Landelijke dag 2018 op 10 maart

Datum/Tijd
zaterdag 10 maart
9:45 - 17:30

Locatie
Vergader- en congrescentrum “De Schakel” Nijkerk
Oranjelaan 10
Nijkerk

THEMA: KAN IK IETS VOOR JE DOEN

Op zaterdag 10 maart 2018 organiseert de vereniging Ouders Overleden Kind weer een landelijke dag. De dag is open voor iedereen die een kind heeft verloren, wel of geen lid van de vereniging.  Je aanmelding ontvangen we graag vooraf via het formulier op deze pagina. Vanaf 10.00 staat de koffie en thee klaar. Bij binnenkomst kunnen ouders een keuze maken voor één van de middagworkshops. De dagvoorzitter opent de dag om 10.30 uur.

Ochtendprogramma

Suzan Hilhorst. Foto: Wybe van Brakel

Het programma start in de ochtend met een lezing door Suzan Hilhorst, zij is schrijver, programmamaker en lotgenote. In mei 2017 debuteerde zij succesvol met haar boek Sara en Liv, over het verlies van haar twee dochters. Diverse media besteedden aandacht aan het boek, waaronder het NRC, het Algemeen Dagblad en de JAN. Daarnaast sprak Suzan in het programma Kijken in de Ziel (De Achterblijvers) en RTL Late Night. Sinds november is zij ambassadeur voor stichting Metakids. Na afloop kunnen er vragen gesteld worden aan Suzan Hilhorst.

Lunch
Om 12.15 uur staat de lunch klaar. Dan is ruim een uur de tijd om onder het genot van een broodje een praatje te maken met andere ouders.

Middagprogramma

In de middag kan je meedoen met één van de volgende workshops:

Workshop ‘Pas goed op elkaar’ (Johanneke de Vries)
Het thema van deze landelijk dag ‘Kan ik iets voor je doen’ is voor haar onlosmakelijk verbonden met de titel van workshop: pas goed op elkaar. De wereld staat op zijn kop wanneer een kind in een gezin dood gaat.  Iedereen rouwt op zijn eigen manier. In deze workshop praat je met elkaar en krijg je tips over wat er kan gebeuren in een relatie wanneer partners verschillende manieren van rouwen hebben. Johanneke is 10 jaar werkzaam als Rouwbegeleider en is ook lotgenote. Er is plaats voor 17 personen bij deze workshop.
Wil je meer over Johanneke weten, kijk dan op www.zegtmaar.com

Workshop ‘Rouwen-in conflict met je omgeving’ (Joanke Visser)
Je hebt een verpletterend verlies geleden. Je wereld staat stil en je weet niet waar je het zoeken moet. Juist nu heb je mensen om je heen nodig en juist nu blijkt het soms zo moeilijk om echt contact met anderen te krijgen. Conflictsituaties zijn niet wat je nu wilt maar toch gebeurt het wel regelmatig.

In deze workshop gaat het niet om het vinden van pasklare oplossingen, die zijn er niet. Veel meer gaat het om het zoeken naar wegen om in contact met je naaste omgeving te blijven als de grond onder je voeten wegzakt. Met elkaar uithouden wat eigenlijk niet uit te houden is. Er is plaats voor 17 personen bij deze workshop.
Wil je meer over Joanke weten kijk dan op www.dunamis.nl

Workshop ‘Boksen met jezelf’ (Sander Schouten en Ben van Asperen)
In deze fysieke workshop worden ouders uitgedaagd om meer inzicht te krijgen in jezelf. Ben je aanvallend, afwachtend of misschien wel heel iets anders.
Je leert boksen in een veilige en respectvolle omgeving. Dit doe je met elkaar, niet tegen elkaar en centraal staat veiligheid en respect voor elkaar. Er is plaats voor 20 personen bij deze workshop.
Sander en Ben werken bij de politie Rotterdam en geven daarnaast trainingen, wil je meer weten kijk dan op www.eye4safety.nl

Creatieve workshop ‘Stempel Maken’ (Salut Stefanie)
Stempels snijden is ontspannend en ook leuk. Bij deze workshop leer je hoe je zelf een stempel snijdt.
Het is aan te raden om alvast van tevoren na te denken of je een stempel wilt maken van bv de naam van je kind, een afbeelding, een woord, een letter of een symbool. Op Pinterest kan je inspiratie opdoen en natuurlijk zijn er op de dag zelf zijn ook genoeg voorbeelden. We gaan werken op een afmeting van 8 x 4 cm, zorg dat je ontwerp daarop past en lekker te snijden is. Als je een woord als stempel wilt maken, zorg dan dat de letters niet al te klein zijn en je hoeft verder niet in spiegelbeeld te werken.
Je gaat met minimaal 1 eigen stempel naar huis, samen met een inktkussentje en een bijpassend bewaarzakje én doosje. Er is plaats voor 10 personen bij deze workshop.
Stefanie ontwerpt illustraties en (geboorte)kaartjes en geeft workshops, wil je meer over haar weten kijk dan op www.salutstefanie.nl

