Landelijke Dag 2023

Wanneer

zaterdag 18 maart    
9:45 - 16:00

Waar

Vergader- en Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10, Nijkerk, 3862CX

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Op zaterdag 18 maart 2023 organiseert OOK haar landelijke dag. OOK verwelkomt op de landelijke dag ook lotgenoten die geen lid zijn van de vereniging. Wil je weten wat we bedoelen met herkenning, troost en perspectief? Kom dan zeker op deze dag naar onze bijeenkomst. Deze wordt in het centrum van Nederland gehouden, goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Bij de landelijke dag is een tafel waarop je de foto van je kind(eren) kunt zetten. 

Let op: Er is een speciaal programma voor alle broers en zussen vanaf 18 jaar. Zie hieronder.

Dagschema

De deuren zijn open vanaf 09.45 uur, je bent welkom voor koffie en thee.
Het programma start om 10.20 uur met een welkom door de dagvoorzitter. Daarna volgt een inleiding, verzorgd door Marjolein Hartman ( Pons Jan Vermeer, lotgenoot, coach en spreker, is helaas verhinderd vanwege zijn gezondheid).
Om 12.30 uur gaan we lunchen; we hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de eerder doorgegeven dieetwensen.
Vanaf 13.30 uur starten diverse workshops en de wandeling.
Rond 16.00 uur is de landelijke dag afgelopen.

Bereikbaarheid van De Schakel

Met het openbaar vervoer
De Schakel is goed per trein te bereiken. Het NS Station ligt op slechts 200 meter afstand van De Schakel en is rechtstreeks te bereiken vanaf de intercitystations Amersfoort, Utrecht en Zwolle (2 x per uur). Kijk op 9292.nl voor meer informatie.

Met de auto
Op het terrein van de Schakel kun je gratis parkeren. Er is beperkt plaats. Klik hier voor de routebeschrijving.
Tevens kun je vrij parkeren bij het NS-station (P+R) op 200 meter afstand. Aan de Oranjelaan kun je gratis parkeren middels een parkeerschijf (blauwe zone). Een parkeerschijf is verkrijgbaar bij De Schakel.
Parkeergarage ‘De Oosterpoort’ is de dichtstbijzijnde overdekte parkeergarage. De ingang is bij de rotonde even voorbij De Schakel. Het parkeertarief is € 0,90 per uur. Je kunt ook een dagkaart tegen een gereduceerd tarief bij De Schakel aanschaffen. Hiervoor betaal je € 5,00.

Ochtendprogramma – nieuwe spreker

De dag wordt geopend door Marjolein Hartman. Zij verloor haar zoon bij een surf-ongeval en schreef het boek Rauw.
Helaas moest Pons Jan Vermeer op het laatste moment afzeggen in verband met zijn gezondheid. Zijn workshop over de prioriteit van de kwaliteit van onze slaap zal hij later dit jaar alsnog geven voor OOK.

Lunch

OOK biedt alle aanwezigen een lunch aan. Eventuele allergieën kun je doorgeven bij het aanmelden.

Boek ‘Verdriet in de ogen kijken’

Bij de landelijke dag kun je een van de laatste exemplaren van het boek ‘Verdriet in de ogen kijken’ aanschaffen. Dit boek is uitgebracht bij het 40-jarig bestaan van de vereniging en bundelt verhalen van ouders die hun kinderen moeten missen. Het boek is bedoeld om de buitenwereld meer inzicht te geven in hun verdriet, het leven met het gemis en verweven ervan in hun leven.
Het boek is te koop voor €15, alleen contact af te rekenen.

Je leest hier meer over dit boek. 

 

Workshops

Workshop “Goed slapen als belangrijkste prioriteit” met Pons Jan Vermeer – VERVALT

INGELAST: Workshop ‘sleutelhanger maken’

In plaats van de slaap-Workshop, organiseert OOK een workshop “met macramé sleutelhanger maken, met naam van je kind”. Workshopleider is Jolanda Rus, lotgenoot.
Iedereen die zich had aangemeld voor de slaap-workshop, ontvangt hierover bericht. Als je niet wilt meedoen aan deze workshop, dan kun je meegaan met de wandeling.

Wandelen op de Landelijke Dag 

Er staat een wandeling van een klein uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte om elkaars verhalen te horen, samen delen. Onderweg drinken we een kopje koffie of thee. Je bent van harte welkom om mee te gaan. 

