte (muziek/zang/beeld), uiteraard is er buiten de zaal alle ruimte voor ontmoeting en gesprek. Voor kinderen is er een apart programma. Deuren open om 18.15, programma’s starten om 18.30 uur. Om 19.00 uur komen ouders en kinderen samen om met elkaar de lichtjes aan te steken. Geen aanmeldinformatie.

Amersfoort: in het Elizabeth Groen. Verzamelen om 18.30 uur, ook voor familie en vrienden. Er komt een Wereldlichtjesdagboom, waar jouw kind ook aan kan worden toegevoegd. Mail naar [email protected] of app met 06-48371262 (Lisette de Lange).

Amsterdam: Welkom in de Dominicuskerk, Spuistraat 12. Je kunt online vooraf aangeven voor wie je een kaarsje komt branden, maar dat kan ook ter plekke. Deuren open om 19 uur. Contact: [email protected].

Apeldoorn: welkom vanaf 18.30 uur in Park Berg en Bos. De bijeenkomst vindt buiten plaats. Samen creëren we een moment van troost en warmte met muziek, mooie woorden van ouders, hangen wij hartjes op in de WereldLichtjesDag-boom met daarop de namen van de kinderen die zo gemist worden en ontsteken wij het licht om 19.00 uur. Meer info via Facebook.

Arnhem: geen bijeenkomsten meer. Lees verder via Facebook.

Beek (L): Welkom in het Koninkskerkje Beek (Raadhuisstraat 28). Inloop vanaf 18 uur en start programma om 18.15 uur. Live muziek en een goed programma met onder andere spoken word. Ouders mogen een zelf gemaakte hanger meenemen ter herdenking om deze in onze mooie tak te hangen bij binnenkomst. Aanmelden via [email protected].

Bergschenhoek: helaas door omstandigheden geen bijeenkomst dit jaar. Wil je in contact komen met de organisatie? Stuur een e-mail aan de organisatie (Weldaan).

Bergen (L): Vanaf 18.15 uur welkom in de Mariaschool, Kerkstraat 15. Bijeenkomst van 18.30-19.30 uur. Met ruimte voor muziek. Aanmelden voor deelname en voor het noemen van de naam, liefst voor 29 november via [email protected].

Bergen op Zoom: welkom in RSG ‘t Rijks. Meer informatie via Facebook.

Beuningen: welkom vanaf 18.30 uur in de St. Corneliuskerk, Dorpsingel 1. Programma start om 19 uur. Neem zelf een leeg potje of kaarsenhoudertje naar keuze voor een waxinelichtje mee zodat we samen de kinderen in het licht kunnen zetten. Na afloop ben je welkom voor een kop koffie/thee of limonade in het Afscheidshuys, bij de kerk. Aanmelden voor 1 december via dit formulier, of anders via telefoon 024 – 356 3010 of via e-mail.

Boskoop: welkom op de Gemeentelijke begraafplaats, Roemer 39, 2771 WS Boskoop. Meer informatie via de eigen website.

Boxtel: welkom in de Clarissenstraat 18 (gebouw protestante kerk). De bijeenkomst is niet religieus. Inloop 18.00, de bijeenkomst start om 18.30 uur. Aanmelden verplicht: [email protected]. Het is fijn als ouders een foto van hun kind meenemen.

Breda: welkom bij Zuylen aan de Tuinzigtlaan 11. Met muziek van Luizter. Aanvang 18 uur, ontvangst vanaf 17.30 uur. Na afloop is er iets te eten en te drinken. Meer informatie via Zuylen.

Dedemsvaart / Hardenberg: welkom vanaf 18.15 uur. Welkom is om 18.30 uur, afsluiting met een lichtjesloop. Locatie: Moerheimstraat 144, 7701 CJ Dedemsvaart (TFOA).

Denekamp: de bijeenkomst vervalt.

Deurne: welkom in de St. Willibrorduskerk (Markt 9). Herdenken, ontmoeten, gevoelens delen zijn de elementen voor de bijeenkomst. Meer informatie: www.heiligewillibrorddeurne.nl.

Deurningen (Ov.): welkom voor een samenzijn in de Plechelmuskerk vanaf 18.30 uur. Voor ouders, familie, vrienden die een kind willen gedenken.

Dronten: vanaf 18.45 uur welkom op begraafplaats De Wissel. Lees verder op de website.

Ede: vanaf 18.30 uur welkom. Locatie: Terrein Huize Kernhem, Kernhemseweg 7, Ede.

Eindhoven: meer informatie vanaf november 2022 beschikbaar via de eigen website.

Emmeloord: welkom vanaf 18.30 uur bij MFC Nieuw Jeruzalemkerk, Cornelisdirkszplein 10. Aanvang: 18.45 uur. Je kunt ter plekke de namen van jouw kind/kinderen doorgeven, zodat ze worden voorgelezen. Muziek wordt verzorgd door Henk Lip (piano) en Leonie van den Berg-Beks (zang). Aanmelden niet nodig.

