Wereldlichtjesdag 2020

‘Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist’ – Ide Wolzak

Op 13 december 2020, Wereldlichtjesdag, staan we stil bij onze overleden kinderen die we meedragen in ons hart en in verbondenheid in het licht zetten. Lees hier waar je terecht kunt als je wil meedoen.

Jaarlijks, op elke tweede zondag in december, wordt ‘Wereldlichtjesdag’ gehouden. Op deze dag, om 19.00 uur ‘s avonds, steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen.
De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben, en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind.

Let op: de woonplaats is -waar mogelijk- de link waar je alle informatie kunt vinden over de specifieke activiteit. 

Apeldoorn: volg de bijeenkomst online via deze link. Uitnodiging: Wil je er toch een beetje bij zijn? Stuur van te voren een herinneringshart in met de naam van jouw overleden kind; print deze eerst uit. Post welkom tot en met 10 december op WereldLichtjesDag, Watermanstraat 50, 7324 AK Apeldoorn. Dan wordt het hart in de herinneringsboom erbij gehangen.
ArnhemOuders zijn uitgenodigd om voor 10 december de naam van het kind/de kinderen die mogen worden genoemd, eventueel samen met een foto van een brandende kaars, in te sturen via de Facebookpagina (zie link bij ‘Arnhem’).
Bergen op Zoom/West-Brabant: mede georganiseerd door OOK-vrijwilligers. Online te volgen via Zuidwest TV
Beverwijk: Het Rode Kruis Ziekenhuis deelt een link naar de speciaal opgenomen herdenking met iedereen die wil. Klik op de link voor de QR-code, waarmee je de uitzending vindt.
Biddinghuizen/Dronten/Swifterbant: op 13 december ben je tussen 11-16 uur welkom op algemene begraafplaats De Wissel om een kaarsje te branden. Daarna kun je de bijeenkomst online bijwonen, waar de namen van de overleden kinderen worden voorgelezen. Je bent welkom via  de website.
Boskoop/ Alphen aan den Rijn: sluiten zich aan bij Apeldoorn, zie hierboven.
Deurne: er wordt een bijeenkomst gehouden door pastoor Paul Janssen. Dit wordt een bescheiden digitale viering via kerkdienstgemist.nl. We steken op zondag 13 december 2020 om 19.00 uur een groot aantal lichtjes aan, dragen een gedicht voor en zingen een lied. De livestream blijft doorlopen zolang de lichtjes branden.
Dordrecht: sluit zich dit jaar aan bij de online uitzending van Apeldoorn, zie hierboven.
Drachten organiseert een online herdenking. Deze wordt vooraf opgenomen. Overleden kinderen worden herdacht door het noemen van hun namen en het aansteken van een lichtje. De namen van de kinderen kunnen tot vrijdag 11 december 12.00 uur worden doorgegeven via e-mail. De beelden van de herdenking zijn op 13 december vanaf 18.30 uur te zien op de link.
Eenrum: er wordt een online live bijeenkomst georganiseerd. Je volgt deze via Facebook.
Wil je de naam van jouw kind of kinderen in de hartenboom laten hangen? Mail dan naar de organisatie.
EdeVanaf 18.55 uur kun je meekijken naar de livestream. Klik op de link voor alle informatie.
Gendringen: in de St. Martinuskerk is beperkt plaats voor bezoekers. Vanaf 18.30 uur kun je een lichtje komen branden. Of volg de bijeenkomst via www.kerkdienstgemist.nl.
Goes/Middelburg: Omdat we dit jaar op 13 december geen van allen in de gelegenheid zijn om Wereldlichtjesdag in Goes of Middelburg bij te wonen, vragen we u om in elk geval thuis van zeven tot acht uur ’s avonds een kaarsje laten branden. Ook kunt u andere mensen vragen hetzelfde te doen. Zo verspreiden we toch een zee van lichtjes over de hele wereld…
Gouda heeft zich aangesloten bij de online herdenking van Wereldlichtjesdag Apeldoorn. Deze informatie is te vinden via de link naar de Facebook-pagina.
Groningen: voert een alternatief programma. Je kunt de naam van je kind nu al doorgeven door een e-mail te sturen. De organisatie verzorgt windlichtjes. Lees alles via de link.
