Landelijke Dag 2023

Wanneer

zaterdag 18 maart    
9:30 - 17:30

Waar

Vergader- en Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10, Nijkerk, 3862CX

Evenement type

Kaart wordt geladen...

Op zaterdag 18 maart 2023 organiseert OOK haar landelijke dag. OOK verwelkomt op de landelijke dag ook lotgenoten die geen lid zijn van de vereniging. Wil je weten wat we bedoelen met herkenning, troost en perspectief? Kom dan zeker op deze dag naar onze bijeenkomst. Deze wordt in het centrum van Nederland gehouden, goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Ochtendprogramma

De dag wordt geopend door Pons Jan Vermeer. Hij zal vertellen over zijn persoonlijke rouw en de fysiek, mentale en emotionele reacties in het lichaam. In de middag geeft hij een workshop over de prioriteit van de kwaliteit van onze slaap.

Pons Jan: “Van oorsprong ben ik sportdocent met grote affiniteit en een passie voor tennis: In het verleden was ik twaalf jaar werkzaam voor de (KNLTB) tennisbond en medeverantwoordelijk voor Jong Oranje onder achttien jaar. Tot er bij mijn dochter Dante een hersentumor werd geconstateerd. Na anderhalf jaar van diverse operaties, chemokuren en bestralingen overleed zij op vijfenhalf-jarige leeftijd. In de beginperiode van rouw verloor ik niet alleen mijn dochter maar ook mijn baan en uiteindelijk eindigde ook mijn huwelijk. Tijdens de zeer heftige periode van verlies heb uiteindelijk veel gehad aan mijn kennis op het gebied van het lichaam en hoe ons mentale en emotionele brein werkt. Het heeft mij onder andere geholpen om weer in balans te komen.

Inmiddels ben ik al heel wat jaren werkzaam als coach, trainer en spreker en adviseer ik topsporters, zorg-organisaties en het bedrijfsleven om in balans te blijven als de druk op wat voor manier te hoog wordt. Tijdens een van deze momenten kwam ik in contact met een lid van OOK en spraken we over ons beider verlies. Daarna heeft de vereniging mij gevraagd of ik iets kan betekenen op de Landelijk Dag als openings-spreker. Met veel eer en plezier zal ik op deze dag dan ook als spreker en workshopbegeleider proberen met mijn eigen ervaring en wetenschappelijke kennis een waardevolle bijdrage te leveren.”

Lunch

OOK biedt alle aanwezigen een lunch aan. Eventuele allergieën kun je doorgeven bij het aanmelden.

Workshops

Yoga-workshop

Beste lotgenoten,

Wat fijn dat ik voor jullie een yoga workshop mag verzorgen op de landelijke dag van OOK. Mijn naam is Bianca Solter, vrijwilliger bij de vereniging OOK als regio coordinator Zuid-Holland en ik geef gastlessen op een aantal politie academies en net als jullie ouder van een overleden kind.

Ik wil je graag uitnodigen voor een 1,5 uur durende yoga workshop waarbij ik wil beginnen met een aantal grondende oefeningen om tot rust te komen en het lichaam al een beetje te gaan voorbereiden.

Voor iedereen die zijn kind verloren is kan het heel moeilijk zijn om in contact te blijven met de realiteit en soms raken we letterlijk de grond onder onze voeten kwijt en daarom wil ik in deze workshop een aantal krachtige houdingen doen om deze verbinding weer te mogen voelen en herstellen.

Het grootste gedeelte van deze workshop zal bestaan uit een aantal zittende en liggende houdingen die we langere tijd zullen gaan vasthouden en ik wil graag afsluiten met een Nidra oefening ook wel slaapyoga genoemd.

De workshop wordt gegeven in een veilige omgeving en is toegankelijk voor mannen en vrouwen, jong en oud, dik of dun, lenig of juist helemaal niet.