Zingen met Marleen Mulderij

In april 2015 ben ik begonnen met mijn eigen onderneming ‘FIJN Zangcoaching’ in Assen. Naast mijn werk als basisschoolleerkracht geef ik twee dagen per week individuele zanglessen aan ‘iedereen die een stapje verder wil dan de badkamer’. Voornamelijk pop/lichte muziek, mijn leerlingen komen zelf met nummers die ze graag willen zingen.  

Na de plotselinge dood van onze dochter en zus Lonneke (18-12-2015) dacht ik dat ik niet meer zou kunnen zingen. Maar ook Lonneke genoot haar hele leven van zang en muziek. Juist in die muziek zou ik haar kunnen vinden. Dus heb ik besloten om door te gaan met het geven van de zanglessen en ben ik zelf ook blijven zingen, hoe moeilijk soms ook. Zingen zonder te hoeven presteren, zonder de angst wat anderen van je stem vinden, jezelf en misschien je emoties kunnen vinden in het zingen, samen zingen en daar kracht uit halen, iets in jezelf overwinnen, dat waren mijn gedachten toen ik aangaf een workshop te willen geven tijdens de landelijke dag. Ik nodig een ieder uit om deel te nemen aan de workshop. Niks hoeft, alles mag. Ik neem een piano mee en ook een aantal nummers waar we uit kunnen kiezen, maar als iemand een eigen inbreng heeft is dat ook mogelijk.  

Spel ‘De sterren van de Hemel’

Aan de hand van vragen kunnen ouders het verhaal van hun overleden kind met de andere lotgenoten delen.
De workshop heeft 6 tot 8 deelnemers en wordt begeleid door een groepsleider. Dit zijn Dorien Klunder en René van der Rest.

Verbonden Broers en Zussen

De Verbonden Broers en Zussen (VBZ) zijn ook aanwezig op deze dag met een speciaal programma voor alle broers en zussen. VBZ nodigt iedereen uit die 18 jaar of ouder is en een broer of zus moet missen. Ook als het een halfbroer of halfzus is, of een stiefbroer of stiefzus.
Tijdens de landelijke dag start VBZ het programma samen met de ouders, daarna volgt er een eigen programma. Daar kun je op een laagdrempelige manier kennis maken en praten met andere lotgenoten. In de middag is er een wandeling of een creatieve workshop die je kunt volgen.
Voor alle aanwezigen is er een lunch. Eventuele allergieën kun je doorgeven bij het aanmelden.

Workshop herinneringskistjes – VOL

We gaan een herinneringskistje decoreren. OOK zorgt voor materiaal. Hierbij mag je uiteraard ook gebruik maken van eigen meegebrachte foto’s, persoonlijke spulletjes en toepasselijke teksten, gedichtjes, boekjes, tijdschriften, e.d.

We maken, onder het genot van een kopje koffie/thee, kennis met elkaar en vertellen elkaar beknopt ons verhaal.
Vervolgens steken we kaarsjes aan voor onze kinderen en delen een gedicht. Na afloop bewonderen we elkaars creaties.

Graag tot dan!
Anja Paalvast

VOL – Verlies in de vriendenkring

Kinderen worden jongeren. Ze zoeken hun eigen weg. Ze lijken afstand te nemen van hun ouders. Soms gaat dat heftig en dan weer gaat dat bijna geruisloos: vader wordt een vriend, een kameraad en moeder een vriendin.  Broer(s)en zussen, als die er zijn, veranderen van rol. Het is de levensfase waarin sommige vriendjes en vriendinnetjes blijven komen en / of zij naar hen toegaan. Het is de fase waarin er zich vaak een nieuwe vriendenkring vormt uit schoolgenoten, de sport, uit het uitgaansleven. Vaak zo een groep van rond de zeven. Jongeren om mee uit te gaan, om mee te praten over de dingen van het leven. Wat zij denken lijkt belangrijker dan wat de ouders denken.
Ze vieren het examen en de overgang naar vervolgonderwijs of beginnen aan hun eerste betaalde baan. Ik denk aan jongeren tussen 16 en 25 (rekbaar)…

En dan gebeurt het heftige: één van hen wordt ziek, krijgt een ongeval, beëindigt zijn of haar leven of komt om door geweld. Veel aandacht gaat naar de ouders, vaak al wat minder naar broers en zussen en grootouders, maar wat gebeurt er in die tijd en daarna in en met die vriendenkring? Welke plaats hebben ze bij de uitvaart?  Blijven ze met elkaar optrekken? Onderhouden ze contact met de ouders?

