Landelijke Dag 2019

Datum/Tijd
zaterdag 16 maart
10:00 - 17:30

Locatie
Vergader- en congrescentrum “De Schakel” Nijkerk
Oranjelaan 10
Nijkerk

De vereniging Ouders Overleden Kind nodigt alle lotgenoten uit voor een dag om samen te zijn: ervaar dat samen zijn troost, herkenning en perspectief biedt.

Het programma start in de ochtend met een lezing door Leo Fijen. Hij is programmamaker voor KRO-NCRV. De lezing die hij geeft zal een interactief karakter hebben; na een inleiding zal Leo de ouders en broers/zussen gelegenheid geven om nader kennis te maken met elkaar. Want ouders herkennen elkaars verhalen en geven andere ouders daarmee ook troost en perspectief.

De dagvoorzitter is Peter van Hest.

Namens de Verbonden Broers en Zussen spreekt Lynn Kraaijeveld. In de middag organiseren de Verbonden Broers en Zussen een eigen programma. Aanmelden hiervoor verloopt via deze pagina.

Praktische informatie

De Schakel is goed bereikbaar. Je vindt alle informatie hier terug.
De lunch wordt je aangeboden door OOK.
Doordat bijna iedereen zich vooraf heeft aangemeld, zal het aanmelden snel kunnen verlopen.

Middagprogramma: diverse workshops. Aanmelden via onderstaand formulier

VOL – Workshop 1 gedichten door Suzan Hilhorst

Suzan Hilhorst. Foto: Wybe van Brakel

Hoe rouw je met woorden. Hoe beschrijf je wat niet te beschrijven lijkt. Hoe vind je troost in zinnen… Nu en later. Suzan Hilhorst, schrijver en ervaringsdeskundige op het gebied van rouw geeft een workshop proza/gedichten schrijven. Tevens draagt zij voor uit eigen werk en dat van andere schrijvers.

Workshop 2 yoga door Eleonora van der Stap

‘Na het verlies van onze dochter Sophia werd ik geconfronteerd met indringende vragen aan mijzelf. Hoe rouw ik? Waar moet ik de kracht en wijsheid uithalen om mijn verdriet dragend te maken? Ik zocht naar diverse manieren en ontdekte dat er geen handboek voor rouwen bestaat. Rouwen doe je op je eigen manier. Voor mezelf is het rouwen een proces van loslaten, maar hoe doe je dat als je juist enorme behoefte hebt aan houvast. Mijn yogamat werd als het ware het ondergrond in de zoektocht naar mijn eigen innerlijke kracht. Ik heb zelf ervaren hoe ondersteunend, verlichtend en helend yoga kan zijn.
Het is juist de levensenergie die zwaar te lijden heeft tijdens het rouw. Met yoga brengen wij het lichaam in beweging, zodat de levensenergie weer beter gaat stromen. Dit wil ik graag delen met jou samen.’
Voor deze workshop raden we aan, makkelijke kleding, een handdoek en een yogamatje mee te nemen.

VOL – Workshop 3 ‘Boksen met jezelf’ door Sander Schouten

Eye 4 Safety verzorgt speciaal voor de vaders van een overleden kind een leuke, uitdagende fysieke workout. Uiteraard zijn moeders ook welkom!
‘Ik ben Sander Schouten, werkzaam bij de politie Rotterdam en daarnaast heb ik samen met Ben van Asperen het bedrijf Eye 4 Safety. Wij bieden alle denkbare preventietrainingen en workshops aan, in theorie, maar ook in de praktijk. Dit is onderbouwd door onze praktijkervaring van meer dan 30 jaar politie-ervaring. We gaan op zaterdag 16 maart een middag met z’n allen boksen. Dit doen we met elkaar, maar niet tegen elkaar. Op muziek krijgen jullie van ons een intensieve, leuke en leerzame workout. We leren jullie boksen in een veilige omgeving. Daarbij staan er een aantal zaken voor ons centraal; veiligheid, respect voor elkaar maar ook veel lol! Wij zijn beiden didactisch geschoold, juridisch onderlegd en daarnaast gecertificeerde sportleraren. Wij kijken ernaar uit om speciaal voor jullie een hele leuke en leerzame middag te mogen verzorgen.’

VOL – Creatieve workshop 4 Hoe houd ik me staande? Vilten door Annette Hartlief

‘Ik ben Annette en getrouwd met Jan, we hebben een dochter Ilona en een zoon Remco die helaas in 2000 is overleden. Het overlijden van Remco heeft veel invloed op ons gehad. Naast het grote gemis en verdere impact die het op ons leven had, had ik ook het gevoel dat ik wat moest doen met zijn overlijden. Ik wilde Remco zijn naam blijven noemen en betekenis geven aan dit grote verlies. Daarom ben ik na zijn overlijden me gaan verdiepen in het proces rondom de dood. Hierbij sprak rouwbegeleiding mij het meeste aan. Ik wilde graag mensen ondersteunen die ook een verlies hebben meegemaakt. Hiervoor ben ik opleidingen en trainingen gaan volgen. Tevens ben ik sinds 2004 direct betrokken bij Ouders Overleden Kind (OOK). Mijn workshop heet ‘Ontmaskeren van je eigen ik…’, omdat het verlies van je kind zo overweldigend en niet te bevatten is, het is te groot om te dragen. Op dat moment gaan we als ouders in een soort beschermingsmechanisme omdat de pijn te groot is. We gaan door op de ‘automatische piloot’. Dat heb je in eerste instantie nodig en daar is niets mis mee. Maar wat als het niet lukt om na verloop van tijd je weer te verbinden aan het leven? Tijdens deze workshop kijken we: wat gebeurt er nu met jou? Na deze uitleg maken we aan de hand van de theorie een viltwerkje om meer inzicht te krijgen wat er met je gebeurt. Nadien gaan we in gesprek met elkaar om de informatie die dit viltwerkje je geeft te ontsluiten en te benoemen. Dat is soms heel verrassend…’