Ik hoop je te mogen begroeten,

Namaste,

Bianca Solter

Verlies in de vriendenkring

Kinderen worden jongeren. Ze zoeken hun eigen weg. Ze lijken afstand te nemen van hun ouders. Soms gaat dat heftig en dan weer gaat dat bijna geruisloos: vader wordt een vriend, een kameraad en moeder een vriendin.  Broer(s)en zussen, als die er zijn, veranderen van rol. Het is de levensfase waarin sommige vriendjes en vriendinnetjes blijven komen en / of zij naar hen toegaan. Het is de fase waarin er zich vaak een nieuwe vriendenkring vormt uit schoolgenoten, de sport, uit het uitgaansleven. Vaak zo een groep van rond de zeven. Jongeren om mee uit te gaan, om mee te praten over de dingen van het leven. Wat zij denken lijkt belangrijker dan wat de ouders denken.
Ze vieren het examen en de overgang naar vervolgonderwijs of beginnen aan hun eerste betaalde baan. Ik denk aan jongeren tussen 16 en 25 (rekbaar)…

En dan gebeurt het heftige: één van hen wordt ziek, krijgt een ongeval, beëindigt zijn of haar leven of komt om door geweld. Veel aandacht gaat naar de ouders, vaak al wat minder naar broers en zussen en grootouders, maar wat gebeurt er in die tijd en daarna in en met die vriendenkring? Welke plaats hebben ze bij de uitvaart?  Blijven ze met elkaar optrekken? Onderhouden ze contact met de ouders?

Het is me meerdere keren opgevallen dat ouders hun teleurstelling uiten over de mensen die niet meer van zich laten horen, van wie ze geen steun ervaren, maar ook dat er ook na een aantal jaren contact is gebleven met één of meerderen uit die vriendenkring.  Vrienden die komen. Vrienden die een bloemstuk op het graf blijven leggen. Het maakte me nieuwsgierig naar de vraag: wat betekent dit voor de ouders? Welke ervaring hebt U? Kunt en wilt u daar een verhaal over vertellen?

Marinus van den Berg

Marinus schrijft over rouw en verlies ([email protected])

Workshop herinneringskistjes

We gaan een herinneringskistje decoreren. OOK zorgt voor materiaal. Hierbij mag je uiteraard ook gebruik maken van eigen meegebrachte foto’s, persoonlijke spulletjes en toepasselijke teksten, gedichtjes, boekjes, tijdschriften, e.d.

We maken, onder het genot van een kopje koffie/thee, kennis met elkaar en vertellen elkaar beknopt ons verhaal.
Vervolgens steken we kaarsjes aan voor onze kinderen en delen een gedicht. Na afloop bewonderen we elkaars creaties.

Graag tot dan!
Anja Paalvast

Wandelen op de Landelijke Dag 

Er staat een wandeling van een klein uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte om elkaars verhalen te horen, samen delen. Onderweg drinken we een kopje koffie of thee. Je bent van harte welkom om mee te gaan. 

Workshop De sterren van de Hemel

Aan de hand van vragen kunnen ouders het verhaal van hun overleden kind met de andere lotgenoten delen.
De workshop heeft 6 tot 8 deelnemers en wordt begeleid door een groepsleider. Dit zijn Dorien Klunder en René van der Rest.

Workshop bloemschikken

Je bent van harte welkom bij de workshop bloemschikken! Na een intensief ochtendprogramma ga je na de lunch aan de slag met het maken van een bloemstukje in het teken van het voorjaar. Je gaat uit je hoofd, “in je handen” en kunt ondertussen met elkaar in gesprek gaan over je overleden kind(eren).
Het creatief bezig zijn heeft mij heel goed geholpen bij mijn rouwarbeid. Je zet letterlijk je hoofd even stil en maakt iets met je handen. Het resultaat van deze middag is een bloemstukje om op het graf van je kind te plaatsen of in de huiskamer bij de foto. Wil je een afbreekmesje en een kniptang meenemen? De vereniging zorgt voor de overige materialen.
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.
Monica van Hest

Zingen met Marleen Mulderij

In april 2015 ben ik begonnen met mijn eigen onderneming ‘FIJN Zangcoaching’ in Assen. Naast mijn werk als basisschoolleerkracht geef ik twee dagen per week individuele zanglessen aan ‘iedereen die een stapje verder wil dan de badkamer’. Voornamelijk pop/lichte muziek, mijn leerlingen komen zelf met nummers die ze graag willen zingen.  