Fluitenberg: welkom in Uitvaartcentrum Zevenberg in Fluitenberg, inloop vanaf 18.00 uur. Opgeven voor 11 december kan via www.manonsnoeker.nl/wereldlichtjesdag.

Gilze: welkom in de Sint Petrus’ Bandenkerkvanaf 18.15 uur. Om 18.30 uur start de ceremonie. Om 19 uur steken we de kaarsen aan. Na afloop is er thee en koffie. Meer info via Facebook.

Goes / Middelburg: open vanaf 18.15 uur: Oostkerk, Oostkerkplein 1, Middelburg.

Goirle: welkom bij Nemas Uitvaartverzorging, Bergstraat 103. Aanvang 18.30 uur. Je mag een foto meenemen. Meer informatie via Angèle: [email protected]

Groningen: welkom bij de vijver in het Noorderplantsoen. Vanaf 18.25 uur kun je een lantaarntje afhalen, deze worden later in de vijver uitgezet. Met live muziek ‘Precious Child’. Meer info via de eigen website.

Haarlem: deuren open 18.15 uur, bijeenkomst van 18.30-19.30 uur in de St. Jozefkapel, Vergierdeweg 458. Welkom bij deze activiteit van OOK i.s.m. stichting Nabestaandenzorg en de kapel.

Heemskerk: welkom in de Dorpskerk. Programma start om 18.45 uur, deuren open om 18.15 uur. Thema: “Wij denken aan jou”. Met muziek van het koor Recreation en er zijn woorden van troost. Wil je een kaarsje aansteken? Neem dan zelf een potje en een waxinelichtje mee. Na de bijeenkomst is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade. Meer informatie via Facebook.

Heerlen: meer informatie volgt via de website van Wereldlichtjesdag Heerlen.

Heiloo: Welkom bij de Witte Kerk, Heerenweg 32. Op het buitenterrein komen lichtgevende cocons te hangen. Op houten vlinders zijn de namen van kinderen te lezen. Wil je de naam van jouw kind op één van deze vlinders? Geef deze dan door via de website van stichting Kist.

Helmond: welkom om 19.00 uur bij Dela, Meanderlaan 1. Fijn als je je aanmeldt voor woensdag 7 december via [email protected].

Herwijnen: Welkom bij het Geofort (Nieuwe Steeg 74) vanaf 17.45 uur. Om 18.30 uur begint de ceremonie, om 19 uur steken wij de kaarsjes aan. Meer info via Facebook.

Heythuysen: welkom op de R.K. begraafplaats. De poort opent rond 18.50 uur. Neem zelf een kaarsje en een kaarsenhouder/glas of een lantaarntje mee. Meer informatie staat hier.

Hilversum: welkom op de Bosdrift 12 vanaf 18.30 uur. Programma van 19-20 uur. Meer informatie via Facebook.

Hollands Kroon: op de begraafplaatsen in Anna Paulowna (Middenweg), Middenmeer, Wieringerwaard, Zandburen (Hippolytushoef) en Stroe kunnen de namen worden voorgelezen van kinderen die worden gemist. Meld je aan via het formulier op de website. Welkom vanaf 18.30 uur.

Hoogeveen: 18.15 – 19.45 uur, ter hoogte van de Tamboerpassage bij de TAS.

Katwijk: let op – zaterdag 10 december. Aanvang: 19 uur. Er zal een livestream zijn. tot en met 6 december kun je de naam van jouw kind doorgeven. Meer informatie en aanmelden via de eigen website.

Klazienaveen: helaas dit jaar geen bijeenkomst ivm. familieomstandigheden.

Krommenie: St. Aya Memoriam Foundation organiseert een bijeenkomst op zaterdag 10 december: Lichtjes in de Vermaning. Deuren open vanaf 18.00 uur, aanvang 18.45 uur. Noorderhoofdstraat 46. Meer informatie/doorgeven van de naam van jouw kind/vragen: mail de stichting.

Leeuwarden: welkom in Het Theehuis op de Noorderbegraafplaats, Schapendijkje 4. De inloop is vanaf 18.30 uur in het Theehuis. Om 19.00 is er een kort samenzijn met gedichten en muziek bij het Monument voor Bijzondere Kinderen. Daar ontsteken de ouders een kaarsje. Na afloop kunnen ze zich nog even in het Theehuis opwarmen.

Leidsche Rijn / Vleuten: deuren open vanaf 18 uur. Locatie: kerk aan het Lint, Alendorperweg 103, Vleuten.