Workshop ‘In gesprek’ (Marinus van den Berg) 
In deze workshop komen ouders zelf aan het woord. Want zo zegt Marinus: “Ouders hebben elkaar vaak veel te zeggen en kunnen elkaar steunen”. Marinus schept een veilige en vertrouwde sfeer. En stelt in deze workshop open vragen zoals: wie of wat helpt je bij je eigen verhaal?  Waarvan ga je open en waarvan ga je dicht? En wie of wat stoort je hierin? Er is plaats voor 20 personen bij deze workshop.

Workshop Muziek (Marcel Luntungan)
Deze workshop staat in het teken van muziek en ontmoeting. Een ontmoeting tussen lotgenoten. Als professional op het gebied van live muziek bij afscheid nodigt Marcel de aanwezigen uit om hun verhaal te delen. Met passende muziek brengt hij troost, verstilling en verbinding. Er zullen liederen zijn die een speciale betekenis hebben voor deelnemers. Wanneer deze in zijn repertoire zitten wil hij die op verzoek graag zingen en spelen. Wil je meer weten over Marcel kijk dan op www.marsmelody.nl

Workshop ‘Alle sterren aan de hemel’ (René van de Rest)
Een bijzonder spel waarin we elkaar aan de hand van kaartjes vragen stellen over onszelf en onze omgang met ons verdriet. De vragen kunnen de inleiding vormen voor fijne gesprekken.  Er is plaats voor 8 personen bij deze workshop.

Wandelen
Er staat een wandeling van rond een uur voor je klaar. Samen wandelen en praten, ruimte voor elkaars verhalen horen, samen delen. Onderweg zullen we stoppen om samen onze kinderen te gedenken. Je bent van harte welkom om mee te gaan.

Na de workshops is er de bijzondere theatervoorstelling ‘Gif: intens rouwportret’

GIF is een aangrijpend rouwportret van een man en een vrouw die eerst hun kind verliezen, daarna zichzelf en tot slotte elkaar. 6 jaar na het overlijden van hun kind treffen de man en vrouw elkaar weer in de aula van de begraafplaats waar hun zoontje ligt. De ontmoeting is even onwennig, pijnlijk als hartverscheurend.

Lot Vekemans schreef in 2009 de originele tekst voor NT Gent. Het theaterstuk wordt nog steeds door verschillende theatergezelschappen opgevoerd en is al in vele talen vertaald. Lotgenote Kim Som is regisseuse van deze bewerking, haar man Sander Demmink is acteur in het stuk. Na afloop gaat Kim in gesprek met de zaal. In de Nabij van januari 2018 kun je een interview lezen met Kim en Sander. 

Afsluiting van de dag

De dagvoorzitter sluit de dag gezamenlijk af  rond 16.30 uur. We nodigen je uit voor een borrel tot 17.30 uur. Aanmelden voor de landelijke dag is gewenst via het formulier hieronder.
Mocht je contact willen over de Landelijke Dag van OOK, of heb je vragen? Stuur ons een mail: ld@oudersoverledenkind.nl. We zien je graag op 10 maart in Nijkerk. Het team landelijke dag: Monica, Tineke, Meriam en Daphne.

Printversie programma landelijke dag 10 maart 2018

 

Meer activiteiten

7 april 2018

Vol – De kracht van schrijven: workshop Harttaal (Gelderland)

De enige die precies weet hoe het voelt om in jouw schoenen te staan, ben jij. Wat anderen ook tegen je zeggen, zij kunnen niet in jouw hoofd en in jouw hart kijken. Het helpt om over het verlies van je kind te schrijven. Maar hoe doe je dat? Wat als je altijd veel van schrijven hebt […]

Lees meer

26 mei 2018

Vol – Manu Keirse: lezing over het verlies van een kind (regio Breda)

Manu Keirse: Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist Speciaal voor de vereniging Ouders van een Overleden Kind spreekt dr. Manu Keirse over het verlies van een kind. De belangstelling voor deze lezing is zo groot, dat we de aanmelding moeten sluiten. U kunt ook de lezing op 16 juni in […]

Lees meer