Haarlem/Haarlemmermeer: deze bijeenkomst wordt mede georganiseerd door vereniging Ouders Overleden Kind. Klik voor alle details op de link. Ook de bijeenkomst die was gepland in de Oosterkerk, neemt hieraan deel.
Heiloo: er komt een markant punt bij het Witte Kerkje. Dit wordt op 13 december onthuld door de burgemeester. Iedereen die betrokken wil zijn en een kind wil gedenken kan zijn of haar naam op een ster laten zetten. Deze namen kunnen tot 10 december worden doorgegeven via email.  In plaats daarvan wordt er vanuit de landelijke WereldLichtjesDag website een livestream aangeboden die gevolgd kan worden via Uitvaart in Beeld. Tijdens deze livestream, zal als vanouds de kaars worden ontstoken om 19.00 uur, worden herinneringsharten in de WereldLichtjesDag-boom gehangen en zal er muzikale ondersteuning zijn.
Helmond: insturen van de naam of namen van jouw kind of kinderen kan tot 2 december 2020 via e-mail. Op de Facebook-pagina lees je meer.
Herwijnen, Geofort: je kunt de link naar de online ceremonie op GeoFort in Herwijnen opvragen via e-mail.
Heythuysen: Ouders zijn welkom voor Wereldlichtjesdag op de R.K.Begraafplaats Heythuysen. Andere belangstellenden kunnen de bijeenkomst via Facebook live bijwonen.
Koudum: op 12 december staat bij dorpshuis De Klink in Koudum (Ds. L. Tinholtstraat 1) een groot hart met de aanduiding Wereldlichtjesdag. Op zondag 13 december heeft iedereen de gelegenheid om daar een klein houten hartje aan te hangen. Op dat kleine hartje kan een persoonlijke tekst geschreven worden of bijvoorbeeld een naam.  De kleine houten hartjes zijn van 1 tot 12 december af te halen bij Janieke Semplonius, Beukenlaan 3 (Koudum), Aagje Boersma, ’t Noard 8 (Warns), Froukje Wesselius, Voorstraat 11 (Stavoren), Trijntje van Meekeren, Wiltjesklinten 8 (Hindeloopen). Op 13 december zijn ook bij De Klink hartjes beschikbaar om te beschrijven. Of stuur een mail voor meer informatie.
Leiden: ‘verbonden op afstand’. Om 18.30 start de uitzending vanuit het Academiegebouw. Het programma bestaat uit muziek, troostende woorden en natuurlijk het aansteken van de kaarsen en het noemen van de namen van de overleden kinderen.  Marianne van Velzen, de Stadsdichter van Leiden, draagt een gedicht voor. Aanmelden kan via de link. Na aanmelding ontvang je van te voren de link om mee te kunnen kijken via de livestream.
Naaldwijk, georganiseerd door OOK-vrijwilligers in inloophuis Carma, ivm corona in shifts.
Nijmegen: Vanaf 18.30 uur ben je welkom om de livestream vanuit de Stevenskerk te volgen. Je kunt je hiervoor aanmelden via de link. Als je je voor 10 december aanmeldt, dan ontvang je de inloggegevens op tijd.
Nuenen heeft dit jaar geen live-bijeenkomst. Wel wordt een film online gezet voor belangstellenden, zodat mensen vanuit huis toch vanaf 18.30 uur tot 19.00 uur een opname kunnen volgen die in Het Boordhuys in Nuenen is opgenomen. Het herdenkingsritueel wordt uitgevoerd door ritueelbegeleider Michelle van Hout. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Margot Goorts. Aanmelden hiervoor met vermelding van de naam van degene die u wilt herdenken, kan tot 3 december 14.00 uur via een mail aan Michelle. U krijgt een kaarsje en toebehoren thuis gebracht/gestuurd. U bent van harte welkom deel te nemen.
Oirschotdit jaar biedt de organisatie aan ouders en belangstellenden een livestream die wordt uitgezonden vanuit de Sint Petrusbasiliek. Graag wil zij de namen van de kinderen noemen en voor hen een kaarsje aanmaken. Namen van kind(eren) kunnen worden doorgegeven via [email protected] (zsm. uiterlijk zaterdag 12 december 20.00 uur). Geeft u ook aan of de organisatie de naam of namen mag uitzenden. Volg de uitzending live vanaf 18.45 uur live via de link.