Na de plotselinge dood van onze dochter en zus Lonneke (18-12-2015) dacht ik dat ik niet meer zou kunnen zingen. Maar ook Lonneke genoot haar hele leven van zang en muziek. Juist in die muziek zou ik haar kunnen vinden. Dus heb ik besloten om door te gaan met het geven van de zanglessen en ben ik zelf ook blijven zingen, hoe moeilijk soms ook. Zingen zonder te hoeven presteren, zonder de angst wat anderen van je stem vinden, jezelf en misschien je emoties kunnen vinden in het zingen, samen zingen en daar kracht uit halen, iets in jezelf overwinnen, dat waren mijn gedachten toen ik aangaf een workshop te willen geven tijdens de landelijke dag. Ik nodig een ieder uit om deel te nemen aan de workshop. Niks hoeft, alles mag. Ik neem een piano mee en ook een aantal nummers waar we uit kunnen kiezen, maar als iemand een eigen inbreng heeft is dat ook mogelijk.  

Workshop “Goed slapen als belangrijkste prioriteit” met Pons Jan Vermeer

’s Avonds in bed snel wegzakken en de volgende ochtend weer fris en fruitig opstaan. Wie droomt er niet van? Toch lukt het lang niet iedereen om aan een gezonde nachtrust te komen. Zeker wij als ouders van een overleden kind. Altijd maar aanstaan, je verantwoordelijk voelen, gestoord worden tijdens de slaap en een schuldgevoel dat je anderen tekort doet maken het vaak moeilijk om een goede kwaliteit van slaap te genereren. Het is dan ook bekend dat ouders van een overleden kind over het algemeen minder goed slapen. Dit is vervelend, maar gelukkig zijn er manieren om het makkelijker te maken.

In de workshop komen de volgende thema’s aan de orde:

 • Waarom is slapen de belangrijkste prioriteit?
 • Wat is kwalitatief goed slapen?
 • Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een goede nachtrust?
 • Hoe sluit ik een dag goed af en laat ik de dag los?
 • Wat doet stress met de kwaliteit van slaap?
 • Hoe herstel ik van een verstoorde nacht?
 • De is de kracht van een powernap?
 • Goed zorgen voor een ander begint met ook goed zorgen voor jezelf.
 • Leren van elkaar.
 • Praktische tips.
 • Korte oefeningen om direct toe te passen.

Aan het einde van de workshop is er ruimte om individuele vragen te stellen. Wil je meer weten? Dan kun je deze site bezoeken: www.slaapcentraal.com.

Inschrijven Landelijke dag 2023

 • Je kunt kiezen om alleen aan de ochtend of middag mee te doen. We vinden het erg fijn om samen met je te lunchen: dan kunnen we kennismaken of even doorpraten over wat ons bindt.
 • Geef SVP aan of er allergieën zijn, etc.
 • Hidden
 • Bij de Landelijke Dag kun je meedoen met een workshop. Die kies je hierbij. Mocht jouw aanmelding niet passen, dan zal de werkgroep je laten weten dat je in de workshop van je tweede keus wordt geplaatst.

Foto roodborst: Vincent van Zalinge, unsplash.com

Meer evenementen

11 maart 2023

Platform ‘Alleen verder’ (maart)

zaterdag 11 maart @ 19:00 – 20:15 –

Doe op zaterdagavond 11 maart/13 mei/8 juli online mee aan het OOK-platform ‘Alleen verder’ voor troost, herkenning, perspectief. Meld je aan voor de zoom-link.

Lees meer

12 maart 2023

Lezing ‘leven met het verlies van een dierbare’ Manu Keirse

zondag 12 maart @ 14:00 – 16:00 –

‘Leven met verlies van een dierbare’, lezing door Manu Keirse in Utrecht. Kom op zondagmiddag 12 maart 2023 naar de Geertekerk in Utrecht. Voel je genodigd door Stichting TrösT, Humanitas en de Geertekerk.

Lees meer