Leiden: welkom in het stadhuis. Deuren open om 18.15 uur, aanvang 18.45 uur, einde bijeenkomst 20 uur. Je kunt jouw kind noemen in de speciale film die hiervoor wordt gemaakt: zie meer informatie op hun site. Ook aanmelden verloopt via de website.

Lemmer: je vindt alle informatie via de website van Pure Uitvaart.

Lelystad: welkom bij Yarden, begraafplaats Ölandhorst. De inloop is van 18.15 tot 18.30 uur in de aula van Yarden en de herdenking duurt tot circa 20.30 uur. Meer informatie via Flevopost.

Linschoten / Montfoort: inloop vanaf 18.30. Bijeenkomst van 18.45-19.45 uur. ‘t Kruispunt, Nieuwe Zandweg 16. Meer informatie/doorgeven van de naam van jouw kind/vragen: mail Toinette.

Meppel: welkom in De Poort, Zomerdijk 10A (algemene begraafplaats). Ontvangst vanaf 18.30 uur, bijeenkomst start om 19 uur. Wil je dat jouw kind of kinderen genoemd wordt/worden? Mail dan naar [email protected].

Nijmegen: meer informatie via de eigen website vanaf half oktober. Locatie: Stevenskerk.

Noordhoek: welkom van 18.00 uur tot 20.00 uur in St. Jozefkerk, Bisschop Hopmansstraat 3. Aanmelden van de naam jouw kind/kinderen kan tot uiterlijk vrijdag 25 november via email naar [email protected].

Nuenen: welkom in het Van Goghkerkje, Papenvoort 2a, aanvang 18.45 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Aanmelden bij Michelle van Hout, ritueelbegeleider ([email protected]). Met live muziek van Joep Hoedemakers en een livestream.

Oirschot: dit jaar met het thema ‘kleur’, deur open vanaf 18.30 uur aanvang 18.45 uur. Aanmelden van een naam: [email protected]. Locatie: locatie Kapel Koestraat 35.

Ommen: welkom bij de vijver Jeroen Boschstraat in Ommen, vanaf 18.15 uur tot 19.30 uur. Met lichtbootjes, muziek, gedichten gaan we overleden kinderen herdenken. Meer informatie via de eigen website.

Oss: inloop vanaf 18.30 uur, aanvang 19 uur. Locatie:Herinneringshuis van Lith, Constantijn Huygensstraat 38.  Aannmelden:
[email protected]

Oud-Avereest: welkom in de Reestkerk, 18:30 uur begin, kerk open 18:15. Meer informatie via Facebook. De organisatie is te bereiken via [email protected].

Purmerend: Purmerkerkje, Westerweg 50 te Purmerend. Welkom vanaf 18.45 uur. Wil je de naam van jouw kind doorgeven? Klik op de link.

Raalte: Welkom in tuincentrum GroenRijk, Oude Zwolsestraat 8a. Deuren open om 18.15 uur, bijeenkomst van 18.45 – 19.30 uur. Er is een beperkt aantal zitplaatsen, aanmelden niet nodig. Giften zijn welkom in de giftenbox. De organisatoren zorgen voor kaarsjes en aanstekers. Contact: op Facebook (Wereldlichtjesdag Raalte) of via [email protected].

Rhenen: welkom op de begraafplaats Larikshof (Autoweg 25). Welkom vanaf 18 uur, bijeenkomst start om 18.30 uur. Meer informatie en aanmelden via de eigen website.

Rijswijk: welkom om 18.30 uur bij Yardenhuis, Eikelenburglaan 7, 2286 KA Rijswijk. Meer info via Facebook. Aanmelden kan via e-mail, [email protected] of telefonisch 06-13209414 (Wendy de Bont). Vermeld even het aantal personen.

Rotterdam/Zevenhuizen: kom naar de OOK-bijeenkomst, 18.45-21 uur, aanmelden via de link.

Schermerhorn: O.L.V.Geboortekerk, Hornplein 1 in Schermerhorn. Inloop vanaf 18:15 uur met koffie/thee. Aanvang: 18:40 uur. Aanmelden via [email protected] of 06-43279474.

Sevenum: er is een bijeenkomst in Helden, gemeente Peel en Maas.

Sliedrecht: Lionessa Sliedrecht organiseert een bijeenkomst op het Dr. Langeveldplein. De aanvang is 18.45 uur; verzamelen vanaf 18.30 uur.Meer info:  [email protected].

Sneek: deuren open om 18.30 uur, bijeenkomst 19-20 uur. Locatie: Talitha-Koem, Harste 8, Sneek. Er is een gedenktafel waar je een foto kunt neerzetten van jouw kind, broer of zus. Voor meer informatie: [email protected].

Son en Breugel: welkom in het Dommelhuis, Kerkplein 5 (Son). Inloop vanaf 18.30 uur, bijeenkomst start om 18.45 uur. Wil je de naam van jouw kind(eren) laten noemen? Stuur een mail naar: [email protected].