Het is me meerdere keren opgevallen dat ouders hun teleurstelling uiten over de mensen die niet meer van zich laten horen, van wie ze geen steun ervaren, maar ook dat er ook na een aantal jaren contact is gebleven met één of meerderen uit die vriendenkring.  Vrienden die komen. Vrienden die een bloemstuk op het graf blijven leggen. Het maakte me nieuwsgierig naar de vraag: wat betekent dit voor de ouders? Welke ervaring hebt U? Kunt en wilt u daar een verhaal over vertellen?

Marinus van den Berg

Marinus schrijft over rouw en verlies ([email protected])

VOL – Workshop bloemschikken

Je bent van harte welkom bij de workshop bloemschikken! Na een intensief ochtendprogramma ga je na de lunch aan de slag met het maken van een bloemstukje in het teken van het voorjaar. Je gaat uit je hoofd, “in je handen” en kunt ondertussen met elkaar in gesprek gaan over je overleden kind(eren).
Het creatief bezig zijn heeft mij heel goed geholpen bij mijn rouwarbeid. Je zet letterlijk je hoofd even stil en maakt iets met je handen. Het resultaat van deze middag is een bloemstukje om op het graf van je kind te plaatsen of in de huiskamer bij de foto. Wil je een afbreekmesje en een kniptang meenemen? De vereniging zorgt voor de overige materialen.
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.
Monica van Hest

Yoga-workshop – VOL

Beste lotgenoten,

Wat fijn dat ik voor jullie een yoga workshop mag verzorgen op de landelijke dag van OOK. Mijn naam is Bianca Solter, vrijwilliger bij de vereniging OOK als regio coordinator Zuid-Holland en ik geef gastlessen op een aantal politie academies en net als jullie ouder van een overleden kind.

Ik wil je graag uitnodigen voor een 1,5 uur durende yoga workshop waarbij ik wil beginnen met een aantal grondende oefeningen om tot rust te komen en het lichaam al een beetje te gaan voorbereiden.

Voor iedereen die zijn kind verloren is kan het heel moeilijk zijn om in contact te blijven met de realiteit en soms raken we letterlijk de grond onder onze voeten kwijt en daarom wil ik in deze workshop een aantal krachtige houdingen doen om deze verbinding weer te mogen voelen en herstellen.
Het grootste gedeelte van deze workshop zal bestaan uit een aantal zittende en liggende houdingen die we langere tijd zullen gaan vasthouden en ik wil graag afsluiten met een Nidra oefening ook wel slaapyoga genoemd.
De workshop wordt gegeven in een veilige omgeving en is toegankelijk voor mannen en vrouwen, jong en oud, dik of dun, lenig of juist helemaal niet.

Ik hoop je te mogen begroeten,
Namaste,
Bianca Solter

 

Inschrijven Landelijke dag 2023

  • Je kunt kiezen om alleen aan de ochtend of middag mee te doen. We vinden het erg fijn om samen met je te lunchen: dan kunnen we kennismaken of even doorpraten over wat ons bindt.
  • Geef SVP aan of er allergieën zijn, etc.
  • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je laten weten dat je in de workshop van je tweede keus wordt geplaatst.

Foto roodborst: Vincent van Zalinge, unsplash.com

Meer evenementen

11 maart 2023

Platform ‘Alleen verder’ (maart)

zaterdag 11 maart @ 19:00 – 20:15 –

Doe op zaterdagavond 11 maart/13 mei/8 juli online mee aan het OOK-platform ‘Alleen verder’ voor troost, herkenning, perspectief. Meld je aan voor de zoom-link.

Lees meer

12 maart 2023

Lezing ‘leven met het verlies van een dierbare’ Manu Keirse

zondag 12 maart @ 14:00 – 16:00 –

‘Leven met verlies van een dierbare’, lezing door Manu Keirse in Utrecht. Kom op zondagmiddag 12 maart 2023 naar de Geertekerk in Utrecht. Voel je genodigd door Stichting TrösT, Humanitas en de Geertekerk.

Lees meer