Ommen: neemt Wereldlichtjesdag vooraf op. Met gedichten, liederen en het noemen van de namen.  De uitzending is op zondag 13 dec. ongeveer vanaf 18.40 uur. De link voor de uitzending is te vinden via de link. Voor het noemen van de namen en het thuis ontvangen van een kaars & blanco wikkel, kunt u uw overleden kind opgeven t/m 8 dec. 2020 via e-mail.
Oss: volg de bijeenkomst via de livestream.
Oud-Avereest: sluit zich aan bij de online bijeenkomst van Apeldoorn.
Raalte organiseert een online bijeenkomst met een ‘herdenk je thuis met ons mee-pakketje’. Het pakketje bevat o.a. een houten gepersonaliseerd windlichtje en kan tot 14 november besteld worden via de link.
Rijswijk: via livestream. Je bent welkom om deel te nemen en vooraf de naam van uw kind of kinderen in te sturen. Je kunt je aanmelden per mail of bellen met Wendy de Bont via 06-14278821. Wanneer je de naam van jouw kind wilt laten noemen, dan kun je dat ook doorgeven. De organisatie heeft kaarsjes maar je kunt ook van te voren een eigen kaarsje brengen, dat zal worden gebrand op deze avond.
Rosmalenverbinding via persoonlijke pakketjes. Meedoen? Bekijk alle informatie op de website van Wereldlichtjesdag Rosmalen. Aanmelden voor 9 december aanstaande.
Spanbroek: welkom om de livestream te volgen. Meld je hiervoor aan bij Mia via e-mail.
Tubbergen: dit jaar een online bijeenkomst: kinderen worden herdacht door het aansteken van een kaars, het noemen van hun naam en het lezen van troostende gedichten. Hierbij zal Passe Partout uit Geesteren voor de muziek zorgen. Meer informatie via de link.
Utrecht-Lunetten: de organisatoren brengen op zondag 13 december een Doe-het-zelf Wereldlichtjesdagpakket bij je thuis. Alle ingrediënten voor een klein lichtritueel zitten daarin, zodat we toch samen om 19.00 uur licht kunnen maken voor de kinderen die missen. Ook Fort Lunet IV maakt gedenken mogelijk. Daar staat van 14 december tot 19 december een mooi kerstboompje bij de lunchroom op het Fort. Je kunt er een lintje in hangen met de naam van het kind dat er niet meer is. Zo brengen we de namen van de kinderen die er zo bij horen, toch bij elkaar. Als je mee wilt doen, en ook een lichtje wilt branden voor jullie kind, meld je dan aan via e-mail.
Wijziging: in Valkenswaard kan de bijeenkomst toch live doorgaan, coronaproof. Welkom in sporthal De Belleman, Buninckxdal 2, 5551 EV  Valkenswaard vanaf 18:30 uur. Aanvang 18:45 uur. Opgeven kan tot donderdag 10 december via e-mail. Vermeld de naam van je kind. Het zou mooi zijn als je een foto van je kind kunt meesturen of anders een foto die symbool staat voor jouw kind zodat we deze kunnen verwerken in een mooie presentatie.
Woerden: geen live bijeenkomst, wel via Facebook om 19 uur een filmpje met de namen die genoemd mogen worden.
Zaandam/Zaanstreek: online. Lees alle details via de link naar NH Nieuws.
Zoetermeer heeft op de eigen site alle informatie staan over de viering: “De symboliek van Wereldlichtjesdag willen wij, in deze Corona tijd, niet verbreken. WLD Zoetermeer zorgt voor een virtuele herdenking. We hopen dat de virtuele herdenking hartverwarmend en verbindend zal zijn”. Klik op de link om deel te nemen aan deze herdenking.
 

Wij hebben een afmelding ontvangen van:
Sneek
Leeuwarden
Lelystad
Beltrum (Berkelland)
Hilversum – lees hier het interview dat OOK-vrijwilliger Ries aan een lokale website gaf.
Lansingerland/Bergschenhoek (maar: ouders die bij Weldaan bekend zijn hebben inmiddels een e-mail ontvangen hierover. Zij kunnen de naam van hun kind of kinderen doorgeven waarna zij een gepersonaliseerde kaars ontvangen).

Staat jouw activiteit er niet bij? Meld deze aan ons!
We vermelden ze op alfabet. Als de gemeentenaam niet overeenkomt met de woonplaats, zetten we de woonplaats er ook bij.

Datum bijgewerkt: 11 december 2020

Gerelateerd