Spanbroek: aanvang 18.30 uur in ’t Kerkhuys in Spanbroek. Organisatie: Mia Koelemeijer.

Steenwijk: Welkom vanaf 18.45 uur bij de Oude begraafplaats Steenwijk, Meppelerweg 79. Aanmelden en meer info: [email protected]

Swichum (Fr.): we verzamelen om 18.30 uur op de parkeerplaats aan de Moskoureed en lopen van daar gezamenlijk naar de Nicolaestsjerke, (Ayttadyk 3). Daar worden de namen genoemd, worden kaarsen aangestoken en klinkt live muziek. Na afloop is er koffie/thee en chocomel. Zie ook www.kerkjevanswichum.nl.

Terneuzen: welkom in uitvaartcentrum de Ridder, 18.30 binnenkomst, aanmelden via [email protected]. Meer info via de eigen website.

Tegelen: helaas dit jaar geen bijeenkomst.

Tilburg: deuren open vanaf 18.30 uur. Bijeenkomst van 19-20.30 uur. Locatie: Grand Café Ode (Crematorium Tilburg), Karel Boddenweg 7.

Valthermond: 18.45 – 20 uur, Cultureel Centrum Nr. 11.

Veenendaal: stichting Rouwkost organiseert een programma met o.a. Manu Keirse als spreker. Aanmelden verplicht ivm aantal plaatsen.

Veenendaal: ook is er een bijeenkomst op het Kees Stipplein. Het programma begint vanaf 18.30 uur en het duurt tot ongeveer 20.00 uur. Ouders, broers, zussen, familie en vrienden zijn welkom. Na het programma is er de gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje warme chocolademelk. Aanmelden verloopt via de website van Mincke van Schuppen.

Veldhoven/Brabant-Oost: kom naar de OOK-bijeenkomst, 18-21 uur, aanmelden via de link.

Volendam: met een warm hart ben je uitgenodigd in het Stolphoevekerkje EN via livestream. Deuren open vanaf 18.30 uur. De livestream start rond 18.40 uur via Facebook ‘Wereldlichtjesdag Volendam‘.

Vorden: welkom in de Dorpskerk, Dorpsstraat 12, van 18.30 – 19.30 uur om een kaars aan te steken. Je kunt er ook een herinneringshart of -ster beschrijven met de naam, een gedachte of een herinnering. Van harte welkom.

Waddinxveen: Welkom bij de Algemene Begraafplaats Thijmhof – Alberdingk Thijmlaan 8. Van 18.30 – 20:30 uur. Organisatie: Uitvaartdienstverlening Blauwe Vlinder.

Woerden: welkom in Bredius Honk Woerden, Kievitstraat 40. Inloop vanaf 18.30u, start 19.00u. We noemen de namen, luisteren naar muziek en woorden. We maken een korte lichtjes wandeling door het Bos. Aansluitend is er een samenzijn met warme chocomel, gluhwein en iets lekkers.

Woudrichem / Land van Heusden en Altena: kom naar ’t Rondeel te Woudrichem, inloop is vanaf 18.15 uur, het programma start om 18.30 uur. Meer informatie: zie Facebook.

Zoetermeer: welkom vanaf 18.30 uur. Locatie: crematorium Meerbloemhof, Buytenparklaan 1, 2717 AX Zoetermeer. Dit wordt de 10e keer in Zoetermeer.

Via Facebook vonden wij ook activiteiten in Best, Drachten, Enschede, Kampen, Katwijk (op zaterdag 10 december), Noord-Groningen (Eenrum), Noordwijk, Ommen, Oud-Beijerland/Hoekschewaard, Tilburg, Wezep.

Via Instagram vonden we ook veel locaties: zoek naar ‘Wereldlichtjesdag’.

***

Wij houden op deze site alle locaties bij. Mis je er een? Mail ons dan met kort de woonplaats, locatie, tijdstip, eventueel aanmelden en of ouders een foto mogen meenemen. We ontvangen dit graag via de webredactie: [email protected].

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 9 december 2022.

Meer evenementen

12 december 2022

Maandelijks online rouwcafé (december 2022)

maandag 12 december @ 19:00 – 20:15 –

Vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) organiseert maandelijks een online rouwcafé. Tref lotgenoten vanuit je eigen huis en ervaar herkenning, troost. Meld jij je ook aan?

Lees meer

17 december 2022

Lezing ‘moederhart vol rouw en liefde’ in Hengelo door Elsbeth Kuysters

zaterdag 17 december @ 13:30 – 16:30 –

OOK organiseert op 17 december 2022 een lezing over doorgaan na het verlies van je kind door Elsbeth Kuysters in Kulturhus Hasselo te Hengelo. Welkom aan alle lotgenoten voor troost, herkenning en perspectief.

Lees meer