VOL – Workshop 5 ‘Vertel, hoe doe jij dat?’ door Beate Matznetter (wijziging; Marinus van den Berg is helaas verhinderd)
‘Ik ben Beate Matznetter, schrijfster van het boek “Samen verder na verlies van een kind”, psychologe, mindfulnesstrainer, lachyogabegeleider, lotgenote. Ik begeleid een workshop bij de landelijke dag. In deze workshop ben je welkom in een kringgesprek. Ik werk graag met een soort ‘talking stick’, afgekeken en geleerd van de bijeenkomsten van inheemse Noord-Amerikaanse wijze stamleiders, waardoor er voor een ieder ontspannen aandacht en ruimte is. Al is de aanleiding verdriet om onze overleden kinderen, het doel is het delen van ervaringen, inzichten en ontdekkingen wat eerder verrijkt dan zwaar is.
Thema’s die aan de orde zullen komen zijn: Wat is mij respectievelijk mijn kind overkomen en waar sta ik nú op mijn levenspad? Welke hoop bracht me vandaag naar deze Landelijke Dag? Wat heb ik nu al opgestoken? Er zijn donkere en lichte dagen: wat doet me dan goed en geeft me kracht? Hoe kan ik me eraan blijven herinneren dat ik ook zelf zorg en aandacht nodig heb en ook daarvoor zorgen? En, last but not least: de liefde…. Hoe kunnen mijn man/ vrouw/ geliefde en ik het, terwijl het rouwen er mag zijn, samen goed hebben of samen nog beter krijgen?’
Er is plaats voor 20 personen bij deze workshop.

Workshop 6 Zingen door Marleen Mulderij (zaal 4)

‘In april 2015 ben ik begonnen met mijn eigen onderneming ‘FIJN Zangcoaching’ in Assen. Naast mijn werk als basisschoolleerkracht geef ik twee dagen per week individuele zanglessen aan ‘iedereen die een stapje verder wil dan de badkamer’. Voornamelijk pop/lichte muziek, mijn leerlingen komen zelf met nummers die ze graag willen zingen.

Na de plotselinge dood van onze dochter en zus Lonneke (18-12-2015) dacht ik dat ik niet meer zou kunnen zingen. Maar ook Lonneke genoot haar hele leven van zang en muziek. Juist in die muziek zou ik haar kunnen vinden. Dus heb ik besloten om door te gaan met het geven van de zanglessen en ben ik zelf ook blijven zingen, hoe moeilijk soms ook. Zingen zonder te hoeven presteren, zonder de angst wat anderen van je stem vinden, jezelf en misschien je emoties kunnen vinden in het zingen, samen zingen en daar kracht uit halen, iets in jezelf overwinnen, dat waren mijn gedachten toen ik aangaf een workshop te willen geven tijdens de landelijke dag. Ik nodig een ieder uit om deel te nemen aan de workshop. Niks hoeft, alles mag. Ik neem een piano mee en ook een aantal nummers waar we uit kunnen kiezen, maar als iemand een eigen inbreng heeft is dat ook mogelijk.’

VOL – Workshop 7 ‘Alle sterren aan de hemel’ door René van de Rest
Een bijzonder spel waarin we elkaar aan de hand van kaartjes vragen stellen over onszelf en onze omgang met ons verdriet. De vragen kunnen de inleiding vormen voor fijne gesprekken.  Er is plaats voor 8 personen bij deze workshop.

Workshop 8 Wandelen door Peter van Hest
Wandelen met lotgenoten-de landelijke dag van de OOK is een enerverende dag, die naast veel warmte ook energie kost. Ik neem jullie graag mee op een wandeling. De frisse lucht van Nijkerk brengt je weer op andere gedachten.
Iedereen kiest voor datgene wat het beste bij hem/haar past. Er is voldoende keus aanwezig, van boksen tot rustig luisteren. Maar ook lopen behoort tot de mogelijkheden. Een wandeling brengt soms mooie gesprekken tot stand. Mensen met wie je oploopt, die je misschien niet eens kent. Maar je hebt wel iets gemeen, het verdriet om je overleden kind. Of misschien hoor je tijdens het gesprek dat je een lotgenoot spreekt met gelijke interesses. Het maakt niet uit, het geeft je energie en de afstand is te overzien. Misschien tot ziens bij de voordeur van de zaal?

Workshop Creatief voor Verbonden Broers en Zussen (nieuwe pagina) 

Dit is de printversie Programma landelijke dag OOK 16 maart 2019

Afsluiting van de dag

Na de workshops zingt Marleen Mulderij een aantal liederen.
Dagvoorzitter Peter van Hest sluit de dag gezamenlijk af rond 16.30 uur. We nodigen je uit voor een borrel tot 17.30 uur.

Aanmelden verloopt via onderstaand formulier en is nu al geopend.

Meer activiteiten

3 februari 2019

Winterwandeling in Overijssel

De wandelgroep OOK in Twente nodigt je uit, eens in het seizoen mee te gaan. Samen wandelen in de natuur kan troostvol zijn en perspectief bieden.

Lees meer

16 maart 2019

VBZ bij Landelijke Dag 2019

Verbonden Broers en Zussen (VBZ) nodigt alle lotgenoten uit voor een dag om samen te zijn: ervaar dat samen zijn troost, begrip en perspectief biedt. Welkom in Nijkerk.

Lees meer
Spring naar toolbar